poškodba v šoli
Prejšnji teden smo imeli uzbuno, ker je mojega moža sredi dopoldneva doletel nujni klic iz šole, da se je najin mulc poškodoval in da bo treba na urgenco. Na urgenci smo fasali 12 šivov na glavi.
Naš mulo se je poškodoval med norenjem po hodnikih. Evo, zavedamo se, da si je za poškodbo čisto sam kriv. Ampak v vsej zadevi nas vseeno moti nekaj. Ali ne obstaja nek pravilnik po katerem naj bi red in disciplino zagotavljali profesorji med odmori na hodnikih? Po pripovedovanju najinega mulota je baje trajalo skoraj 5 min, da je kdorkoli od odrasllih sploh prišel do njega. Njegovi mali sošolčki so pač noreli dalje, učiteljica pa ga je našla potem, ko jih je prišla iskat za to, da bi jih nagnala nazaj k pouku.
Skratka zanima me v katerem pravnem aktu so razdelana pravila zagotavljanja discipline na šoli med odmori.
hvala
Ja, med odmorom so običajno na hodniku dežurni učitelji, ki pa seveda ne morejo vedno vsega kontrolirati (en človek ima samo en par oči). Pozanimajte se na šoli ali je bilo za to poskrbljeno. Nesreča se lahko zgodi vedno, ali je zraven kdo od odraslih ali ne, je pa tudi mene zmotilo, da pišete, da ga je našla šele učiteljica, ki jih je prišla iskat za v razred. Čudno se mi zdi tudi to, da je ni šel iskat nihče od sošolcev.
Šola mora zagotoviti dežurnega učitelja med glavnim odmorom in to je vse. Jasno je, da dežurni učitelj ne more biti povsod naenkrat in če je bil npr. pri razdeljevanju malic, ne more biti tudi povsod, kjer se nori. Nikjer ne piše o tem, da bi morali učitelji med odmorom “zagotavljati disciplino” in nikjer ni opredeljeno, kaj to pomeni. Šola je odgovorna edino v primeru, če dežurnega učitelja med glavnim odmorom sploh ni bilo oz. ni nihče dežural.
Kaj si pa hotela narediti? Tožiti šolo?
to pa tud mene zanima. Moja tamala (6 let) je konec sep padla iz tobogana v podaljšanem bivanju. Zbila si je 3 zobe, od tega enga stalnega spodaj in zgoraj si je odlomila en zob (mlečen). Naju sploh niso obvestili, da je padla. To se je zgodilo okoli 13 ure, mož jo je prišel iskat ob 15, tko kot zmeraj. Najprej so mu dali podpisat nek zapisnik in šele potem so mu dali tamalo. Vse skozi pa so ponavljali, da je sama kriva, ker ni poslušala učiteljice in da učiteljica ni nič kriva.
Madonca, učitelji pa ja ne morejo biti povsod. Tako kot so povedale predhodnice – dežurni učitelj naj bi bil med malico prisoten. V aktu šole pa naj bi bilo opredeljeno, da morajo učenci poklicati učitelja, če se kaj zgodi ali če učitelj manjka in ne pride k uri, morajo priti povedati v tajništvo ipd.
Kako da ni nihče obvestil kakega učitelja, če je šlo za tako hudo poškodbo? Recimo vaš sin sam, če ni bil ravno nesposoben kakorkoli ukrepati? Ali kateri od sošolcev? Tak odnos sošolcev in mimoidočih do poškodovanega (gotovo ga je moral kdo videti in najbrž je bilo tudi krvi dosti) se mi zdi veliko bolj alarmanten, kot to, da takrat slučajno ni bilo nobenega učitelja na tistem mestu.
Jaz se na izjave sošolcev ne bi zanašala, nekomu, ki se je poškodoval, pa se lahko zdi že pol minute dolge deset minut. Na tvojem mestu bi stopila do ravnatelja in ga prosila za pregled zapisnika. Po vsaki nesreči, ki se zgodi v šolskih prostorih, se naredi natančen zapisnik, kamor se zapiše vse okoliščine nesreče. Preglej ga in če se ti zdi kaj moteče, povprašaj o tem odgovorne. Mislim pa, da si trenutno prizadeta zaradi sinovega počutja in iščeš “krivca”. Vendar tudi sama prav dobro veš, da se take nesreče dogajajo, pa če si ti stran 2 metra ali pa 20. Res pa je, da dežurstvo med odmori mora biti zagotovljeno.
