Poročno darilo
Če si ne morete privoščiti partnerjev od otrok, naj ti ostanejo doma?
Ko si vabljen na kakršnokoli praznovanje pokriješ vsaj svoj strošek. Darilo daš takšno, kolikor ti človek pomeni in seveda kakršne so zmožnosti.
Mojemu otroku je bila krstna botra njegova teta, ki je takrat ravno končala gimnazijo in mu je poklonila darilo v vrednosti skoraj cele njene plače od poletnega dela. Ni imela veliko, ampak ga ima res rada in mu je želela dati res lepo popotnico.
Tudi moja botra je prinesla znesek, o katerem zdaj vi pišete, da bi ga dali za 10 ljudi… Pa je poroka veliko dražja od krsta.
Morska deklica901, 31.05.2025 ob 13:14
Če si ne morete privoščiti partnerjev od otrok, naj ti ostanejo doma?
Ko si vabljen na kakršnokoli praznovanje pokriješ vsaj svoj strošek. Darilo daš takšno, kolikor ti človek pomeni in seveda kakršne so zmožnosti.
Mojemu otroku je bila krstna botra njegova teta, ki je takrat ravno končala gimnazijo in mu je poklonila darilo v vrednosti skoraj cele njene plače od poletnega dela. Ni imela veliko, ampak ga ima res rada in mu je želela dati res lepo popotnico.
Tudi moja botra je prinesla znesek, o katerem zdaj vi pišete, da bi ga dali za 10 ljudi… Pa je poroka veliko dražja od krsta.
Če je končala gimnazijo, živi pri starših in verjetno ne plačuje stroškov, kredita, ne financira dveh študentov, dijakov, ne vzdržuje dveh avtomobilov in ne kupuje hrane ta vso družino….
Ne gre za to, da imaš koga zelo rad ali manj rad..koliko kdo pomeni…gre za denar, ki ga potrebujemo za preživetje.
Če imaš na zalogi prihranke, če te ne skrbi morebitna pkvara avta, pralnega stroja, si morda lahko privoščiš skoraj celo plačo dati nekomu za darilo. Vsi tega res ne zmoremo.
Da ne govorim še o mobitnem plačevanju zobodravnika, fizioterapije in podobno.
V dilemi glede darila, 26.05.2025 ob 14:02
Nečakinja se poroči. Sem ji tudi krstna in birmanska botra. Z možem imava poprečni plači. On malo nad povprečjem. Imava 4 otroke. 2 sta študenta in imata punco, oziroma fsnta, en je pravkar končal gimnazijo in ima tudi punco. Vsi smo vabljeni na poroko. Naša mladina svojih dohodkov še nima.
Koliko dati za darilo? Denar pač.
Menim, da na naše število, pod 1000€ ne bo šlo. Je pa to velik znesek.
Saj vas bo skoraj 10, že to je strošek cca.500 eur, saj naj bi en gost stal cca.50 eur. Odvisno v kakšnih odnisih ste, ampak jst bi na tvojem nestu dala 2jurja.
Res je, živi doma kot otroci avtorice, le z razliko, da je ona za slavje prispevala po svojih zmožnostih, otrokom avtorice in njihovim trenutnim partnerjem pa tega ni treba in avtorica išče izgovore in številke, ker očitno dobro ve, da lahko da več, pa pač ne želi.
Vsi imamo stroške v življenju in vsi se po svoje trudimo, da jih pokrijemo. Tudi nečakinja, ki je povabila na poroko.
Sama pač ne hodim kamor si ne morem privoščiti in ne vabim zraven še dodatnih ljudi, ki pri 20+ še niso bili naučeni koncepta denarja.
Nekaterim je očitno samoumevno, da se bo nekdo odpovedal novemu pralnem stroju, fizioterapiji, počitnicam, novim zobem, samo da bo lahko podpiral poročno preserancijo. Je prav smešno, koliko folk daje za ohceti, tretjina parov pa se v nekaj letih loči. Nekateri hohštaplerji in njihovi starši, ki v reali še za burek nimajo, najemajo celo kredite, da financirajo ohceti v stilu bogatih ciganov, potem se pa kmalu ločijo ali skurbajo, krediti pa ostajajo.
neznanka361, 31.05.2025 ob 17:18
Če sem povabljena, pridem z darilom, nikoli z denarjem. Vidim da vam je vsem samoumevno dajati denar. Karastrofa. Vzemite si čas, razmislite in raje dajte darilo, čim bolj osebno, premišljeno … tako ki pride iz srca.
