Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek PORABA JAJC

PORABA JAJC

Doma imam deset jajc, ki jim jutri poteče rok trajanja.

Svetujte mi kakšno jajčno jed, vendar ne sladico.

Tako, da bi jo morebiti dala tudi v zamrzovalnik.

Kok si stara, 11?

 

Kateri datum je odtisnjen na jajcku?

Predvidevam da je govora o kokošjih jajcih.

loči beljake od rumenjakov. Tako ti bodo še en teden počakala sveža v hladilniku.

V omletah oz. fritatah porabiš kar nekaj jajc.

Lahko narediš kakšen jajčni namaz.

Če ti še kakšen ostane ga skuhaš ter spraviš v hladilnik za dan, dva.

Drugače pa malo pobrskaj po netu kam z viški pirhov. Po veliki noči je kar nekaj člankov kako jih porabiti.

Ne rabiš jih požret danes, datum gor ali dol, ponavadi držijo dlje od roka. Stresi jajce, če ne čutiš zraka not, potem ni pokvarjeno. Pa tud jutri ne bo.

velik se jih porabi za-  šmorn, carski praženec- pet- pač beljake se stepe v sneg… ali v -špecle- tudi grejo štirje…mogoče kakšen narastek ala rižev narastek…

Zmeči jih v sosecovo fasado🤷

1 kg moke, 5 rumenjakov, 50 ml olja, sol, mlačna voda in narediš mlince.

Vlečeno testo z jajci in skuta, kisla smetana  jajca in imaš štruklje.

Ali omleta, sataraš, palačonke,…

Najprej testiraj jajca. V kozarec do vrha natoci vodo. Jajce daj v vodo. Ce oblezi na dnu, je sveze, ce se postavi pokonci, a ostane na dnu, je staro nekaj tednov, a povsem uzitno. ce splava gor, je zanic.

Naredi kaksen narastek, recimo, za brokolijev narastek za 4 ljidi potrebujes 4 jajca.

Speci palacinke in jih narezi na fritate, ki jih bos imela z v juho.

Naredi krompirjeve krokete. Za 4 ljudi potrebujes 1 jajce. Podvoji ali potroji recept in bos imela za zamrznit.

Naredi polpete. Tudi tu potrebujes 1 jajce za 4 ljudi. Podvoji recept.

Ce naredis vse zgornje, ti bo zmanjkalo jajc.

Trdo kuhana jajca, krompir, koren, kumarice, malo olivnega olja.

Francosko solato se lahko zamrzne?

Iz jajc lahko narediš tudi skuto. Tako je delala naša mama:

jajca je posebej stepla – razžvrkljala v eni posodi in dodala malo soli, na štedilnik je dala kozico z mlekom, v mleko je stisnila sok dveh limon in potem dodala še razžvrkljana jajca. Na majhnem ognju je bilo to treba stalno mešati, ko se je mleko dovolj segrelo in je začelo počasi vreti, se je začelo siriti. Nastala je taka rumena skuta. To je bilo treba potem precediti.

Potem smo skuhali štruklje in dali noter to skuto.

Preveri na kulinariki ali na youtubu, če je postopek pravilen, kar smo to delali, tega je zdaj že mnogo, mnogo let.

Jajca zvrkljaj po 2 hkrati in prelij v lončke. Daj v skrinjo in porabi ko rabiš. Ni treba zdaj kuhat in pečt.

Zamrzna razžvrkljana jajca, če naslednji teden ne boš porabila teh jajc. Sicer pa je tisti datum samo okvirna orientacija. Če jih imaš v hladilniku, so dobra za pečt/kuhat v testu ipd. še vsaj 2 tedna po izteku roka, ki je zgolj formalni. Ne glede na datum je treba vsako jajce ločeno ubiti in preverjati, ali se je pokvarilo ali je vredu..

New Report

Close