Joj, joj, nikoli ne bo vsem prav. Če bi med odmorom “zagotavljanje discipline” pomenilo, da ni nobenega tekanja, lovljenja po hodnikih, ampak bi morali otroci lepo kulturno počasi hoditi ali celo sedeti za mizo, bi se pa našlo nič koliko staršev, ki bi znorelo, ker morajo njihovi srčki celo med malico mirno sedeti in jim ni dovoljeno tekanje, čeprav morajo reveži že med poukom biti pri miru. Sedaj pa se še med odmorom ne smejo razdivjati. Na šoli mojega sina je po malici odprta telovadnica, da se lahko otroci igrajo z žogo. Ravno pred mesecem dni je sošolec mojega sina skupil žogo v glavo (od tri leta starejšega fanta) s tako močjo, da ga je vrglo v zid in je imel poleg šivanja še pretres možganov. Učitelj je bil v telovadnici prisoten. In kaj naj bi starši po tvoje naredili? Zahtevali zagotavljanje miru in discipline v telovadnici? Nesreče se pač dogajajo, lahko si čisto zraven, pa se vseeno zgodijo.
Ja, pišuka, naj bo že tale luna enkrat mimo, babe tečne!!!!!!!
še jaz je prav lepo vprašala, in, hopla, dejmo zdaj, napadimo jo z vsemi silami, madona, ste čudne.
Ok, še ena, jaz te pa razumem, 12 šivov na glavi ni štos. Lepo, da se to obvestili, ne, lahko bi se končalo bistveno drugače, in ja, nesreče se dogajajo, vemo vsi. Mene tudi moti to, kako bi se vsi ven vlekli. Mi smo tudi imeli nesrečo na šoli, so pa postopali čisto drugače, kot pri vas. So otroka oskrbeli, poklicali rešilca, starše, ful človeški so bili, ne pa tole SAMO DA NISEM JAZ KRIV, ne to pa ne.
Lahko je pametovat, kako mularija ne sme laufat po hodnikih, samo starši, ki nas v tistem trenutku ni tam, nimamo kaj ukrepat. Ja, lahko, preventivno, doma, z vgojo in pogovi, aha in otrok bo lezel po polžje, vsi ostali pa potem tudi.
še ena, malo se pogovori v šoli, pa čisto prijazna bodi, malo pretipaj teren.
Čimmanj nesreč in hitro ozdravitev, še ena!
Dolžnost dežurnih učiteljev je zagotavljanje discipline in reda na hodnikih, zato da zaradi objestnosti ne prihaja do poškodb.
Zato mi je naravnost smešno, da nekdo reče “isto bi se lahko zgodilo tudi, če bi bil učitelj stran 2 m” … no pa se ne bi smelo, zato ker bi moral učitelj posredovati in mulce umiriti.
Da pa se lahko odrasle človek sklicuje na to, da kaj je to disciplina ni nikjer opredeljno :)), kaj je človeška neumnost tudi ne, pa jo več ali manj vsi prepoznamo, ko jo srečamo.
in čisto tako … šole so nezgodno zavarovane, zato kar izterjaj odškodnino. V našem razredu so jo starši izterjali že zato, ker so se mulci na hodniku špricali s sokom, pa jo je skupila mimoidoča deklica, tako da so ji pomazali obleko, madeži pa se niso izprali več ven.
