pošiljanje pošte
Sem novinka na računalniku, pri pošiljanju elektronske pošte pa še sploh. Ko vnesem elektronski naslov, napišem željeno sporočilo na ustrezno mesto, pritisnem pošlji sporočilo. Računalnik pokaže , da ga pošilja , nato pa sporoči, da je prišlo pri opravljanju opravila do napake in pošta ni bila poslana. Češ , da je strežnik zavrnil naslov…. To se zgodi, če želim poslati sporočilo kateremukoli prejemniku. Ali sem uporabila napačno pot, ali je z računalnikom kaj narobe?
Hvala, če mi boste lahko pomagali. Zala
Pozdravljena Zala,
za začetek si najprej poskusi poslati pošto sama sebi. To je najboljša kontrola uspešnosti delovanja elektronske pošte. Ko v mapi Poslana sporočila (Outbox) ni več nobene pošte, je to potrditev, da je bil mail uspešno poslan.
Možnosti za tvoje težave je več:
– lahko imaš narobe vpisana imena serverjev za pošiljanje in sprejemanje pošte.
– morda je vpisani e-mail naslov prejemnika napačen (ne obstaja, ni točen, vsebuje presledke ali šumnike)
– včasih se dogaja, da smtp server ne deluje dobro, v tem primeru lahko poskusiš pošto poslati malo kasneje itd.
Sporoči nam še, s katerim programom pošiljaš pošto (verjetno je to Outlook Express) in kje si naročena na internetne storitve (Siol, VoljaTel….). Tako ti bom laže pomagali do nemotenega delovanja e-pošte.
Hvala za vašo pomoč, vendar meni pošta še vedno ne deluje. Poskusila sem poslati pošto sama sebi, a je zopet računalnik izpisal, da je prišlo do napake in da je strežnik zavrnil e-poštni naslov. Pošto poskušam poslati že več kot teden dni, pa ne gre, vedno ista pesem. Ali morda izbiram napačno pot? Mislim , da ne saj mi računalnik vedno lepo pokaže , kako pošilja pošto, nato pa spodaj napiše spodletelo.
Uporabljam Outlook Express, na internetne storitve pa sem naročena pri ARNESU.
Zelo si želim, Tajfun, če mi boš še malo pomagal, prosim!!!! Zala
Zala zdravo.
Naj pristavim piskrček …
V Outlook expressu moraš imeti nastavljene naslednje
zadeve:
Tam ko piše strežnik za odhajajočo pošto (SMTP):
mail.arnes.si
strežnik za prihajajočo pošto (POP)
pop.arnes.si
uporabniško ime
in seveda geslo.
Pa še nekaj ne pozabi:
če želiš pošiljati pošto preko arnes-a moraš biti priključena na Arnes, to pomeni, da ne moreš biti
priključena na npr. siol, ali voljo, ker v tem slučaju
Arnes ne dovoli pošiljanja pošte preko njih, tako imenovani MailRelay je prepovedan.
Vedno moraš pošiljati pošto preko tistega, preko katerega si priključena na Internet.
lp
Zakaj pa ne smeš uporabiti drugega poštnega strežnika za pošiljanje in sprejemanje pošte? Jaz sem čisto brez problemov preko Arnesovega strežnika pošiljal in sprejemal Kissovo pošto. Treba je le nastaviti ustrezne vrednosti za POP in SMTP.
Blazon!
To je pa zato, ker je preko Arnes-a dovoljeno pošiljati pošto za KISS, oz. se tudi
povežeš na Internet na Arnes, tam izbereš povezavo na KISS (tako je bilo včasih),
ne vem če je še sedaj tako in pošiljaš pošto – to drži.
Ne moreš se pa povezati npr. na siol, volja,…. in potem pošiljati
pošto, tako da imaš nastavljeno SMTP (pošiljanje pošte) preko Arnes-a,
temu se reče MAIL Relay. Tega pa noben pameten provider nima vključenega,
saj ko enkrat ugotovijo, da se da preko nekoga pošiljat pošto, to s pridom izkoristijo SPAM-erji. In taki e-poštni strežniki se kaj hitro najdejo na ti. črnih listah, kaj to pomeni – pomeni da te potem e-mail strežniki, kateri preverjajo črne liste – enostavno ne sprejmejo več, skratka npr. ARNES (primer) dajo na ti. “črno listo” – potem uporabniki storitev e-pošte iz Arnes-a ne morejo več pošiljati e-pošte npr. (primer) uporabnikom na Yahoo – ker je Yahoo e-poštni strežnik preveril in zavrača vso pošto od tam, dokler na Arnes-u ne izključijo Mail Relay-a, potem
se tak e-poštni strežnik še enkrat preveri in če je vse OK ga “skinejo” iz t.i. črnih list.
lp
Zala !
Malo sem še pozabil (EMŠO)….
Ti za pošiljanje pošte vpiši providerjev smtp strežnik.
Povej, kam se vključuješ na Internet, preko katerega ponudnika ??
lp
Klemenxx, hvala za pojasnilo!
Za ta Mail Relay nisem vedel. Vseeno mi zadeva dela še v eni drugi kombinaciji, pa raje ne bom omenjal, da ne pride na črno listo :).
lp
Forum je zaprt za komentiranje.