Poraba letnega dopusta
Zanima me, kako je s porabo letnega dopusta v času porodniške oz. po njenem zaključku. Rok imam 28.1.05, torej bi mi, če prav razumem zakon, propadlo 10 dni dopusta za leto 2005. Zanima me, če je res, da lahko sedaj bodoče mamice same izbirajo čas nastopa porodniške, torej 28 ali 42 dni. Bi v primeru, da bi šla v porodniško 42 dni pred predvidenim rokom poroda, lahko v decembru 2005 pokoristila tudi tistih 10 dni takoj po končani porodniški, čeprav konkretno v službi tisto leto ne bi bila?Zanima me tudi, kako je z možnostjo koriščenja dopusta takoj po porodniški (kdaj se je potrebno z delodajalcem to dogovoriti in ali te lahko ovira).
Hvala v naprej za vaš trud.
Mila
Če prav razumem boste celo leto 2005 na starševskem dopustu in bi radi v letu 2006 koristili letni dopust iz leta 2005. Če boste porodniški dopust nastopili že v letu 2004, se boste torej vrnili še pred zaključkom leta 2005 in boste preostale dni do konca leta lahko koristili letni dopust – seveda če se boste tako dogovorili z delodajalcem. Odobritev letnega dopusta takoj po končanem starševsekm dopustu ni nujna (zakon delodajalca k temu ne zavezuje), je pa stvar dogovora in ne vidim razloga, zakaj bi delodajalec temu nasprotoval.
Glede te problematike zakon pravi, da če zaradi koriščenja porodniškega dopusta letni dopust ni bil izrabljen v tekočem letu (v vašem primeru v letu 2005), se ga lahko izrabi do 30.6. naslednjega leta pod pogojem, da v tekočem letu delate vsaj šest mesecev. Ta pogoj pri vas ne bo izpolnjen (ker boste celo leto na starševskem dopustu), zato vam bo ostalo dva tedna neizkoriščenega dopusta oz. toliko, kolikor ga ne boste uspeli izkoristiti še v letu 2005 po vrnitvi. Preostanek boste lahko izrabili do 30.6.2006 – po dogovoru z delodajalcem. Če ga želite koristiti takoj po končani porodniški bi bilo najbolje, da se o tem čimprej dogovorite z delodajalcem, saj ni nujno, da vam ga bo sicer odobril. Zakon pač predvideva, da se bosta delavec in delodajalec o tem sporazumela.
Glede nastopa porodniškega dopusta še tole: zakon o starševskem varstvu pravi, da mati MORA nastopiti porodniški dopust 28 dni pred predvidenim datumom poroda, lahko pa ga nastopi že 42 dni prej. Se pravi da ga lahko nastopi prej, če tako želi.
Lep pozdrav,
Katarina
Forum je zaprt za komentiranje.