PORABA JAJC
Najprej testiraj jajca. V kozarec do vrha natoci vodo. Jajce daj v vodo. Ce oblezi na dnu, je sveze, ce se postavi pokonci, a ostane na dnu, je staro nekaj tednov, a povsem uzitno. ce splava gor, je zanic.
Naredi kaksen narastek, recimo, za brokolijev narastek za 4 ljidi potrebujes 4 jajca.
Speci palacinke in jih narezi na fritate, ki jih bos imela z v juho.
Naredi krompirjeve krokete. Za 4 ljudi potrebujes 1 jajce. Podvoji ali potroji recept in bos imela za zamrznit.
Naredi polpete. Tudi tu potrebujes 1 jajce za 4 ljudi. Podvoji recept.
Ce naredis vse zgornje, ti bo zmanjkalo jajc.
Iz jajc lahko narediš tudi skuto. Tako je delala naša mama:
jajca je posebej stepla – razžvrkljala v eni posodi in dodala malo soli, na štedilnik je dala kozico z mlekom, v mleko je stisnila sok dveh limon in potem dodala še razžvrkljana jajca. Na majhnem ognju je bilo to treba stalno mešati, ko se je mleko dovolj segrelo in je začelo počasi vreti, se je začelo siriti. Nastala je taka rumena skuta. To je bilo treba potem precediti.
Potem smo skuhali štruklje in dali noter to skuto.
Preveri na kulinariki ali na youtubu, če je postopek pravilen, kar smo to delali, tega je zdaj že mnogo, mnogo let.
Zamrzna razžvrkljana jajca, če naslednji teden ne boš porabila teh jajc. Sicer pa je tisti datum samo okvirna orientacija. Če jih imaš v hladilniku, so dobra za pečt/kuhat v testu ipd. še vsaj 2 tedna po izteku roka, ki je zgolj formalni. Ne glede na datum je treba vsako jajce ločeno ubiti in preverjati, ali se je pokvarilo ali je vredu..