Najdi forum

Splash Forum Style.Over.Net Poroka Poročno darilo

Poročno darilo

Pozdravljene

upam da mi boste znale svetovati glede darila. Nasldenji mesec se bo poročila moja sestra. Takoj mi je dala vedeti, da je zaželjeno darilo le denar in da mi na misel ne smejo priti kakšni boni za masažo ali pa kar koli drugega. Pa tudi glede zneska denarja, ki ga želi dobiti ni ravno skromna.
Od enega strica z družino (stric, njegova žena in trije otroci) je že dobila darilo in sicer 200 evrov in je bila kar malo razočarana. Pa da ne bo kdo mislil, da smo neki bogataši. Že tako ali tako malo pretirava, vse mora meti najboljše in najdražje. Samo za dekoracijo je porabila okrog 1000 EUR (nenormalno veliko balonov polnjenih z helijem, potiskanih z njunimi imeni, mašenj, trakcev…)Saj vem, da je to njen dan, sam v vsem pretirava in sedaj pričakuje, da bo od svatov dobila toliko denarja da bo mela plačano poroko in željo imata, da si bi lahk kupila še avto. Oba gledata na poroko, kot na eno izmed možnosti zaslužka. Žalostno je ko vidiš da se nekdo želi poročiti samo zaradi denarja in zaradi tega da bo drugim pokazal, kaj vse si lahk privošči.
Nikoli ji ni bilo jasno, kako sem se lahk jaz poročila na kmečkem turizmu (imajo ga starši od najinih dobrih prijateljev in nama so takrat ponudila zelo ugodno ceno in ne vidim razloga zakaj ne bi izkoristila takšne ponudbe). Tudi najina dekoracija se ji je zdela prepoceni (sama sem doma s prijateljico iz modelirske mase izdelovala srčke, s katerimi smo potem okrasili mizo), vabila sem naredila sama. Pač gledala sem kje lahko kaj prihranim in zame je bila poroka popolna, ne glede na to da sem imela doma narejeno dekoracijo, da nisem imela balonov z najinimi imeni in da ni prišla pome limuzina. Popolna je bila ne glede na to, da smo imeli na jedilniku tipično “kmečko” hrano in ne nekih menijev z morskimi sadeži in ne vem s čim vse še.

No zdaj sem se pa razpisala, ampak neki sem se mogla skašljat. Sem res razočarana nad razmišlanjem sestre in njenega.
Kaj bi ve naredile? Ali bi se obremenjevale s tem kaj si bo ona mislila, če ne bo dobila toliko denarja kot pričakuje? Nameravala sem ji dati 150 evrov ker več si trenutno ne morem privočiti, saj sem pred kratkim ostala brez službe.

Hvala za odgovore

Jaz bi ji dala 150€ in še nekaj simboličnega za zraven. Morda kakšno kartico, kjer piše, da “denar ni vse”?

Meni se zdi tvoje darilo dovolj.

Je pa ta tvoja sestra ena prava materialistka. Žal. Tudi sama se letos poročim, pa nimam namena “razmetavati” denarja na okoli. Skušam veliko zadev (dekoracija, vabila …) narediti sama, saj se mi zdi neumno za to dajati veliko denarja.

Daj ji toliko kot želiš. Če bo imela pripombe (jih boš že slišala), pa veš koliko te sestra ceni.

Glede tistega simboličnega darilca kot predlaga Shibuya ti jaz predlagam, da ji kupiš en dober modelček avtomobila (saj si ga ima namen kupiti, ne. He-he)- jih imaš vsepovsod polno (Interspar, Baby center …)

Midva sva se poročila lani. Pri sami dekoraciji in gostilni nisva nič pretiravala, sva raje dala malo več za prstane. Kar se pa denarja tiče, je bilo pa pri nama tako, da so po moji strani dali malo več (si lahko tudi dosti več privoščijo), po njegovi strani je pa mama brezposelna, oče v pokoju in so dali pač manj. Se more tudi tvoja sestra zavedati, da zdaj niso ravno časi za poroko iz koristi, je malo zamudila. Zdaj vsi gledamo, kje vse lahko varčujemo. Ti se nič ne obremenjuj, daj kolikor ji lahko daš, po mojem mnenju bo pri takem odnosu vsak dal premalo. Za informacijo, midva z najinimi darili nisva pokrila poroke, kaj šele, kaj zaslužila zraven. Je pa tudi res, da se nisva poročila zaradi tega in sva to tudi pričakovala.

