poročilo-bi pustili 13 letno hčet v lj.
No tiste, ki ste mi odgovorile že veste za kaj se gre..
V glavnem imele so se super odlično, kupila si je ful dobre superge, pa majčko, meni eno stvar , ki sem jo naročila(sem upoštevala eno, ki mi je svetovala na monu) pa za materinski dan sem dobila rožico..
V glavnem sem ji dala s seboj še njeno bančno kartico, ker je imela gor neki drobiža(sem nalašč prej vse dol pobrala, da nebi bilo katastrofe) in se popolnoma sprostila .. Šle so v Mc Donalca potem v kolosej, pa po trgovinah in na kosilo v kitajsko..potem pa še na sladoled..Ej, al so vživale….
Preden je šla, sem ji rekla, da je to njen izpit oz. vstopnica za naprej.. je čist štekala, ko pa je prišla domov me je vprašala, če ga je nardila..
ma ga je ja, hvala bogu..
Hvala vam za vzpodbudne besede, se še kaj oglasim..
Ne vem za kaj gre, očitno je tale post nadaljevanje. Pa si bom vseeno drznila in stegnila – jaz mislim, da 13 letnice še ne bi spustila same s prijateljicami v belo Ljubljano (v službi tega vidim precej in priznam, da mi po večini ni všeč kar vidim). No, ja, ampak moja dva sta še precej pod temi leti. Morda bom takrat razmišljala drugače.
Veseli me, da se vam je izteklo tako, kot si pričakovala. 🙂
LP
Glej, saj pravim, da je to teoretično, moja otroka sta še precej pod temi leti. Delam pa v CP v eni izmed trgovin, kjer se med drugim vsak teden dobi nekaj dolgoprstnih cvetk. In na žalost so to največkrat ravno dekleta med 12 in 15im letom! In to mi ni všeč. Seveda je pa vse odvisno od posameznika, NE trdim, da so vse 13letnice tatice.
Če gledam po sebi – sama sem smela prvič ven za prvi maj na kres in to za (mislim da) štiri ure. Peljala in prišla iskati sta me starša. Stara sem bila pa 15 let. Vsak izhod sem imela izredno omejen (kakšen “praznik”) – do 16 leta, ko pa mi je takrat umrl roke, sem imela povsem proste roke. In, čudno, kolikor se sliši, sem neko “kontrolo” pogrešala. Ampak to je že druga zgodba…
LP
Seveda ni umrl “roke” pač pa oče. Se oproščam za napako.
LP
Če gre 13-letnica enkrat na vsake kvarte ven s prijateljicami, to še ne pomeni, da ni pod kotrolo. Tisto o 13-letnicah, ki kradejo pa je itak brez veze. Kradejo prav tako lahko tudi 15-letnice, ki jih starši še vedno nikamor ne pustijo, zato si vzamejo čas eno uro po šoli. Ali pa šolo špricajo. Kraja in ima zvezo z vzgojo, ne pa s kontrolo.
No, jaz zadnjič nisem odgovarjala, ampak me veseli, da nisem edina takega mnenja kot Žogica Nogica. Sem enkrat postavljala podobno vprašanje na enem forumu, vendar za izhod do katere ure zvečer in bila nad odgovori res presenečena… takrat sem se res zamislila, a sem res le jaz tako zavrta mama 🙁
Vladka
Česa se pravzaprav bojite? Da bi vašemu otroku kdo kaj naredil ali da bi on delal bedarije? Če je prvo, ga imate lahko samo doma ob sebi do polnoletnosti in še čez (Lucija je imela 20 let), če je drugo, mu s tem da mu ne zaupate, delate medvedjo uslugo. Kdor ne zaupa svojemu 13-letniku, da bo znal s prijatelji sam sredi belega dne v nakupovalnem centru prebiti nekaj ur, ne bo zaupal niti 16-letniku, da bo uspel prebiti srednjo šolo v drugem kraju brez nadzora staršev ali pa biti zvečer zunaj do 11. ure. In če mu ne zaupamo, bo ravno tako hodil ven, samo mu sedaj ne bo treba potrjevati vaše zaupanje. Saj ga itak ne bo imel. In taki delajo največje neumnosti. Tisti, ki jim starši itak ne zaupajo in jim do skrajnosti omejujejo izhode. Ko si končno priborijo tisti dve uri (ali pa zbežijo od doma), napalijo toliko neumnosti kot redkokateri od tistih, ki so jih starši puščali ven in jim zaupali, da ne bodo rinili v težave.
