Porodniška, bolniška in študijski dopust
Spoštovani,
Januarja 2005 sem zaradi rizične nosečnosti nastopila bolniški stalež do konca nosečnosti, do aprila 2005. Zanima me sledeče:
1. Ali moram oz. ali sploh lahko prekinem bolniški stalež, da izkoristim letni dopust za leto 2004 (tega imam namreč še 20 dni)?
2. Če bolniškega staleža ne morem prekiniti, ali mi je delodajalec dolžan izplačati moj letni dopust za leto 2004, ali je to njegova lastna odločitev?
Delodajalca sem namreč prvotno obvestila, da želim prekiniti bolniški stalež in izkoristiti študijski dopust za letošnje leto, ker še študiram. Po tem dopustu pa sem želela koristiti dopust za leto 2004 in potem porodniški dopust. Vendar, so me obvestili, da študijskega dopusta ne morem koristiti in da mi dopusta za l. 2004 ne morejo izplačati, ampak, da moram prekiniti bolniški stalež in korisititi dopust za l. 2004.
Hvala za vaš odgovor, Babuška
Če ste bolni oz. je vaš zdravnik presodil, da morate biti v bolniškem staležu, potem morate pač biti v bolniškem staležu. To ni stanje, ki bi ga lahko samovoljno prekinjali oz. se odločali, ali bi bili raje na bolniški ali raje na dopustu. Delodajalec vam tudi ni dolžan izplačati dopusta, ki ga eventuelno ne boste izkoristili, saj je razlog, da ga ne morete izkoristiti, na vaši strani.
Lep pozdrav,
Katarina
Forum je zaprt za komentiranje.