Hvala vesolju, da so se ljudje toliko spametovali, da dajejo denar in ne nekih predmetov za navlako in to vse v imenu najboljših namenov in iz srca. Tako so ljudje dobivali po 3 ali več toasterjev, slike po okusu darovalca, velike okrasne in nefunkcionalne predmete, ki so jim bili v napoto, da o kristalnih vazah, pepelniki šatuljah sploh ne pišem. Se spomnim prijateljice, ki je med drugim dobila 4 komplete skoraj enakih kozarcev za viski. Z možem se je selila v manjšo garsonjero in jih ni imela kam dat. En komplet navadnih kozarcev, kolikor jih je rabila, ji je dala mama še iz svoje poročne zaloge. Tudi ogromne deske za rezanje s posvetilom ni imela kam dati, še manj nekakšne unikatne velike vaze. Je pa zelo rabila denar.
Če nimate toliko denarja, pač potem ne vlečete zraven še fante in punce od otrok. Bodo že zdržali en dan.
In ja, če si povabljen na poroko svojega bližnjega, je prav da daš za darilo vsaj toliko da pokriješ svoje stroške in še del drugih stroškov poroke. Po mojem mnenju je 100 evrov po odrasli osebi kar prava številka.
Pa še nekaj bi dodala tisti, ki piše o dojenčkih in malih otrocih- pametni starši niso z njimi celo noč na ohceti.
A je šlo malo u maloro vse skupaj? Midva sva vse vse nama pomembne ljudi povabila na piknik, nihče od njih ni vedel, da bo na pikniku cca 50 ljudi in tam sva povedala, da smo na najini poroki. Porkaflek pa darila in ne vem kaj še. Vsi smo bili v udobnih oblačilih igrali odbojko, plesali ni da ni. Še danes mi rečejo, da je bil res dober piknik. Nihče obremenjen okoli darila in če je dal dovolj… Sami si plačajte ceremonije in poporočna potovanja! Imejte bližnje, da se z njimi poveselite.
Na poroko sicer ne gledam kot nekaj, kjer bi morala ženin in nevesta ravno zaslužiti, je pa fajn, če se vsaj pokrije. Moje vodilo je, da je po glavi vsaj približno toliko kot je vreden stol na katerem sediš, plus vsaj 50 za darilo. Če vas je 8, je jurja premalo. Lahko je manj, ampak potem je darilo lahko tudi pomoč pri peki, pripravah, šivanju, urejanju stanovanja ipd. Roke so danes zlata vredne, če gre za kakšne posebne spretnosti, pa toliko bolj. Midva sva recimo od botre dobila zavese za celo hišo, je bila šivilja in je naredila vse tako kot sem si želela. In zašila mi je plašček za preko obleke. En stric je naredil celotno inštalacijo za centralno in vodovod. Prijatelji in nekaj sorodnikov je bilo pri vseh večjih delih na hiši. Aja, še to, bratranec nama je za pol leta odstopil svoj avto, ko je bil študijsko v tujini… Skratka, darila so lahko finančna, materialna in nematerialna tudi, ampak za boga milega, 50 eur bi eni dali?! Res, raje ne grem!
In ja, ni treba, da gre mladina zraven, če ne cenijo, da je to pač 1x življenju (načeloma) in prispevajo prav nič. Zakaj bi 2 plači pokrili 9 daril? Pa predvidevam, da pri 20+ potem tudi garderobe nimajo organizirane. In ČE bi bil denar v družini, naj se da, seveda, ampak če ga ni veliko, pa je neumno razdajat.
Gama, 31.05.2025 ob 21:59
Mladoporočenca morata biti sposobna kriti stroške tega, kar sta organizirala, sicer naj ne vabita. Na moji poroki se denarja ne bo sprejemalo.
Sem enakega mnenja. Mene bi bilo sram, da bi mi morali drugi plačevati poroko. Stegneš se toliko kot si dolg, ne pa da hočeš razkošje, ki ti ga morajo plačevati drugi. Slovenci smo se čisto pociganili.
