Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Porodniška ali socialna pomoč?

Porodniška ali socialna pomoč?

Pozdravljeni,
pred kratkim sem izvedela, da sem noseča, imam pa status študenta. Malce sem se pozanimala in sem ugotovila, da mi bo v “porodniškem” času pripadala socialna pomoč. Zanima pa me, kako je, če se zaposlim? Oče mi je namreč ponudil, da me zaposli v njegovem podjetju, da bi bila upravičena do porodniške. Kakšen je potem sploh znesek te porodniške, če nisem bila v zadnjih treh letih zaposlena 12 mesecev? Sicer imam delovne dobe 5 mesecev.
Hvala za odgovore.

Višina porodniškega nadomestila

Višina porodniškega nadomestila v času porodniškega dopusta je povprečna osnova, od katere so bili obračunani prispevki za starševsko varstvo v zadnjih 12. mesecih pred vložitvijo vloge za uveljavitev pravice do porodniškega dopusta. Če so bili za zavarovanko obračunani prispevki za starševsko varstvo za krajše obdobje kot je to določeno v zakonu, se ji za manjkajoče mesece kot osnova upošteva 55% minimalne plače.

Porodniško nadomestilo za polno odsotnost z dela znaša 100% osnove. Porodniško nadomestilo ne more biti nižje od 55% minimalne plače v Republiki Sloveniji.

Za zavarovanke, ki nimajo pravice do porodniškega dopusta, imajo pa pravico do porodniškega nadomestila, se kot osnova upošteva 55% minimalne plače. Tako določena osnova se za vsak mesec zavarovanja za starševsko varstvo, ki ga je imela v zadnjih treh letih pred uveljavljanjem pravice poveča za 2% minimalne plače, vendar največ za 50% minimalne plače.

Porodniško nadomestilo se izplačuje najkasneje do 15. v mesecu za pretekli mesec na osebni račun upravičenca.

Upam, da ti je kaj pomagalo.

LP

Koliko pred nastopom porodniškega dopusta pa bi te oče zaposlil oz.skupno koliko mesecev delovne dobe bi imela takrat? In seveda za kakšno plačo.. V tvojem primeru bi dobila več kot socialna pomoč, še vedno pa ne prav veliko… Prijateljica je za 3mesece del.dobe dobivala 300-400eur, zaposlena pa je bila za ne prav visoko plačo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close