Porodnice, ki pojedo svojo placento
Berem članek na Siol in me skoraj kap zadane. Dula, ki zahteva pravico porodnic, da odnesejo po porodu domov svojo posteljici. Ker imajo do tega pravico. Wtf?!
Lepo vas prosim, kar je preveč je pa preveč! In potem primerjava z živalmi, kjer samice pojedo svoje placente. Naj vas razsvetlim, da mačke pojedo tudi iztrebke svojih mladičkov. A je naslednja stopnja ukinitev plenic, ker bodo mamice jedle iztrebke svojih dojenčkov? Ali pa bodo tudi onkološki bolniki zahtevali, da dobijo za domov svoje tumorje?! Saj so vendar njihovi.
Najbolje, da pojedo placento, da bodo imele dovolj mleka in bodo lahko naslednjih (najmanj!) 5 let dobile svoje otročke!
Ena srečno poročena, 21.11.2024 ob 08:36
Berem članek na Siol in me skoraj kap zadane. Dula, ki zahteva pravico porodnic, da odnesejo po porodu domov svojo posteljici. Ker imajo do tega pravico. Wtf?!
Lepo vas prosim, kar je preveč je pa preveč! In potem primerjava z živalmi, kjer samice pojedo svoje placente. Naj vas razsvetlim, da mačke pojedo tudi iztrebke svojih mladičkov. A je naslednja stopnja ukinitev plenic, ker bodo mamice jedle iztrebke svojih dojenčkov? Ali pa bodo tudi onkološki bolniki zahtevali, da dobijo za domov svoje tumorje?! Saj so vendar njihovi.
Najbolje, da pojedo placento, da bodo imele dovolj mleka in bodo lahko naslednjih (najmanj!) 5 let dobile svoje otročke!
Lačne so?
Med drugim tudi zato ker gre za biološke odpadke, kar je občutljiva zadeva, ki se je ne sme odvreči kar tako. Ko bo ena novodobna mamica ugotovila, da je placenta zanič in da ne ve, kaj z njo početi, kam in kako jo bo odvrgla?
Se strinjam, stvari gredo predaleč in izgubljamo kompas. Ravno včeraj sem gledala oddajo od Bita Severa, ko je bil v Runadi. Gostitelj razlaga, da ga je njegova mati porodila kar na poti iz polja domov. Zakaj ne bi še mi tako, ker ena plemena pa to tako počnejo? A veš kolko bi na zdravstvu prišparali! Pa verjetno lahko tista mamica s svojo placento naredi lih kar hoče.
leni775, 21.11.2024 ob 09:29
Med drugim tudi zato ker gre za biološke odpadke, kar je občutljiva zadeva, ki se je ne sme odvreči kar tako. Ko bo ena novodobna mamica ugotovila, da je placenta zanič in da ne ve, kaj z njo početi, kam in kako jo bo odvrgla?
Se strinjam, stvari gredo predaleč in izgubljamo kompas. Ravno včeraj sem gledala oddajo od Bita Severa, ko je bil v Runadi. Gostitelj razlaga, da ga je njegova mati porodila kar na poti iz polja domov. Zakaj ne bi še mi tako, ker ena plemena pa to tako počnejo? A veš kolko bi na zdravstvu prišparali! Pa verjetno lahko tista mamica s svojo placento naredi lih kar hoče.
Ja a misliš, da pr nas pa ni blo tk, da so usput porodile 🙂 Zdaj pa rojevamo s super oskrbo, po porodu počivamo, pred tem se razvajamo, vmes bi pa placento jedle 🙂 res fakdapplenet.
Ja ja, 21.11.2024 ob 09:46
M r n k cepiva in še marsikaj 🥶 delajo iz bioloških odpadkov. Ja, prodajajo (tudi) placente, poleg krvi… itd itd itd…
Sem 3x mama in mi je vseeno, kaj so naredili z mojo placento, ker jaz po porodu nimam z njo kaj več početi. V bistvu super, da jo je nekdo pospravil namesto mene. Če so iz nje naredili nekaj tako koristnega, kot so cepiva pa še toliko bolje.
Pravzaprav ne vem, zakaj to ne bi bilo možno in dovoljeno. Saj ni nikomur nič odvzeto. Če so dovoljene poroke dveh kosmatih decov, kar je precej bolj škodljivo za družbo, potem naj bo dovoljeno tudi to, ki nikomur nič ne škodi.
Zakaj bi bilo za nekatere skupine super preskrbljeno, ko pa gre za ženske, je pa vse problem in vse čudno.
leni775, 21.11.2024 ob 09:53
Sem 3x mama in mi je vseeno, kaj so naredili z mojo placento, ker jaz po porodu nimam z njo kaj več početi. V bistvu super, da jo je nekdo pospravil namesto mene. Če so iz nje naredili nekaj tako koristnega, kot so cepiva pa še toliko bolje.
Bravo.
Samo to rečem…
Pred kratkim sem govorila s prijateljico, ki živi na Danskem in tam je zdaj postalo moderno, da posteljico zakopljejo in čez posadijo drevo. Običaj menda izvira iz karibskih otokov, kjer to počnejo v vraževerju, da bo otrok tako kot drevo zasadil glboke korenine (ostal doma) in bil še mnoga leta zdrav. Zdaj so ga nekateri očitno populariziral tudi v Evropi in ovce sledijo.
c’est la vie, 21.11.2024 ob 10:34
Cakte mal!
Pojedo placento,, kako?
Skuhajo, specejo ali surovo pojedo?
Bljak, ampak me res zanima.
V smutiju jo spijejo, verjetno pa še kako drugače. Bolnišnice pa je ne dajo, ker imajo iz tega dobiček. Meni je fuj in si ne predstavljam tega.
posteljica je med drugim depozitorij za vse odpadke, ki jih je dojenčkovo telo izločilo v času nosečnosti. tako, da v njej kaj posebej dobrega/koristnega glih ni.
po drugi strani pa so pri nas glede “bioloških” odpadkov bolj papeški od samega papeža. večina zahodnih držav sicer uniči placento (sežge se) ob porodu, ampak če imaš željo po tem, da jo prevzameš, ne vidijo v tem nobenega problema. marsikdo se recimo odloči, da jo pokoplje na posebnem mestu… skratka, to ni nekaj kar bi predstavljalo neko grožnjo za okolje. aaampak pri nas pa to ne gre, ker se je nekdo pač odločil, da to ne gre
isto s pepelom pokojnikov. v večini držav se zavedajo dejstva, da je pepel pač pepel in ne predstavlja popolnoma nobene škode za okolje, ker je inertna stvar. aaaampak pri nas pa je to strogo varovana zadeva, s katero lahko rokuje samo zelo dobro plačano osebje in se lahko uredi raztres samo pod hudo strogim nadzorom in varovano…. ker pač nekdo služi na ta način. povsod drugje po svetu pa ti izročijo tisto žaro s pepelom, pa si jo nesi, če jo hočeš imet.
tako, da…. imaš dve plati zgodbe. in tisti, ki kričijo, kako je placenta dobesedno v rangu radioaktivnih odpadkov…. mogoče ni glih res.