Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo popoldnski s.p. normiranec – dohodnina

popoldnski s.p. normiranec – dohodnina

Če se ne motim, se pri popoldanskem s.p.-ju plača davek od dohodka (4% za normirance) in to je vse. Dohodek vašega popoldanskega s.p. se ne sešteva z vašo redno plačo, saj tako ali tako že v osnovi sprotno plačujete akontacijo dohodnine za s.p.

V kolikor se motim, prosim za korekcijo.

LP, Marina

Živjo, na eni prejšnji temi je že bilo govora in sem tam delil povezavo na uporaben članek, ki sem ga našel (tudi sam sem iskal odgovore v zvezi s popoldanskimi s.p.-ji in dohodnino), ampak ga delim še tukaj: članek na temo popoldanski s.p. in dohodnine[/url]
Drugače je pa tudi nekaj napisano na eni računovodski grupi, se pa ne spomnim kje… google is your friend! 🙂 🙂

LP J!

Zanima me kako je s popoldanskim s.p. kot normiranec in olajšavami pri dohodnini:
– Ali lahko uveljavljam spošno olajšavo pri dohodnini?
– Ali lahko uveljavljam olajšavo za družinske člane (2 otroka)?

Če imaš popoldanski s.p., pomeni, da si nekje drugje zaposlen za polni delovni čas in vse olajšave, ki ti pripadajo, uveljavljaš samo pri dohodkih iz delovnega razmerja. Dohodki iz s.p.-ja pa se ne vštevajo k tem dohodkom.

Pozdravljeni,

torej odpiram popoldanski s.p. pa me zanima:
– ali se mi bolj splača imeti normiran s.p. ali navaden (prihodek je fiksen 500EUR mesečno, ne bom uveljavljala nobenih olajšav, plače imam 770 EUR, stroške pa v večini samo bencin in pa prispevki)
– nikakor mi ni jasno kako je z dohodino? ali mi lahko nekdo na mojem primeru razloži prosim?
– ali je potrebno odpreti poslovni račun ali je lahko navaden osebni?

Hvala.

Pozdravljena,

težko odgovorim, kaj se vam bolj splača, odvisno od primera do primera. Je treba malo izračunati. Takole čez prst pa bi si skoraj upala trditi, da normirani, če nimate zalog in opravljate samo storitve.
Pri poslovanju lahko uporabljate osebni TRR.
Obdavčitev je cedularna, kar pomeni, da je dokončna. Osnova za dohodnino je 80% prihodkov. Stopnja pa je 20%. Plača se ob obračunu in to je vse.

Lep pozdrav,

Sabina [url]https://www.facebook.com/Funkyracunovodka/[/url]

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close