Pozdravljena!

Zal ali pa na sreco: sto ljudi, sto cudi! Tudi sama imam takega brata doma. In lahko se se tako trudim, ne bo nikoli dovolj. Njemu je zelo pomembno, da ima polno omaro oblek po zadnji modi, vedno nov avto v garazi, trojni letni dopust v ekzoticnih krajih itd. Meni pa to glih ni na prvem mestu. Nikoli ne bova razumela vidika eden drugega. Treba ga je samo sprejet in ‘menjat’ odnos do vsega skupaj. Torej ne sekiraj se!! ne obremenjuj se, ker sestre ne bos nikoli spremenila oz. sestrica ne bo uvidela, kaj ji hoces dopovedati. Mogoce bo nastopilo samo kreganje, kateremu ne bo konca.

Mislim, da tudi tistih 150 evrckov za tvojo sestro ne bo dovolj. Vendar vsak da, toliko, kolikor lahko, kolikor zmore ali kolikor ga je zelja. Tako da je moj nasvet: NE OBREMENJUJ SE. Svoje si naredila, naredila si po svojih moceh in pika!

Tudi meni se zdi 150 eur dovolj. Vsak da po svojih zmožostih.
Sicer pa bi teh 150 eur dala nekam lepo dekorirati, pa mogoče poleg še čisto kakšno malenkost.
In ja, žal so nekateri pari res taki, da se poročijo samo zaradi dobička, ki bi jima ga poroka lahko prinesla. Po možnosti pa jim poroko plačajo še starši, ki zaradi tega vzamejo kredit..

Moja prijateljica je bila na poroki fantovega brata, kjer ji je že na dekliščini bodoča nevesta rekla, da od njiju pričakuje, da ji plačata poročno potovanje na Maldive. No, na koncu se je izteklo tako,da je fant – priča, prispeval ‘samo’ 500 eur, prijateljica (= takrat redna študentka, ki se je preživljala sama) pa neko hudo kuharsko knjigo s posvetilom. Razočaranje in solzice je nevesta sicer skušala skriti, ampak ni uspelo!
Denar – 150 eur je veliko (ponavadi dajo 100 eur na par oz. družino) dekoriraj s kuharsko knjigo, za posvetilo pa napiši ‘Ljubezen gre skozi želodec!’
Midva sva se poročila v tujini, tukaj sva imela kosilo za najbližje, katerim sva kakršnakoli darila prepovedala!

čisto dovolj. če pa bo kaj rekla naj te ne zanima. upaj da pride k pameti enkrat v prihodnosti. bo že videla da denar ni vse. lahko mas drago poroko a je brez ljubezni in prijatklejev samo izumetničena zabava.

Bani, tole z avtomobilčkom je pa svetovno 😀 Si bom zapomnila, hehe

ojla, jest te ženske ne zastopm (sestre namreč). midva se tut poročiva letos, ampam mi sploh ni pršlu na misu, da bi kej na ta način razmišlala o darilih. najini žlahti nista bogati, prej revni, zato (če bo kej ostal),bo šu denar na račun za bodočo hiško (k jo nameravava kupt čez hmm 10 let?). itak ni fora poroke v darilih..bl se veselim teh malenkosti (knjige, kšna fora itd), ne pa dnarja. k če čš šparat, se ne ženš:)

hja daš pač kolikor lahko. če bo zadovoljna bo če pa ne je pa to njen problem.sej v familiji od mojga je blo vedno tko – bratranci. za poroko so vedno zapravli čimveč kolikor se je dalo – da bi potem vse to dobili nazaj, pa nikoli niso in so bli vedno užaljeni.sedaj od naju ravno tako pričakujejo da bova za poroko porabla nevem kok keša, oni za darilo nebodo prispevali nič – ker kao tut midva nikol nisva?? pršli bodo pa sam se nažret pa se norca delat kk je narjeno pa zakaj pa kk…kr neki

