Najdi forum

Splash Forum Style.Over.Net Poroka Poroka na Hrvaškem

Poroka na Hrvaškem

Živjo!
A mi kdo ve povedat katere papirje rabiva z mojim bodočim možem, če se želiva poročiti na Hrvaškem (oba sva slovenska državljana)? Hvala.

Kar tam ostanita,……….

Slovenski državljani lahko sklepajo zakonsko zvezo v tujini, saj večina tujih zakonodaj to omogoča. Zakon o mednarodnem zasebnem pravu in postopku (Uradni list RS, št. 56/99) v 35. členu določa: ?Za obliko zakonske zveze se uporablja pravo kraja, kjer se zakonska zveza sklepa?. 34. člen navedenega zakona pa določa: ?Pogoji za sklenitev zakonske zveze se za vsako osebo presojajo po pravu države, katere državljan je ob sklenitvi zakonske zveze?.

To pomeni, da bo zakonska zveza, ki jo bo sklenil naš državljan v tujini, pri nas priznana in vpisana v naše evidence, če bo sklenjena v obliki, ki je v tej državi predpisana (npr. pred pristojnim organom, v za to določenih prostorih, ob prisotnosti predpisanih oseb, ?), kar bo dokazal z listino, ki jo izda pristojni organ, in če bodo hkrati zanj izpolnjeni tudi pogoji, ki jih za veljavno sklenitev zakonske zveze določa Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (Uradni list SRS, št. 14/89) v členih 16 do 24 (polnoletnost, poslovna sposobnost, neobstoj sorodstva, svobodna volja ?.).

Listino, s katero oseba dokazuje sklenitev zakonske zveze v tujini ? izpisek iz poročne matične knjige ? mora torej izdati pristojni organ. Za priznavanje te listine pri nas pa je potrebna še njena predhodna overitev in prevod te listine. Zakon o overitvi listin v mednarodnem prometu (Uradni list RS, št. 64/01) namreč določa, da morajo biti tuje javne listine za uporabo v Sloveniji overjene na predpisan način. Kakšna bo ta overitev, pa je odvisno od države, kjer se zakonska zveza sklepa.

Overitev listine po tem zakonu ni potrebna:

– med državami podpisnicami Haaške konvencije o ukinitvi potrebe legalizacije tujih javnih listin, za katere v medsebojnem poslovanju zadostuje overitev s pečatom ?Apostille?, ki ga predpisuje ta konvencija,

– med državami, ki imajo sklenjene bilaterelne (dvostranske) sporazume o vzajemnem priznavanju teh listin brez overitev,

– za izpiske iz matičnih knjig, izdane na podlagi Dunajske in Pariške konvencije.

Midva sva se poročila na Hrvaškem leta 2011: potrebovala sva potrdilo, da ni ovir za sklenitev zakonske zveze (da nisva poročena torej) – dobiš na UE in kopijo rojstnih listov ter osebne dokumente. Če se ne motim, je to vse. Pa matičarja sva prosila, da nama je izdal mednarodni poročni list (100 kun). Pa srečno!

Zakaj bi se dva Slovenca sploh hotela poročiti na Hrvaškem???????????

jaz jo čisto razumem, poznam en magičen kraj, kjer bi se poročila tudi jaz, za naju je nekaj posebnega

zakaj pa se ne bi?! tudi midva sva oba Slovenca pa še nisva poročena in ne vem, če se ne bi res poročila kar tam…

Lahko samo uprašam kje na hrvaškem se poročita? 🙂

Lepo, da se bosta poročila! Kje, ni važno.

Zelo lepo, vendar tole ni odgovor na vprašanje:)))) – to je že naslednja faza postopka – priznanje te zakonske zveze v Sloveniji.

No, midva sva se poročila na Korčuli. In zakaj se dva Slovenca poročita na Hrvaškem? Lahko povem za naju: zato, ker sva si želela miren obred, ker nisva bila pripravljena na ohcet z množico sorodnikov, predvsem pa zato, ker imava ta kraj izjemno rada, in se tja vedno znova vračava – sedaj še raje.

Zanima me,kakšen je potek poroke,če moreš imeti prej dogovorjeno pa koliko prej moreš javit v tujino,(hrvaška).

Tudi mene zanima, če ima kdo konkretne izkušnje s poroko na Hrvaškem, ker dobivam razno razne informacije. Sploh, če ima kdo izkušnjo s poroko na otoku v dalmaciji?
Vem, da je prijava 45 do 30 dni pred datumom poroke, vendar je potrebno ostale stvari organizirati prej in se lahko kdo zagotovi, da mi 45 dni prej, ko prijavim poroko, rečejo, da se tisti dan ne morem poročit?

