porodniška
Pozdravljeni,
Imam vprašanje glede izplačila porodniškega nadomestila ali kakšne pomoči za nego otroka in sicer kolega je poročen z dekletom iz BIH, mislim, da že kakšno leto. Sedaj oktobra bosta dobila prvega otroka in jih zanima ali jim pripada kakšno finančno nadomestilo. Ona tukaj ni bila še nič zaposlena, je prijavljena na Zavod za zaposl. in ima vizo za prebivanje v SLO – 5 let, ki jo bodo podaljšali za nedoločen čas.. On je državljan SLO in je zaposlen.
Upam, da sem vse prav navedla.
Hvala za vaš odgovor.
LPP
Glede na to, da dekle ni državljanka RS, niti še ni bila v Sloveniji zaposlena, ji ne pripada niti starševsko nadomestilo, niti starševski dodatek, ki predstavljata mesečni dohodek za čas trajanja starševskega dopusta. Lahko pa zaprosita za pomoč ob rojstvu otroka, ki je enkratna denarna pomoč v višini 279,42 EUR, če ima ona ali njen partner prijavljeno stalno prebivališče v RS. Prav tako lahko oddata vlogo za otroški dodatek.
Odvisno od višine partnerjevih dohodkov bi bila mogoče upravičena tudi do delne socialne pomoči. Najbolje, da se oglasita na najbližjem Centru za socialno delo, kjer bosta dobila vse potrebne informacije.
Spoštovani…
Nas Vas se obračam po nasvetu saj sem že čisto zaskrbljena…
Po štirih letih truda, nama je s partnerjem, s katerim sva srečen par že 10 let, uspelo zanositi(umetna oploditev)…Živiva na začasnem naslovu(3 leta), vendar pa ne jaz in ne on, nisva tukaj prijavljena, kjer živiva in imava oba vsepovsod zavedene še stalne naslove…
Po izobrazbi sem profesorica razrednega pouka in sem bila od januarja lani, do avgusta lani(skupaj 8 mesecev), zaposlena na eni izmed osnovnih šol…Potem, sem izgubila službo(ožanje oddelkov), se prijavila na zavod, ker pa sem oktobra pozabila it na sestanek na zavod, so me “vrgli” iz evidence vodenja brezposelnih oseb…Sedaj, sem že 5. mesec brez kakršnihkoli dohodkov, ne prejemam niti socialne pomoči in sem finančno popolnoma odvisna od partnerja…Ker nisem prijavljena na zavod, me zanima ali sem sploh upravičena do porodniške oz. kaj mi vse pripada ob rojstvu otroka…Naj povem, da nove službe nisem iskala(po prenehanju pogodbe na šoli), ker je nosečnost rizična in ne upam tvegati…
Strah me je in jokam ob misli, da me je situacija pripeljala do tega, da tako težko pričakovanemu otroku ne bom mogla nič nuditi(rok poroda je 15. julija 2011)…
Prosim povejte mi kaj lahko storim…ali se naj zaposlim preko kakšnega prijatelja in grem potem v bolniško, kaj mi pripada v tej situaciji ali sploh kaj…joj…čisto sem prestrašena…
Hvala vam in upam, da je razumljivo kar sem napisala…
Pozdravljeni,
do starševskega dopusta boste upravičeni, če boste na dan pred njegovim nastopom zavarovani za starševsko varstvo (torej če boste v delovnem razmerju, opravljali dejavnost kot samostojni podjetnik posameznik, vključeni v javna dela,…).
Do starševskega nadomestila so upravičeni tisti, ki imajo pravico do starševskega dopusta (glede na zgoraj naveden kriterij) in tudi tisti, ki je nimajo, pa so bili zavarovani za starševsko varstvo najmanj 12 mesecev v zadnjih 3 letih pred uveljavljanjem pravice do nadomestila.
Starši, ki niso upravičeni do starševskega nadomestila, pa lahko uveljavljajo pravico do starševskega dodatka, ki traja v polnem obsegu 365 dni od rojstva otroka in znaša trenutno 195,56 EUR mesečno.
Forum je zaprt za komentiranje.