Hm. Midva sva stvar rešila po svoje. Odprla va blog, na katerem sva opisovala svoje priprave na poroko od samega začetka. Na blogu sva objavila tudi, kaj si želiva za poroko in spisek povabljenih. Namen je bil, da se darila ne bi podvajala (pred tem sva se že ustalila v lastnem gospodinjstvu, in sva večino stvari za gospodinjstvo že imela, razen nekaterih, ki sva si jih res želela), poleg tega sva pač zelo aktivna človeka in sva imela v načrtu takšne in drugačne nakupe. Sva se odločila naravnost povedat, da a) naj se magari vsi skupaj zberejo in kupijo eno od stvari na spisku b) dajo denar, ki ga bova porabila za stvari na spisku 🙂 reakcije so bila različne, midva pa zelo zadovoljna. Z denarnimi darili sva celo skoraj pokrila strošek poroke. Po pričakovanjih so njaveč podarili najbližji. Največ nama je papomenilo, če se je videlo, da je stvar iz srca. Meni je eno izmed bolj prisrčnih daril fen.. na smrt sem si želela kafetiero za indukcijsko kuhališče. Nikjer je nisem našla za nabavit in zato sem eno kolegico, ki je ekspet za shopping, naravnost prosila, naj nbavi tako kafetiero. Dan pred poroko me je obupano klicala, da je ne najde. Pa sem rekla, naj potem kupi najbolj navaden fen za lase, saj ga nujno rabim. Vsakič, ko se fenam, se spomnim na tole svojo Majo 🙂

Aja.. meni osebno se zdi, da moraš sam določit po svoji vesti, koliko nekomu daš. Moj brat z ženo naprimer nama je dal 100 EUR, pa sva bila srečna, ker sva vedela, da je iz srca. Jaz sem bratu za njuno poroko na primer kupila pribor 🙂

Recimo best frendici pa bi z veseljem (če bo finančna situacija dovoljevala) dala tudi 500 ali 1000, ali pa nekaj v ekvivalentnem znesku (letalske karte itd). Pač ni nujno, da enako globoka čustva in žep gojiš do sorodnikov 🙂

Nama so recimo eni dobri družinski prijatelji dali kar 500 EUR (povsem nepričakovano), možev stric 1000, moja babica in deda tudi 1000. Ostali pa med 100 in 200 (5-6 ljudi skupaj). Sošolke iz faxa so se zbrale in nabavile barvni laserski printer ipd. Najbolj kul je bilo darilo družinske prijateljice, ki je slučajno osebna zdravnica naju obeh – dobila sa hipoalergični sesalec – že ve zakaj :))) Družina moje poročne priče nama je kupila en fensi ekonom lonec, družina moževe priče pa podvodni fotoaparat (moževa dolgoletna želja). Od vrstniških kolegov sva dobila palični mešalnik (iz spiska želja). Moj oče je plačal pojedino, mami je pomagala pri ostalih svareh, tašča ni dala ničesar materialnega ipd. Različno, vsak po svojih zmožnostih. Možev kolega nama je igral na saksofon na cerkvni poroki in še potem v oštariji malo na kitaro, moja kolegica iz faksa na flavto n civilni, Moj kolega fotograf naju je slikal. Midva sva bila pa fuuul zadovoljna, ful srečna, ker je večina daril bila iz srca in personalizirana (ne naprej metat denarja, tile ki so ga dali, so dobro vedeli zakaj).