Škrtost, 31.05.2025 ob 23:35
Na poroko sicer ne gledam kot nekaj, kjer bi morala ženin in nevesta ravno zaslužiti, je pa fajn, če se vsaj pokrije. Moje vodilo je, da je po glavi vsaj približno toliko kot je vreden stol na katerem sediš, plus vsaj 50 za darilo. Če vas je 8, je jurja premalo. Lahko je manj, ampak potem je darilo lahko tudi pomoč pri peki, pripravah, šivanju, urejanju stanovanja ipd. Roke so danes zlata vredne, če gre za kakšne posebne spretnosti, pa toliko bolj. Midva sva recimo od botre dobila zavese za celo hišo, je bila šivilja in je naredila vse tako kot sem si želela. In zašila mi je plašček za preko obleke. En stric je naredil celotno inštalacijo za centralno in vodovod. Prijatelji in nekaj sorodnikov je bilo pri vseh večjih delih na hiši. Aja, še to, bratranec nama je za pol leta odstopil svoj avto, ko je bil študijsko v tujini… Skratka, darila so lahko finančna, materialna in nematerialna tudi, ampak za boga milega, 50 eur bi eni dali?! Res, raje ne grem!
Ojoj! Več kot 1000?
Saj, če gre par, da 500, 600, 700, morda več. Če imaš družino, za katero skrbiš, imaš tudi ogromno stroškov…čeprav več oseb, manjša zmožnost…
Če imaš 5 jurjev plače in tvoj partner tudi tam nekje, mladoporočenca pa sta na minimalcih in z nerešenin stanovanjskim problemom, je lepo, da pade vsaj en jurček. Če pa je svat s plačo do 2 jurja in ima še otroke, kredite, je grdo pričakovati, da bo financiral tuje preseravanje, kar ohceti velikokrat so. Predvsem neveste bi ohcet v holivodskem stilu, seveda na tuj račun.
Pred kratkim se je poročil par s premožnimi starši in tudi sama sta že dobro situirana. Nobene pompozne ohceti ni bilo. Poročila sta se na potovanju, doma priredila piknik, darilom sta se odpovedala. Če je kdo hotel, je sam daroval v dobrodelne namene.
Niste gladki, da daste samo 50 eur na osebo za darilo. Raje ne grem. Samo poročni menu je od 60 eur naprej. Kje je šele band, torta, piškoti, darilo za svate…
Poglejte spodnji link kakšne so cene poroke.
https://omisli.si/nasvet-strokovnjaka/poroka/cena-poroke-koliko-stane-povprecna-poroka-v-sloveniji/
Sanja815, 01.06.2025 ob 15:08
Niste gladki, da daste samo 50 eur na osebo za darilo. Raje ne grem. Samo poročni menu je od 60 eur naprej. Kje je šele band, torta, piškoti, darilo za svate…
Poglejte spodnji link kakšne so cene poroke.
https://omisli.si/nasvet-strokovnjaka/poroka/cena-poroke-koliko-stane-povprecna-poroka-v-sloveniji/
A poroko morajo svatje odplačati?
V zadnjem letu smo šli na 2 poroki. Vedno smo podarlili denar in nekaj za zraven. Temu za zraven smo se zelo posvetili, iskali.
Me je razjezilo, ker je hči, ki se bo poročila naslednje leto izjavila, da bosta s fantom kar na vabila napisala, da sprejemata samo denar in da bosta imela samo eno škatlo za kuverte.
Me je res grozno razjezilo, kam je šla vsa vzgoja?
Rekla sem ji, naj pač naredita po svoje, ampak, da menim, da je to grdo.
Poroka ni koncert, kjer plačaš vstopnino!
Itak vsi prinesejo kuverte. Kakšna malenkost se še najde, morda 1 darilo brez denarja.
Toda, če bi ta, ki ni prinesel denarja, ampak pravo darilo prebral takšno vabilo, ga na poroko sploh ne bi bilo in o mladem paru si ne bi mislil nič lepega. Enako, kot velika večina ostalih.
Torej, se NE poudarja, da par pričakuje denar, ker bosta v večini prav to dobila.
Ni vredno, res ne! Ni mi jasno, kako jim je kaj takega sploh padlo v glavo?! Saj niso več časi, ko bi nosili servise posod, krožnikov, kozarcev…pa tudi če bi…vabiš zaradi drugih razlogov!
No, vsaj takšno je bilo moje prepričanje.
Sploh pa bova pogostitev v restavraciji plačala midva in hčerino obleko, obutev prav tako!