Govorim iz izkušenj, vi, ki otroke zavijate v vatko in z najstniki delate kot z majhnimi otroki, pa očitno ali nimate še najstnikov, ki bi si želeli izhodov ali pa so ob vas res reveži.
Dva trinajstletnika si nista enaka – naloga staršev je, da presodijo zrelost svojega otroka. Se pa ob takih izhodih ‘testira’ prav vzgoja staršev. Če otrok jasno ve, kaj sme in kaj ne ter prevzema odgovornost za svoja dejanja, 13 let ni premalo. Če ni, in smatra, da so opozorila staršev le nakladanje, potem bi pa jaz še malo počakala.
Lp
Jaz sem sla po koncu 8. razreda sama na morje s sosolkami, za 4/5 dni. pa nimam obcutka, da so me spustili z vajeti ali da sem zavozila zivljenje.
Starsi so mi veliko pustili, naredila sem veliko neumnosti/lumparij, pa nobene usodne, ne zame ne za koga drugega. Ve niste pocele neumnosti? Ste se vse rodile pametne, odgovorne, pod kontrolo in resne? Mi smo uspicili marsikaj, smo pa vedno imeli neke meje, do kje lahko, kaj bi pa bilo ze prevec. Ni mi zal, bio je kar lustno :))
Kakorkoli – zame je otrok pri 13ih še vedno zgolj OTROK.
LP
ojej………..ne tako no:; jaz tudi mojga sina nisem pustila , da bi šel s prijatelji pri 13 na nek kao izlet; pa ga sedja pri skoraj 18 niti malo ne “zatiram”. Vseeno mora biti neka meja, kdaj lahko gre otrok nekam sam. In enako “stroga” bom pri hčeri. jaz še lani sina nisem niti na morje pustila s prijatelji. Sicer pa, vsak po svoje. 🙂
“nek kao izlet” je lahko marsikaj. Če bi me moj 13-letnik vprašal, če lahko gre na “izlet” s prijatelji, pa ne bi znal povedati kaj naj bi tam počeli in bi bilo jasno, da nič posebej pametnega, ga tudi jaz ne bi pustila. Ampak so izleti in “izleti”. Tale od sonca rumenega hčere se mi zdi čisto v redu zasnovana zadeva. Vedelo se je, da peljejo starši, vedelo se je, s kom bo punca in kje ter kaj bodo počele in vedelo se je, kdaj jih pridejo iskat in kdaj pridejo domov. Če toliko ne zaupaš otroku, da je lahko v BTC- ju s prijatelji par ur pri trinajstih, mu ne boš zaupal niti pod razno da bo pri sedemnajstih na kakšnem celonočnem žuru sposoben ostati trezen. Ali pa si med tistimi, ki imajo samo meje v starosti ne pa v realni zrelosti otroka. Npr. pri 13 si še otrok in ne smeš nikamor sam, pri 17 pa si že skoraj odrasel in lahko delaš kar hočeš. To se pa meni zdi popolnoma zgrešeno.
me veseli, da si ji zaupala – in kot sem že prejšnjič rekla, zaupala staršem prijateljice.
Tudi jaz včasih poleg svojih punc, peljem kam še kakšno njuno prijateljico in takrat me ponavadi bolj skrbi za “ne mojega otroka”. In verjamem, da kadar gre katera od mojih punc s katero prijateljico in njenimi starši, da bo le te enako skrbelo za mojega otroka.
k.