Povabilasva pa tudi samo ljudi, ki so nama res blizu in pomembni (skupaj 50, od tega 10 najožjih družinskih članov).

jaz sem bila letos na poroki fantove sestrične in so ji njegovi starši dali 500 evrov, kar se mi zdi precej. ampak njej je pa bilo verjetno fino, da je dobila toliko:)

Kdor gleda na poroko le materialno bo kmalu ločen…glavna je ljubezen….kaj ti bodo kupi denarja pa ulala draga poroka, če pa med mladoporočencema ni tiste prave pristne ljubezni, zaupanja? Če bosta na vse gledala le skozi denar potem ne bosta srečna….

Najboljšega na svetu se itak ne da kupiti. ITAK. Mislim, da to pove dovolj … in jaz bi zraven dala kakšen tak pripis 🙂

Meni se pa zdi denar kot darilo popolnoma brezidejno in staromodno. Meni se zdi mnogo boljše malo razmisliti kaj kdo rabi in se spomniti kaj novega,izvirnega. Jaz sem vedel da imata oba poročenca rada rože in ker sta ravno opremljala tudi svoj dom sem jima v cvetličarni Bonsai http://www.bonsai-si.eu kupil bonsai, ročno izdelan in točno takega kot sem si predstavljal. Na koncu niti nisem veliko odštel za darilo,poročenca sta bila zelo zadovoljna in presenečena nad idejo. Se mi zdi da denar res ni več primerno darilo, je pa to samo moje mnenje.

Najlažje je, da ji daš toliko, kot je ona tebi dala, ko si se poročila, sploh, če je bilo to pred kratkim.

sam za info… fantova sestrična je za poroko dobila tolk denarja, da si je dobila nazaj za vse stroške cele poroke in še potovanja, samo moj tast ji je dal 500€, ostali pa tut vsak minimalno 150-200€, kar je na konc naneslo nekaj tisoč €

Tudi jaz bom pristavila svoje mnenje. Sem bila že na zelo veliko porokah – enih skromnih, enih luksuznih, enih v majhnem družinskem krogu, enih glomazno velikih in pompoznih, enih zelo intimnih, ko je bil za prijatelje organiziran posebej piknik na domačem vrtu, ker se je par poročil v tujini na samem (ta mi je bila najljubša),… in niti enkrat samkrat se mi še ni zgodilo, da bi mladoporočenca od koga zahtevala kaj in koliko naj da za darilo. Skratka moje mnenje je, da je poroka zelo osebna stvar, da je stvar posameznega para, kakšno poroko si bo organiziral oz. privoščil in da je zelo nekorektno od para, da obremenjuje okolico in pričakuje, da mu bodo svatje povrnili stroške za poroko in potovanje, pa ne vem še kaj vse. Na darila pa jaz gledam kot na neko pozornost do prijatelja, sorodnika in ne na denar, s katerim bo nekdo nekomu nekaj plačal. Bolj sem pristaš skromnih daril z osebno noto. Tako da, ob zgornjem prispevku bom rekla samo, žalostno je, da nekateri gledajo na življenje samo še skozi denar. Zaradi ljudi, kot je tvoja sestra, pa se jez sploh nebi sekirala, tudi ona se najverjetneje zaradi tebe že dolgo ne.

enim pač paše tako drugim drugače. vsak bi za poroko dal nekaj 10.000€ če bi jih imel. midva greva ravno naslednjo soboto na poroko in sva naštimala prav luškano darilce. kupla sem dve malo večji šalci za kavo oz za čaj, v beli barvi ročaja sta v zlati barvi v obliki prstanov na šalci pa je na eni zaročni prstan, na drugi sta pa poročna prstana. vse skupaj je v zlato-rdeči darilni škatli z lepo mašno ter čestitko na vrhu, notr pa bo še poleg šalčk še 100€ zvitih ter zavezanih z mašno malo “razmetanih” okoli. za podlago so pa roza listi vrtnice z zlatimi srčki. bo ok? sem malo pretiravala? nevem poroka bo bolj v zlato-krem barvi tako da se mi ne zdi napačno, če bo mladoporočencema tako pač všeč. kaj ve mislite? skodelice imajo drugače v bonprixu, ne spletni strani jih ni, le v enem katalogu so bile, če katera potrebuje slike, naj sporoči.

