Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti poseg v pot, ki je javno dobro

poseg v pot, ki je javno dobro

Spoštovani!

Prosim za brezplačni pravni nasvet.

Sosed je na pot, ki je vpisana kot javno dobro nasul zemljino (zemlja, kamni, odpadni material) in s tem naredil več kot 1,6 m visok nasip. S tem je preprečil uporabo poti.

Trije sovaščani, ki smo zainteresirani za uporabo te poti smo mu poslali pisno zahtevo po elektronski pošti na njegov osebni e naslov, da v roku 15 dni odstrani nasut material in vzpostavi prvotno stanje.

Vprašanje:
1. Ali je pritožba, poslana po elektronski pošti na njegov e naslov veljavna ali pa bi jo morali oddati s priporočeno pošiljko?
2. Kakšen je minimalni rok, v katerem mora odstraniti zemljino in ali se za ta rok štejejo delovni ali koledarski dnevi?
3. Ali smo mi, kot uporabniki te poti sploh upravičeni zahtevati vzpostavitev prvotnega stanja, ali bi to moral narediti lastnik poti (občina).

Prosim vas tudi, če mi sporočite, ali mi boste odgovorili na moj e naslov ali pa bo odgovor dosegljiv na vaši spletni stani.

Zahvaljujem se vam za pomoč in vas lepo pozdravljam.

Eli

Celje

Spoštovani,

v skladu z 19. členom Stvarnopravnega zakonika, je javno dobro stvar, ki jo v skladu z njenim namenom ob enakih pogojih lahko uporablja vsakdo (splošna raba). Zakon določa, katera stvar je javno dobro in kakšni so pogoji za njegovo uporabo.

Glede na opisano značilnost javnega dobra (splošna dostopnost ter začasna in anonimna uporaba) je posestno varstvo posameznikov na javnem dobrem izključeno. Ne glede na navedeno pa je dejstvo, da ima nepremičnina, ki ima status javnega dobra svojega lastnika, v konkretnem primeru je to občina, ki je odgovorna za vzdrževanje omenjene poti.

Glede na navedeno bi bilo smiselno, da o dejanjih, ki preprečujejo uporabo poti, čimprej obvestite občino, lahko pa tudi pristojne inšpekcijske službe, da bodo lahko sprožili potrebne postopke.

Lep pozdrav,

Petra Tušar odvetnica Kotnikova ulica 28 1000 Ljubljana

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close