poroka civilno
zanima me tiste, ki ste se poročile civilno. kako ste vse skupaj uredile. šle na amtičnega prijavle datum in to je to. sma se odločila, da se končo poročiva. in res bi rada imela popolno poroko. koliko prej je treba datum rezervirat in nasploh koliko prej pripravljat vse za poroko?
koliko pribižno stane poroka z okvirno 100 odraslih ljudi a bom imela dovolj 10.000€. res nimam pojma..skrbi me, da ne bo potem premalo. vse boma pa krila sama, ker starši žal ne morejo 🙁
Popolna poroka.,………..kakšen pojem. In čisto vsak si ga razloži po svoje. Zame popolna poroka bi bila midva v kavbojkah, z dvema prijateljema, se podpisat in potem hajd do Pirana na ribe :-)) OK, ti želiš 100 svatov, najbrž izbrano obleko…. to zadevo mal spremeni.
Stroški, rezervacija itn je odvisna od tega, kje mislite imet svadbo. Tja pokliči in vprašaj, koliko so zasedeni. Pokliči tudi na matičnega in vprašej glede datumov. Midva sva si izbrala nek poseben datum in sva klicala mesec in pol naprej. Je pa odvisno tudi od kot si, a ne.
No ko sem bila še mlada -20let, so bile v modi poroke. Še preden sva z fantom resno začela, sem planirača pork, pa svate, pa daria, pa obleko…..
Pa so leta minila, fanta sem zamenjala…
Pa pozneje več nikoli nisme imela želje po poroki. Na začetku zdajšnje sva nekaj debatirala o tem, pa se nama je zdelo obema nekaj brezveze, delat ceremonije, ljudi skup zvat, saj sva bila oba mnenja, da obljuba pred matičarjem, župnikom, sorodstvom ne pomeni nič če se dva nimata rada….
Skupaj sva 5 let in imava tudi otroka….ne misliva o porki tudi sedaj ne.
a me zanima zakaj ste se odločile za poroko? Ker se mi ta želja ali potreba ni porodila več…me res zanima če mi katera odgovori, zakaj, kaj je vzrok…
Hvala in lepo poroko želim.
Jaz se popolnoma strinjam s tvojim razmišljanjem! Tudi jaz sem mnenja, da papir kaj dosti ne pomeni oz, nič ne spremeni. Ceremonij si ne želim oz. želiva, ker pa je moj partner izrazil željo po poroki in načeloma jaz nimam nič proti temu, sva se oba strinjala, da če bova to storila, bova storila zase, brez vseh mogočih obredov in (za naju) nepotrebnih stroškov.
Za zdaj še ni v planu, če pa bo, bova sigurno samo midva in priči.
Zakaj sem se poročila?
Zato, ker sem bila tako srečna in zaljubljena in sem želela to srečo deliti z vsemi, ki mi kaj pomenijo. Želela sem, da vsi vejo za mojo zvezo, da delim vesele trenutke in občutke z drugimi in se veselim z njimi. Zato, ker mi tradicija in vera veliko pomenita. Zato, ker sem verna in hodim k maši. Želela sem poroko pred Bogom. Mož je enakih misli in nazorov, zato sva se poročila civilno in cerkveno. Imela sem veliko svatbo in bila neskončno srečna, da imam vse ljube okrog sebe in to lahko delim z njimi. Ni mi žal in še vedno sem srečna. Poročena sem 17 let.
Tud meni se je poroka zdela fancy zadeva tam okoli 20. leta, mogoče še par let kasneje.
Ko sem pri 30-ih začela resno zvezo, se o tem sploh nisva pogovarjala, in tako je ostalo in traja že skor 20 let.
Da bi se šla neke cirkuse s 100 povabljenimi in za vse skupaj celo plačala 10.000 evrov … ja a ni škoda denarja (če se glih ne valjaš v njem)?
Evo mene, tukaj ena, ki se je imela na svoji poroki fajn – zelo fajn. Vse sva zrihtala po svojem okusu, izbrala lokacije in povabljence. Starši so sodelovali kot gostje, pa spekli so pecivo (na svojo željo). Uživali smo 100 na uro vsi, muzika je bla super, plesali do 6.ih zjutraj vsi. Nismo smo si delali sivih las s podrobnostmi, ker nama niso pomembne …
Jaz sem se imela res lepo. Moja poročna priča je moja najboljša prijateljica, moževa pa njegov brat. Že dolga časa prej smo se vsi poznali in pred poroko smo se skupaj večkrat dobili. Tako sta priči poskrbeli za veliko stvari in da je vse gladko teko. Res super sta odigrala svoji vlogi in še veliko več. Mislim, da ju je skrbelo veliko bolj kot naju. Gostilno in glasbeno skupino smo zbrali skupaj in se skupaj zmenili kako bo potekalo, tako da sta priči lahko ukrepali, če se je kaj zataknilo. Torto je priskrbela moja priča. Šampanjc po civilnem obredu pa moževa priča. Za prstane in prinos (midva jih bi najbrž doma pozabila) sta tudi onadva skrbela. Po rože in šopek je šla moja priča in mi tudi vse pripeljala. In še tisoč drugih skrbi.
