Posebna skupina
Okej, zdaj pa že pretiravaš. Dejstvo je, da romska naselja obstajajo in ni jih malo. Ravno zaradi tega, ker ni nadzora nad njimi, prihaja do tega, do česar pač prihaja. Zaradi tega se tudi nenadzorovano širijo. Romska naselja je treba legalizirat, kjer se da, postavit v točno določene okvire in basta. Naprej se ne gre. Tako pa kot je zdaj se pa nenehno širijo. In predvsem ojačat policijske vrste na področjih, kjer živijo Romi in striktno preganjat vsak prekršek. Pa vse otroke v šole, sicer izgubijo pravico do otroškega dodatka.
Širijo se, ker jih nihče ne nadzira. Ker se vsi bojijo hoditi v njihovo bližino. Ja, ker so med njimi tudi kriminalci. In dokler se jih bo balo, dokler se ne bo hotel nihče ukvarjati z njimi, ker so pač Romi, do takrat bo stanje čedalje bolj nevzdržno. Pa ne govorim na pamet, sem iz področja, kjer Romi prebivajo že dolga leta. Enkrat sem poklicala policijo, ker sem se ustrašila mulca (Roma) pred nakupovalnim centrom. Je hotel imeti denar, ko mu ga nisem dala, me je ozmerjal in šel grozeče proti meni. Hvalabogu sem imela slab dan in sem ga ozmerjala nazaj, da ga je kar odneslo, kljub temu, da jih je bilo več, parkirišče pa napol prazno. Skratka, poklicala sem policijo, ker je bilo sredi dopoldneva, ko hodi okoli tudi veliko penzionistk. In policaj se mi je skoraj smejal!! Gospa, kaj naj pa mi naredimo? Zato se dogaja, kar se! Ker se nihče noče ukvarjati z njimi!
Temu, da se romska naselja zajezi, da se popiše, koliko ljudi dejansko prebiva tam, da se ugotovi, katera zemlja je njihova, če sploh je, kar je na tujem, se poruši, temu jaz ne bi ravno rekla ugodna klima. Tako si vsaj jaz predstavljam. Bi država morala biti zelo neumna, da bi počela karkoli drugega na sredini svojega mandata in z javnim mnenjem, kakršno je.
A morm spet tole prlimat?
Tako 34. člen Zakona o urejanju prostora omogoča skrajšani postopek za sprejetje prostorskega plana, občine pa lahko ob morebitnih lastninskih težavah z zemljišči razglasijo javni interes. Po Zakonu o graditvi objektov je projektna dokumentacija za enostanovanjske stavbe zelo poenostavljena, da lahko, če Romi nimajo sredstev, tako dokumentacijo priskrbi tudi kdo drug in da lahko občina Rome oprosti plačevanja komunalnega prispevka, zemljo pa jim da neodplačno. V 55. členu ta zakon omogoča posege, če gre za manj zahtevne objekte, kar romska bivališča praviloma so. Po 1. 1. 2003 tudi ni več treba pred izdajo gradbenega dovoljenja plačevati odškodnine zaradi spremembe namembnosti kmetijskega zemljišča ali gozda.
Malo morgen se bo kaj rušilo. Sej niti tiste Strojanove bajte niso zrušili. Širijo se zato, ker majo tolk otrok.
Baje je blo pred 2. svetovno vojno ciganov v Evropi manj kot milijon. Zdej se pa opleta s ciframi 10 – 14 milijonov. Sej itak noben ne ve kolk jih je.
Od kod misliš, da so pršli? Z Marsa?
Hja, če bi se že od vsega začetka spoštovalo pravila igre, če bi se jih že na začetku pregnalo od tam, kjer niso bili lastniki, tak zakon ne bi bil potreben. Zdaj pa ti meni povej, kako boš od Roma izterjal denar, če pravi, da ga nima? Kako bo potem karkoli legaliziral? Ti povem, kako? Nikakor. Torej imamo status quo.
Zdaj pa povej, zakaj je v Prekmurju toliko manj problemov z njimi. Mogoče zato, ker živijo v legalnih naseljih, katerega lastniki so?
V redu, imaš vso pravico, da se ne strinjaš z mano. Zdaj pa povej, kako bi TI rešil problem. Tako, da bo izvedljivo, seveda.