pri enem postu sem prebrala da je denar za darilo že zelo nezanimivo ali nekaj podobnega. ne spomnim se točno. moje mnenje je da so pa praktična darila kot so kozarci pa krožniki pa mikrovalovke zelo nepraktične ker jih do poroke že vsak ima in jih ne potrebuje več tako kot jih je včasih ko si si z darili lahko opremil pol hiše oz stanovanja. sedaj tega ne potrebuje nihče več. zelo dobra ideja za darilo je od alise. luštno, nič komplicirano. sama sem tudi bolj za denar pa naj potem z njim počneta kar hočeta. če bodoča mladoporočenca v vabilo napišeta, da praktičnih zadev, bele tehnike,…nočeta in da bi rada videla kake denarne prispevke, zakaj jih marsikdo ne posluša?če pač napišeta da praktičnih daril nočeta potem jih pač ne kupiš in daš 50€ pa je. pa so vsi veseli. ena teta je bila enkrat res nesramna ko je nečakinji ko je prišla na postavljanje mlaja, prinesla darilo in ji kolegica reče da sta napisala da daril nočeta in je ona zabije nazaj da to njo nč ne zanima da je ona že vsakmu otroku/nečaku za darilo kupla mikrovalovko in tut njej. če je noče jo lahko čez okno vrže da je itak ni škoda. a mikrovalovke ni škoda k je nebo nikoli v življenju uporabljala, denarja je pa škoda al kaj? res nevem kam gre ta svet

Jaz tudi mislim, da ni nič nenavadnega da se daruje denar,če to mladoporočenca rabita. Itak za vsako darilo takoj 50eur zapraviš pa še tvegaš, da jima morda ne bo všeč.
Moja sestrična je med drugim za poroko od enega strica dobila enega steklenega konja,ki ga človek res nima nikamor dat…pa ta konj sploh ni bil poceni…to je res stran vržen denar. Po drugi strani se pa z možem stiskata na 25 kvadratih in bi bila veliko bolj vesela denarja,ki bi ga dala med prihranke za večje stanovanje.
Ne vem zakaj veliko ljudi misli,da je denar nespodobno darilo…jaz vedno dam denar,če si ženin in nevesta to želita, saj vem da jima bom s tem prinesla košček v mozaik,ki si ga želita sestaviti – pa naj bo to stanovanje,hiša,potovanje ali kar koli…

midva sva vsem dala vedeti, da DENAR, DENAR, DENAR, ker bi si rada privoščila poročno potovanje… pa če vsak da 10€, samo da nama malo pomagajo 🙂

LP

nevem zakaj vsak svat ko vidi da na vabilu piše da pač hočeta le denar pomislita, da mora pa zdej vsak svat dat vsaj 100-200€. kot je napisala catja, če že vsak prinese 10€ si lahko vesel sploh ob današnji denarni situaciji, ker nimamo vsi tet pa stricev k majo 10krat preveč denarja ali pa staršev ki bi nam brez problema odšteli za poroko nekaj 10.000€. če bi kdo res želel darilo velike oz visoke vrednosti bi to tudi direktno napisal na vabilo, da manjših zneskov od 100€ npr ne bodo sprejemali. tega do sedaj nisem zasledila. slišala pa sem za punco, ki sta ji starša dala 50.000€ da si bosta lahko plačala poroko, uredila stanovanje/hišo ter si kupila nov avto. punci se je ob taki vsoti denarja skoraj zmešalo in je vseh 50.000€ dala za POROKO!!! hja starši so bili nanjo zeeeelo jezni. menda je imela le obleko vredno cca 10.000€. no malo sem zašla ampak kot zanimivost kaj se vse dogaja 🙂

New Report

Close