Tatjanar, ce slucajno se kaj berete ta forum, bi vam bila zelo hvalezna, ce mi lahko poveste, kje na Korculi sta se porocila in na koga sta se tam obrnila, da sta si uredila papirje. Midva se nameravava porociti prav v mestu Korcula, pa iscem podatke, na koga se obrnem in kaj potrebujeva.

oooo, super ideja, da nardita poroko na Hrvaškem!!

To sva midva z možem nardila in je bilo nepozabno!!

Sam pri nama dvema je bilo tako, da mava taki službi, da nisva mogla sama dva organizirat zadevo, nisva pa vedela, kdo bi nama lahko pri tem lahko pomagal, ker sva hotla privat zadevo na otočku.

Potem nama je pa pristopila ena zelo prijazna gospodična in rekla, da nama lahko pomaga pri organizaciji poroke na Hrvašekm. Še isti moment smo se vsedli, energija zalaufala in VSE nama je pomagala. Plus, da nas je kak mesec po poroki poklicala in vprašala, če smo res bili zadovoljni. Sladjana Vujičić, najlepša ti hvala in tvoji firmi Ilin-Vu.

Mi prosim lahko pustiš kak kontakt ? 🙂

Poročena na HR otoku, prevodi papirjev niso bili potrebni nikjer, 1 mesec prej moraš dostavit papirje v matični urad, tudi razpoložljive datume izveš tam (lahko po telefonu), odhod na teren se plača podobno/primerljivo, kot pri nas. Imajo pa tudi kar nekaj organizatorjev porok…

Midva sva se porocila na Hrvaskem in bilo je perfektno. Najbolj zanimivo je bilo, da je vseskupaj precej ceneje kot pri nas.
Porocila sva se v blizini Opatije. Vse kar se okrog poroke tice, sva za to vzela hrvate. Da ti slovenec vse ureja, nima smisla zaradi razdalje, predvsem pa zaradi cene. Izkoristila sva dejstvo, da hrvati niti slucajno ne znajo trzit tega kar imajo. Prelepo lokacijo, ki bi jo pri nas konkretno placal, so nama dali brezplacno. Srecni so bili, da smo sploh prisli in nama se dali cudovito darilo s strani obcine.

Dekoraterka, slascicarna in vse to kar sodi zraven, sva prepustila lokalcem, ki so se super potrudili in vse izpelajli tako kot je treba. Obiskala sva 2 porocna sejma pri njih, da prides do kontaktov in vsega, kar je potrebno. Prstane sva kupila v Zagrebu za neprimerno nizjo ceno, kot pri nas. Prstane so nama osebno dostavili v Slovenijo. Tudi njeno obleko sva kupila v Zagrebu za ceno izposoje ene totalno bedne pri nas.

Kar se papirologije tice, potrebni so izvlecki iz maticnega lista in dovoljenje, da nasi dovoljujejo poroko izven drzave, oz. neko potrdilo, da noben ze ni porocen. Ta papir se dobi na obcini.
Maticarka je bila izjemno prijazna in prilagodljiva. Za urejanje dokumentov sva prisla 5 ur izven uradnih ur, naju je pocakala.

Edino kar je drago, je prihod maticarja. Za soboto popoldne sva prihod 13km izven urada placala 500€.

Bi lahko prosim prilepil kakšen kontakt, spletno stran ali karkoli podobnega za poroko v Opatiji? Je bila poroka v sklopu hotela?

Lp

Zdravo,

Vidim, da ste se nekateri poročili na Hrvaškem 🙂

Zanima me, če je lahko postopek na Hrvaškem v slovenskem jeziku – slovenski matičar najbrž ne sme izvajati postopka v tujini, ali torej lahko kak hrvaški izvede postopek v slovenščini?

LP Slavko

Živjo.

Po naših zadnjih informacijah, je potrebno biti en mesec pred poroko na Hrvaškem, da se uredijo vse potrebne formalnosti.

Poroka na Hrvaškem je veljavna tudi pri nas in ureditev dokumentov je preprosta ob vodenju ustrezne osebe.

Ob dodatnih vprašanjih se nam lahko oglasite, vam bom z veseljem pomagali.

Prijeten pozdrav,

Mirela Zulič Hočevar Divine Travel www.porokavtujini.si tel.: 030 202 202

mi lahko dasta kontakt?jaz se bom 2018 porocila v opatiji in bi mi prav prisle kaksne info direktno od vaju
hvala

mene pa zanima kaksne probleme imas ti s tem??????

mene pa res zanima kaksne tezave imas ti s tem?? najverjetneje zato ker niso tako zatrti, zamaseni in zabaceni kot ti. mojih razlogov za to zeljo ti ne bom navajal ker niso v dosegu tvojega iq-ja. na stopnji ledisca

New Report

Close