Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev porodniška-dopust-šolstvo

porodniška-dopust-šolstvo

Pozdravljeni!
Prosim, če mi razložite, ali res ne morem koristiti dopusta oz. ga nimam nič v sledečem primeru. Zaposlena sem za nedoločen čas, z januarjem letos sem šla na bolniško, rodila sem en mesec prezgodaj (30.1.04), t.j. še pred pričetkom porodniške, ki naj bi jo začela šele 4.2.04 (rok poroda 3.3.04).
Kako je z dopustom, lanskim oz. letošnjim? Mi pripada in če – koliko in ali ga sploh lahko koristim po izteku porodniške?
Najlepša hvala.
Gaja

Če imate še kaj lanskega dopusta, vam bo propadel (oz. vam je že), ker ga letos zaradi starševskega dopusta ne boste utegnili izkoristiti. Letošnji dopust pa vam pripada v celoti, le da bi ga po pravilih morali vsaj dva tedna izkoristiti že v letošnjem letu. Ker tega ne boste mogli, boste preostanek prenesli v naslednje leto in ga izkoristili do 30.6.

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Pozdravljeni!
Se opravičujem, ker sem se “vrinila”, ampak sama sem pred dnevi pri ravnateljici šole, na kateri sem zaposlena (za nedoločen čas), izvedela, da mi po preteku dopusta za nego in varstvo otroka (DNVO) pripada le sorazmerni delež dopusta, to je dve dvanajstini (dopust za varstvo in nego otroka se mi izteče 1.11.), torej za dva meseca, ko bom delala. Kolegica, zaposlena na drugi šoli, pa koristi dopust “po zakonu”: 10 dni ga je že pred porodniško (pa to ni bil čas počitnic), ostalo pa bo po izteku DNVO. Sama sem prepričana, da mi pripada celotni dopust za l. 2004, ampak ravnateljica si očitno Zakon o delovnih razmerjih razlaga po svoje. Verjetno mi pripada tudi odločba o odmerjenem dopustu za letošnje leto. Kolikor vso stvar razumem, za učitelje ne velja člen, ki pravi, da mora delodajalec delavcu omogočiti izrabo dopusta še v istem koledarskem letu. Ker če velja, potem bi jaz imela pravico do dopusta takoj po izteku DNVO. In če ne velja, potem izkoristim 10 dni med počitnicami (jesenskimi in novoletnimi), kar bo dejansko 9 dni, ostalo pa med počitnicami naslednje leto – kar bo enako, kot da ga sploh ne bi imela, ker bom na istem kot ostali učitelji.
Praksa je očitno taka, da se ZDR na različni šolah različno interpretira, vaš odgovor pa bo v veliko pomoč ne samo meni, ampak kar nekaj ljudem.
Hvala že vnaprej in lep pozdrav.

Očitno si res vsak delodajalec zakonske določbe razlaga po svoje. Menim, da bi bilo v vašem primeru zelo koristno, če bi poskušali pridobiti mnenje od vašega področnega ministrstva, ki so ga verjetno vsi ravnatelji dolžni upoštevati. Iz izkušenj vem, da pri marsikateremu delodajalcu papir z državno štampiljko pripomore k marsičemu.

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close