Nimam pojma.
Tko da bo izvedljivo, da bojo zadovoljni volilci trenutne oblasti in da Hanžek ne bo tekel jokat v Bruselj?
Po mojem se ne da. Ampak – jest nism pravi naslov za reševanje takih problemov. Za to mamo vlado, ki nas je precej let prosila, da jo izvolmo.
Sem pa seveda pravi naslov, da kritiziram odločitve, ki men niso všeč.
Oziroma mojmu tošlu in mojemu občutku za pravičnost in moralo.
Nikjer ne piše, da se morva strinjat.
Moj point je v bistvu, da bom pljuval čez vsako rešitev, ki bo nagrajevala oz. še naprej omogočala parazitiranje in legalizirala diskriminacijo.
Se strinjam s Se strinjam. Te stvari je potrebno uredit tako kot moramo imeti mi urejeno. Če ne bodo morali plačati kazen, pa bodo šli, ker so zdravi delat zastonj, da bodo odslužili. Doslednost je bila čisto izpuščena in to zavestno. Zdaj pa udarjamo po tej vladi. Kje ste pa bili vsi prej, da bi se oglašali zoper ne izvajanje oblasti proti romom ali ciganom ali kaj zaeni so. Zame je Jelinčičeva primerjava z indijanci in cigani razumljiva in sprejemljiva. Indijanci se pa delijo na te in te, tako kot cigani se delijo na te in te. A se motim?
To kar se je zgodilo v piramidi so zakrivili tudi tisti, ki so take goste povabili. Tudi z njihove strani je bila storjena provokacija. Pa dajte v isti prostor mačka pa psa. Prispodoba.
Sam pa mislim, da do vseh nadaljevanj teh protestov ne bi prišlo, če bi Drnovšek, glede na to, da se poteguje za tako “izobčene, preganjane”, povabil Strojane k sebi, postavili bi tam 2,3 prikolice za čez zimo in, da se pričnejo v miru te stvari v celoti reševati po Sloveniji. To mislim čisto resno, ker, če je želel pomagati v Sudanu je imel pred nosom podobno situacijo, pa ni odreagiral. Pomembna so dejanja, zato je zame en velik blefer. Umirjati strasti, pozivati ljudi k strpnosti to znamo mi tu gor vsi in s tem se še nič ne reši. Imel je priložnost pa jo je zapravil. Pokazal je pravi obraz. Kdo bi si upal mu ugovarjati, če bi dal svojo lastnino začasno v uporabo?
Kako?
Kako boš kaznovala cigana?
Denarno? Sej nč nima.
Zapor? Ja kako, če ma pa deset nebogljenih otrok?
Sej glih kle je hec.
Eden je predlagal prisilno delo. Mogoče še šibanje, recimo?
Bo treba mal zakonodajo prej spremenit. Si kar predstavljam, kako bojo vsi mogoči bruseljski komisarji na kup letel, če bi komu padl kaj takega na misel…
Saj nisem govoril o prisilne delu. Gre za zapor, če ne plačaš kar moraš. Če vem prav, se ljudi iz zapora, če niso ubijalcia ali kaj res groznega pošilja dnevno na delo. Tako bi odslužili kar so dolžni.
Doma ima deset nebogljenih otrok. Kaj ima to s tem. Tudi, če je doma so ti otroci ravno tako nebogljeni. Kazen je vzgojna, pravi ena pravljica.
Zarad mene jih ni treba nič kaznovat, pa zapret, ker imajo nebogljene otroke, pol pa ne jamrajte kakšni so.
Kar je za prizant, pred desetletji so jih držal na kratko, so že vedli zakaj. Danes pa so povsod same svobode, živalske, otrokove, ženske, ciganske, muslimanske….. Ne razumet narobe, nič nimam proti temu, vendar nekje pa morajo obstajati meje. Da cigani, ali krajani preganjajo policijo, pa e vprašajmo kaj je narobe. Ne zagovarjam policaje, vendar to je organ reda in miru. Ljudje se pa že na vse skupaj poser…. Pa imamo to.
Po pa nekateri še govorijo, da Janša vlada z vojaško diktaturo. Kje pa.