Najdi forum

Popravilo napajalnika

Pogosto moram menjat napajalnike (250 W-attnega imam), pa me zanima, zakaj tako pogosto odpovejo in ali jih kdo servisira?

Živijo,
lahko ti samo povem, kako je bilo pri meni. Dvakrat mi je odpovedal ravno tako 250W napajalnik in v obeh primerih je preprosto skurlo en elektrolitski kondenzator, ki mi ga je znal zamenjat prvi elektronik. Sicer bi ga lahko kar sam, ker se je stvar vidno razlila ampak sem ga rajši dal pregledat, da ne bi blo še kaj drugega narobe,…plošča je malo dražja od napajalnika ne ? Torej, potem se je izkazalo, da je blo na istem razdelku el. omrežja kar malo preveč požrešnih naprav in je prihajalo do velikega nihanja … ne vem pa če ti bo to kakorkoli pomagalo. Aja, pa še to, v trgovinah z elektroniko se dobi kar nekaj poceni “filtrov”, ki po moje samo v resnici malo gladijo napetost, koliko pa so učinkoviti ne bi znal povedat.

Lep pozdrav

Pri meni ni nobene vidne okvare. Tudi servisa nikjer ne najdem.
Comtron, kjer je bil pred pol leta napajalnik kupljen, daje eno leto garancije. Ker pa je odpovedal ravno v času neviht, v trgovini že naprej zatrjujejo, da garancije servis bržkone ne bo upošteval.

Napajalnik je odpovedal v času, ko ni bilo nobene nevihte. Pred dnevi, ko so res bile, smo imeli vse kable in naprave izključene. Skratka zelo neposlovna reakcija Comtrona. Res, da ni drag, ampak zakaj potem sploh garancija?

Hmm, potem pa res ne bi vedel. Edine drugačne težave z elektriko sem imel enkrat zaradi slabega napajalnega kabla in se je slišalo kako preskakuje iskra pa je samo zasmodilo vtikač.

Če je Comtronov-a stvar, a ne bi morali oni nudit servisa ? Ali so samo posredniško prodali stvar ? Kar nekaj časa nazaj vem, da so imeli servis v Ljubljani v neposredni okolici velikega marketa Živila, nekje pri Bežigradu v kleti stolpnice. Več žal ne vem.

Mislim, da imajo servis le v Mariboru, a ne vem zagotovo.
Ampak če se že v trgovini sklicujejo na treskanje, še preden napajalnik servis sploh dobi v roke, potem je malo upanja.

Ne kapiram, v kakšnem primeru potemtakem sploh lahko uveljavljamo garancijo za komponente. Vsak servis se lahko sklicuje na strelo. Napajalnik pa lahko odpove iz različnih vzrokov.

Bo treba malce pobarati Urad za varstvo potrošnikov…

Obrnil sem se neoposredno na Comtronov servis v Mariboru, opravičili so se zaradi neprimernega ravnanja prodajalca in bodo skušali zadevo rešiti v nekaj urah.

Garancija po izjavi serviserja ne velja le v primeru, če je na napajalniku viden neposreden udar strele. Upam, da ne bo ostalo le pri prijaznih besedah.

Dokaz več, da moramo vztrajati pri uveljavljanju svojih reklamacijskih zahtevkov – čeravno nas pogosto želijo kar na lahek način ogoljufati.

Hojla,
Napajalniki v večini primerov crknejo zato ker so podimenzionirani. To je pač računalniški trend čim ceneje narediti neko stvar. Zaradi slabe kvalitete notranjih elementov pri večjih nihanjih napajalne napetosti pride do preboja teh elementov. Nasplošno gledano se napajalnikov ne splača popravljati saj samo ena moja servisna ura stane 3,5K sit. To pa je že cena napajalnika. Če k temu prištejeva še materjal… V večini primerov (pri novih napajalnikih) zamenjaš varovalko in usmerniški mostič in zadeva mora delati. Pri starejših pa so ponavadi problemi z kondenzatorji, ker se zaradi starosti izsuši elektrolit. Takrat je varovalka ponavadi cela, zna se pa tudi zgoditi da se napajalnik včasih tudi prižge in deluje o.k. dokler ga ne izklopiš. Pri ponovnem vklopu je pa spet mrtev.Garancijo ti seveda morejo priznati in tudi serviser ne more vedeti ali pa ti dokazati da je crknil zaradi strele, razen seveda pri direktnem udaru, tam pa itak nimaš kaj gledati. Torej rečeš da ti ni crknil v obdobju nevihte in zadeva je rešena. Konec koncev je vrednost napajalnika premajhna da bi se ga pošiljalo nazaj v tovarno tako da jih dobavitelji pač dobijo na zaupanje od izdelovalca.

Lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close