Poraba goriva pri avtomobilih
Zanima me, kakšne so vaše izkušnje glede realne porabe goriva pri vašem avtomobilu. Napišejo marsikaj, vidim, da npr. na Avtonetu za en model avtomobila ne glede na moč motorja izpisujejo najmanjše vrednosti. Kolega npr. pravi, da porabi bistveno več kot je bilo rečeno ob nakupu. Kaj pa vaše izkušnje?
Zanima me, katere znamke avtomobilov so med varčnimi?
Pri enem avtu, ista pot, je lahko poraba bistveno različna – odvisno je predvsem od voznika, pa tudi od zunanjih faktorjev.
Pri npr. res mrazu zunaj, bo poraba hitro za kakšen liter višja.
Glede na avtov potovalni računalnik in povprečno porabo ki jo prikazuje – je pri mojem dejanska poraba cca 0,3 l / 100 km višja.
Je za neke normalne motorje neka povprečna poraba za bencinarje med 7 in 9, za dizle pa med.5 in 6 litri na sto. Lahko so kje in pri kom kake finese glede telacij, mestne voznje itd, vendar je v povprečju zadeva v navedenih mejah. Pa lahko poslušaš tiste tinke, ki jim bencinar škoda kuri 3 do 4 litre…..sicer pa ni napisala na kakšno razdaljo….če smo že natančni.
10-11 litrov na 100, malo starejši premium s skoraj zastonjskim vzdrževanjem, ker so deli smešno poceni in ker nič ne crkne, vsaj takega ne, recimo zaponka za varnostni pas s senzorjem, 43€
Torej kaj to pomeni, na 100 kilometrov sicer gorivo stane slabih 15€ letno 30000 kilometrov torej 4500€ za gorivo, servis 65€ pri nepooblaščencu, potem pa redno kar je treba menjati pri vsakem avtu.
Nov lahko skoraj nič ne kuri pa boš imel več stroškov kot jih je z mojim
Eno leto pa pol stara Škoda, bencin, 1.0 l, caa. 70 kW (iz spomina)
Tovarniški podatki (tudi iz spomina):
– mesto 6 l/100km,
– kombinirano 5 l/100km,
– izven mesta 4 l/100km.
Dejansko:
– mestna vožnja v službo ob 7:15: 6,5 l/100 km,
– mestna vožnja v službo ob 7:45: 9,0 l/100 km,
– izvenmestna vožnja: 4,1 l/100 km (če je relacija vsaj 20 km),
– izvenmestna vožnja, ko je malo ali pa zmerno prometa in je motor že segret: 3,5 l/100 km,
– dolgoročno povprečje: 5,2 l/100km,
– avtocesta, konstantno 120 km/h: 5 l/100 km.
lp
Pri električnih avtomobilih je bilo v zadnjih letih kar nekaj kontroverznosti glede napisanih preoptimističnih dosegov z enim polnjenjem. Tako sta nato tako ZDA kot EU uvedli stroge pogoje testiranj in nova standarda, iz katerih se da izračunati povsem realno porabo, kar je bilo potrjeno na podlagi mnogih pričevanj uporabnikov.
EPA podatek iz ZDA o dosegu je zelo zelo realen. Podatek o tem dosegu je napisan pri elektro avtomobilih, ki se prodajajo tako v ZDA kot EU. Če ima avto napisan doseg s tem standardom, potem se gleda tega.
WLTP standard je nov standard iz EU. Je nekoliko bolj optimističen kot EPA standard vendar še vedno povsem dosegljiv ob nekoliko bolj varčni vožni. To pomeni v eko programu, ki ga električni avto ponavadi omogoča.
Iz kapacitete baterije, ki je v kilovatnih urah se da potem povsem realno zračunat koliko kilovatnih ur gre noter za xy prevoženih kilometrov, ki jih omogoča baterija z enim polnjenjem. Z deljenjem potem dobiš porabo v eurih na 100 km. Cena kilovatne ure pri večini Slovenskih ponudnikih električne energije pa je fiksna, če imate sklenjeno pogodbo.
Kako pa so to uredili pri vozilih z motorjem z notranjih izogorevanjem pa ne vem. Vem pa, da se je tam vedno nategovalo že od pamtiveka. Lažejo tudi vozniki iz meni neznanega razloga. Približno tako kot en iz naše vasi ki pravi da porabijo za en ajmer drv v celi zimi za ogrevanje bajte….
Jaz resno razmišljam da bi si kupil električni avto. Naslednje leto pridejo električni avtomobili na trg od VW in Renaulta, ki bodo stali pod 30 jurjev brez upoštevane subvencije ki znaša 7500 €. Tudi stroški servisov naj bi bili bistveno nižji.
Primer:
Vaš link
Če konkretno pogledamo zgoraj omenjeni avto, električni Renault ZOE z 52 kw/h baterijo in 395 kilometrskim EPA dosegom z enim polnjenjem.
Če imate štrom pri gen-i po rednem ceniku po enotni tarifi, znaša cena na prevoženih 100 km točno 93 centov z DDV, oz. zaokrožmo na 1€, ker se verjetno ne bomo vedno vozili v Eko načinu. Pri tem zanemarimo omrežnino električnega operaterja, ki jo moramo plačati v vsakem primeru, če imamo električni avto pri bajti, ali pa ne.
TEŽA?
980kg? al 1500kg
zasedenost avta? vedno sam brez prtljage..
kaj pa recimo : morje, 3 osebe v avtu + prtljaga, hitrost 150kmh? poraba==??? 5.0l/100??
[/quote]
Teže pač ne vem na pamet. Ugibam okoli 1000 kg.
Večinoma vozim sam, redkeje še ena ali pa dve osebi zraven. Prtljaga pa recimo pri večini (2/3) daljših voženj.
Pri 150 km/h poraba zagotovo ni 5 l/100km – niti blizu. Jaz sem le napisal kako je pri meni.