Vglavnem jaz sem se imela res lepo brez kakšnih posebnih skrbi, sem
pooblastila druge za to :-)))))
tašča mi je dan pred poroko primerno pjana razložila na dolgo in široko kako je nesrečna v zakonu, tast je medtem popival. Celo poroko sva oba sam cvikala da bosta tedva naredila kakšno pošteno blamažo. Jo nista.
Poroka zame ni bila prijeten žur. A nisem imela utvar pa romatničnih predstav zato mi je bilo vseeno.
Z možem (nealkoholikom….) srečno poročena 19 let.
jah bila do sedaj na parih porokah in kolikor sva se pogovarjali z nevesto in ženinom niti eden ni bil kaj preveč vesel, srečen. na vseh so bili problemi. na eni niso bli starši veseli, ker sta bila premlada in ker so morali plačati poroko za cca 120 ljudi, morala ker je taka navada. potem na drugi je tašča morila, gostilna brez klime, pozabili so narezek, težili da kok vode pijemo, muska težila folku naj gre sodelovat pri igrah, ampak res težila. na tretji so bile vse rože ter okrasitev napačne, ženinov oče je ženina ves čas prepričeval da dela največjo napako v življenju, kasneje zvečer j sama priznala, da ni jokala zato ker je bilo lepo, romantično,…ampak zato ker bo izgubila svojega sinka ki mu ga je una koza ukradla. in to gre ona razlagat pred vsemi??? nevem no, ti trije definitivno na poroki niso bili srečni. tudi sedaj po poroki niso ravno srečni. nevem res nisem na nobeni imela tistega pravega občutka da so srečni skupaj. nevem česa takega si jaz ne želim. že povabljeni bodo le tisti za katere vem, da mi nebodo pokvarili dneva, čeprav sem jaz za varianto nekje na drugem koncu sveta moj pa hoče poroko z nekje 30-40 svatov kar pa je meni že preveč. težko se bova dogovorila da bo obema všeč
Avtorici teme:
poročne obleke so nekje od 150 do več tisoč evrov
čevlji 20-700
make up + frizer 0-200 evrov
ženin obleka + čevlji od 200 do 2500 evrov
prstani od 20 – 10 000 evrov
civilka obred 0-1200 evrov
cervena cca 100-200 evrov
dekoracija od 100 do nekaj tisoč evrov
šopki od 20-200 evrov
fotografi od 250 do 3000 evrov
meniji za večerjo od 20 do 150 evrov na osebo
glasbeniki od 450 do 6000 evrov
izposoja avtomobila/limuzine/kočije 0-1000 evrov
vabila zahvale itd cca 100 evrov
To so nekak ‘ta glavni stroški’, cene variirajo glede na standard ki ga želiš, kolk je kaj fancy. Če želiš skoz ta budget boš morala kaj tudi sama naredit (vabila, piškote, cvetlične dekoracije). Preglej po netu, boš dobila kakšno idejo.
Midva sva kar friško poročena in imela sva se zeloooo lepo, sva uživala. Čepreav ni šlo vse čisto po planu. Čeprav sem vedno rekla, da se ne bom poročila. Srečno!!!
Maja, ti imaš pa celoten razpon, se pa da za take dinarčke kar luštno poroko narest. Bi pa priporočla da dobita čimveč ponudb in se pol odločta čemu bosta dala prednost, pr čemu ne bosta šparala: bo to hrana, lokacija, glasba, fotografije, dekoracija.
Kolker sem gledala, da večna nekak tkole:
obleka: izposoja 300-600, nakup e bay cca 200, šivilja cca 700
čevlji: cca 100
ženin komplet: cca 500
rinkice nekje 400-800
civilka okrog 500
cerkvena z dekoracijo 500
bend 1000-1500
fotograf cca 1000
meniji 30 evrov oštarije, 50 evrov hoteli
dekoracija: če bo zelo skromna nekje 150 evrov, če bo velik rožic pri cvetličarjih nekaj tisoč evrov, če boš sama naredila pa nekaj sto evrov.
Vedet moraš, da so dobri izvajalci z normalnimi cenami zasedeni tudi leto vnaprej, potem pa ostanejo sam še ‘velik denarja za mal muske’. Še enkrat, za ta denar (+/- 1000 evrov) imata lahko sanjsko porokico. Še najbolj pa na slednje vpliva razpoloženje ženina in neveste. Če sta ves čas nasmejana, plešeta, sta sproščena, bodo tudi drugi. V nasprotnem primeru, da sva ves čas živčna kako bo šlo, se sekirata kaj komu ni/ne bo všeč, bo pa pogreb. Torej uživajta v pripravah in na dan D!!
Pozdravljeni,
verjetno vas je vse več, ki ste se odločili za skromno poroko brez ohceti. Zato vas prosim za kakšen nasvet.
Tudi sama bi se rada poročila, samo civilno, verjetno bo to kar na kakšno sredo s prisotnostjo staršev in prič. Ne mislim nič kompicirati okrog tega, ker se pač poročiva zaradi sebe, ne zaradi drugih.
Zanima me, kako ste se oblekli (bolj svečano ali čist vsakodnevno), ste imele punce kak šopek,.., ste imeli najete kakšne profi fotografe ali vas je pač slikal samo ne vem,. recimo kak kolega, brat, sestra,..
Hvala za odgovore.