poroka-ohcet
Včeraj me je sestra spraševala za mnenje.
Z možem sta povabljena na poroko , nista pa na ohcet. Ženin je možev zelo dober prijatelj, sestra ga dobro pozna preko moža. Svak je bil menda zelo užaljen, ker nista povabljena tudi na ohcet, sestri je pravzaprav vseeno. Zdi se mi, da če dobrega prijatelja povabiš na eno, ga boš tudi na drugo.
Osebno se jaz zaradi kaj takega ne bi sekirala, sestra se tudi ne, svak pa je užaljen, pravzaprav razočaran….
Ko se je poročila moja prijateljica (pred štirimi leti), me je povabila samo na dekliščino, na poroko pa ne. Vendar… je že, ko me je povabila na dekliščino, povedala, da bo na poroko povabila samo starše in ožje sorodstvo, saj jima finančno ni zneslo, da bi delala večji ohcet. Vsi smo to razumeli in ni bilo zamer.
Na to sem tudi jaz najprej pomislila, sestra tudi. Svak pa pravi, da ne t.j. na ohceti ne bodo samo družinski člani….baje skoraj vsi prijatelji….
Meni je to res nepomembno (brez veze), a svak pravi, da je nevesta izbirala povabljene in on kao ni med njenimi najljubšimi (+ še nekaj prijateljev)…
To je pa malo hudo. Bodoči mož že pred poroko nima nobene besede (celo glede svojih prijateljev) !?…)
Na to sem tudi jaz najprej pomislila, sestra tudi. Svak pa pravi, da ne t.j. na ohceti ne bodo samo družinski člani….baje skoraj vsi prijatelji….
Meni je to res nepomembno (brez veze), a svak pravi, da je nevesta izbirala povabljene in on kao ni med njenimi najljubšimi (+ še nekaj prijateljev)…
To je pa malo hudo. Bodoči mož že pred poroko nima nobene besede (celo glede svojih prijateljev) !?…)[/quote]
Svak pravi, da je nevesta izbirala povabljene in bla bla bla. Tako se pa začne obrekovanje…
p.s. zakaj pa ni med najljubšimi ?
Če so ostali prijatelji vabljeni na ohcet, onadva pa ne, ker “svak ni med nevestinimi najljubšimi”, bi se jaz najprej vprašala, zakaj svak ni med njenimi najljubšimi. Zna bit, da gre za enega tipičnega slovenskega veseljaka, ki dela štalo, kamorkoli pride. In tudi zna bit, da ga tudi ženin ne želi gledat na ohceti, pa je bodoča žena pač priročen izgovor.
Sicer se pa meni take stvari zdijo neumnost, da nekoga povabiš samo na civilno poroko, nekoga še na prigrizek, nekoga na ohcet,… Izberi si obseg poroke, ki ga želiš in lahko sfolgaš in to je to.
Pred 30 leti smo imeli dekliščine in fantovščine, na ohceti pa so bili prisotni samo sorodniki. So pa na magistrat prišli vsi prijatelji, ki so hoteli, brez vabila, posipat ženina in nevesto z rižem. Prijatelji so tudi šrangali in na ta način dobili nekaj denarja za svojo pojedino in zapitek.
Pred časom sem tudi jaz pričakovala vabilo na poroko svoje prijateljice in njenega bodočega moža, saj se pogosto vidimo in družimo. No, vabila kljub veliki poroki ni bilo. Na koncu je bil nek piknik, katerega se nisem mogla niti ne želela udeležiti. Od takrat se videvamo manj.