Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo Porodniška – vpliv bonitete

Porodniška – vpliv bonitete

Pozdravljeni!

Mogoče tole ni najbolj “pravilno” izbran podforum, če moja tema moti, jo lahko prestavite ali izbrišete… Imam pa nekaj vprašanj na katerih kljub tolmačenju vseh možnih pogodb, spisov, zakonov in dosedanjih tem nekako ne pridem do pravega zaključka in bom nadvse vesela, če mi bo znal kdo “po domače” razložit.

– Sem redno zaposlena od 1.1.2012, najprej prvo leto za določen čas, od 1.1.2013 imam pogodbo za nedoločen čas. Ves ta čas sem delala neprekinjeno. Letos bom v mesecu juliju šla prvič v porodniško.
Ker je moje delo deloma tudi terensko, imam službeno vozilo, ki ga lahko koristim tudi v privatne namene, in sicer do 500 km mesečno (z gorivom). Posledično plačujem tudi boniteto za uporabo službenega vozila za uporabo do 500 km mesečno, ne vem pa, kako, koliko in ali sploh boniteta vpliva na višino moje porodniške? Po danih obrazcih, ki se jih najde na internetnih straneh, nikjer namreč ni opcije da bi se vpisalo tudi to za avtomatski izračun (kot na primer pri informativnem izračunu dohodnine,….)

– Vem, da mi v času porodniške pripada tudi regres za letni dopust, do katerega sem upravičena po kolektivni pogodbi in skadno z odmerjenim dopustom, me pa zanima ali ima vpliv na izplačilo v času porodniške tudi prejemanje regresa v času zaposlenosti? Namreč v vseh štirih letih, kar sem zaposlena pri istem delodajalcu, še nisem dobila izplačanega polnega regresa (prvo leto polovico, drugo in tretje leto tretje, lani četrtino – pa še to konec leta), zato tudi niso bili plačani prispevki, ki se odvedejo ob plačilu regresa. Ima to vpliv na izplačilo regresa v času porodniške?

Najlepša hvala za vso pomoč in upam da nisem preveč “zabluzila” 🙂

LP, Danaja

Pozdravljena Danaja,

izbrala ste pravi forum za vaše vprašanje. Pa greva lepo po vrsti.
Boniteta se ne všteva v višino osnove za obračun porodniške. Zato se osnova obračuna brez bonitete.

V času porodniške vam pripada regres. Vaš delodajalec je dolžan izplačati vsaj minimalni regres in to v celoti. Tiste polovice, tretjine in četrtine ne razumem. Če vam je delodajalec odtegnil regres, je v prekršku.

Zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih (Ur. l. RS, št. 110/06 in 10/08) v 12. točki drugega odstavka 108. člena določa, da je delodajalec dolžan za delavko, ki bo nastopila porodniški dopust oziroma je že na porodniškem dopustu ali dopustu za nego in varstvo otroka, sporočiti centru za socialno delo poleg podatkov o zaposlitvi ter izplačilih plač in nadomestil plač tudi podatke o drugih izplačilih. Med take podatke spadajo tudi podatki o znesku mesečne bonitete.

Osnova za posamezno vrsto nadomestila je povprečna osnova, od katere so bili obračunani prispevki za starševsko varstvo v skladu z 10. členom tega zakona v strnjenih 12 mesecih, pri čemer se kot zadnji mesec šteje osnova od katere so bili obračunani prispevki v predpreteklem mesecu od vložitve prve vloge za dopust.

Za izračun osnove za nadomestilo se ne glede na obračunane prispevke ne štejejo:
1. prejemki za delo, ki ga je delavec opravil zunaj okvira rednega dela (na primer delo preko polnega delovnega časa, ki presega omejitve, določene z zakonom, ki ureja delovna razmerja, sodelovanje v izpitni komisiji, predavanja izven redne zaposlitve);

2. prejemki, ki pomenijo povračilo materialnih stroškov (na primer dnevnice, kilometrine, terenski dodatki, dodatek za ločeno življenje, dodatek za prehrano, potni stroški, prevoz na delo);

3. regres za letni dopust;

4. nagrade ob delovnih jubilejih;

5. prejemki v naravi, razen kadar pomenijo sestavni del plače po pogodbi o zaposlitvi in so od njih plačani prispevki;

6. odpravnine, prejemki zaradi upokojitve ali priprave na upokojitev;

7. prejemki v obliki delnic, obveznic in drugih vrednostnih papirjev;

8. drugi prejemki, ki so bili delavcu izplačani poleg plače;

9. drugi dohodki iz delovnega razmerja.

Torej, boniteta in regres ne vplivata na višino nadomestila.

Za dodatna vprašanja sem vam na voljo.
Lep pozdrav,

Sabina

Sabina [url]https://www.facebook.com/Funkyracunovodka/[/url]

Spoštovana gospa Zalar,

najlepše se vam zahvaljujem za vaš hiter odgovor. V bistvu me je najbolj zanimalo glede bonitete, saj mi na to vprašanje ni znal nihče konkretno odgovoriti.

Tisto z deleži izplačila regresa je bilo mišljeno tako:
– minimalni znesek regresa v gospodarstvu za leto 2012 je bil 763,06 EUR, mi smo dobili izplačano 381,53€ bruto (meseca decembra);
– v letu 2013 je bil znesek 783,66 EUR, mi smo dobili izplačano tretjino, torej 261,22 €,
– lani pa smo dobili izplačano četrtino minimalnega zneska regresa, ki je znašal 790,93€ bruto, torej 197,73€.

Vem, da je moj delodajalec v prekršku zaradi neizplačila polnega regresa (pa še česa drugega, tudi dnevnice npr. se nam včasih izplačajo po letu dni ali več, sploh če gre za tuje dnevnice, ki so nekoliko višje) in zavedam se svojih pravic, smo zaposleni že večkrat govorili z njim, a nekako naletimo na “gluha ušesa”. Ker smo malo podjetje v zasebnem sektorju se seveda vsi nekoliko bojimo za svoje službe in obstoj podjetja, zato nihče od nas ni pomislil, da bi ukrepali na višji inštanci (prijava na inšpektorat). Vendar to pustimo za kdaj drugič.

Še enkrat se vam iskreno zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam,
Danaja

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close