Dajte se straši počasi zavedati, da je potrošnik kralj in da ste potrošnik šolskih storitve, kar pomeni da ste upravičen do kvalitetnih, korektnih storitev in pa iokoliščine, da so šole dolžne zagotavljatiu VARNO okolje za otroke. Dajte počasi nehat pristajat na to, da “učitel ne more biti vedno zraven”. To je samo potuha.
se čisto strinjam s tabo še jaz, tudi mi šole nismo in je ne bomo tožili, zmotil pa nas je odnost šole do nas in to da nas niso obvestili
Ja spela, padla je moja hči, ampak učiteljica je sedela na drugem koncu igrišča na klopci pod drevesom. To so prvošolci, ki še vedno rabijo kar nekaj kontrole in eno samo opozorilo ni dovolj, se ti ne zdi.
dragi moji,
Veš draga učiteljica, učitelji imate 8 urno dnevno delovno obeznost za katero dobivate plačo, zato ne jokaj, da je dežurstvo “brezplačno”
Dežuranje spada v okvir vaših REDNIH delovnih zadolžitev za katero ste plačani. Si pa odličen primerek učitelja, ki ni seznanjen s SVOJIMI delovnimi dolžnostmi za katere dobiva plačo.
In ja … moj otrok ima da se zgodaj zave … da je zanič opravljeno delo, tudi sankcionirano (aja pa jaz bi mulca zelo na trdo prijela za norenje po šoli)
Resnična zgodba:
Otroci hodijo po stopnicah navzdol in eden se odloči, da bo sošolca malce porinil, ker je prepočasen. Otrok izgubi ravnotežje in pade. Posledica – šivanje arkade. Učiteljica je bila takrat pol metra stran in je takoj zavpila, naj se ne prerivajo. Je res kriva ona, ker ni mogla predvideti, kaj se bo zgodilo? Omenjena sošolca sta drugače velika prijatelja in tudi sedita skupaj.
Še ena resnična zgodba:
Otroci se gugajo, eden pade z gugalnice. Posledica – pretres možganov, zvit gleženj in strgane hlače. Mama je bila manj kot tri metre stran na klopci in je takoj pritekla.
Bi lahko kdo preprečil ti dve situaciji? Kerubinka, bi to uspelo tebi?
Takšna podpihovanja v stilu – toži šolo se mi zdijo trapasta. Kdo pa bo tožil starše, če se isto pripeti otroku, ko je v njihovem varstvu?
Še jaz, tebe pa razumem, kot se vidi že iz mojega prvega posta, ne mislim, da pretiravaš. Obrni se na šolo, če res ni bilo nobenega učitelja, ki bi dežural.
daj ne posplošuj :))
ali učitelj ne more predvideti možnosti nastanka poškodbe, ko otroci brezglavo norijo in se suvajo po hodnikih v katerih je en kup ostrih robov
obstaja pač razlika med predvidljivimi in zato preprečljivimi dogajanji in stvarmi, ki se zgodijo iz lufta
in jaz ne prisojam pošrek odgovornosti učiteljem … odgovorni so samo za tisto, kar je bilo predvidljivo in preprečljivo
(sicer pa, takrat ko je otrok padel skozi okno iz 2 nadstropja – so bili odzivi diametralno nasprotni … slovenska dvoličnost na pohodu :)) )
Naj dvigne roko tista, katere otrok ni še nikoli padel ali naredil kakšne neumnosti, čeprav si bila ves čas poleg. Ja, in imela si samo njega, ne pa poln hodnik razvajenih divjakov, ki jim beseda nič ne pomeni (saj nekateri od teh otrok tudi doma lahko delajo kar hočejo, mamice pa jim ne morejo nič (vse kar lahko naredijo je le to, da vsake toliko časa iščejo na MON-u pomoč, kaj naj naredijo, ker ne obvladajo njihovega (edinega!) sončka, ki nič ne uboga.))
Draga kerubinka, preberi si prosim zakone in pravilnike, ki urejajo delu učitelja in videla boš, da ni nikjer govora o dežuranju med odmori. Ne govori kar na pamet, pozanimaj se.
Malce sem že sita tega, da se kar naprej govori o dolžnostih učitelja in o 8-urnem delovniku (ponovno lepo prosim tiste, ki imajo to možnost, naj naredijo res tako, da bomo morali biti na šoli 8 ur dnevno, naj nam dajo na voljo računalnike in vso strokovno literaturo, pa bodo v tem času narejene vse priprave, popravljeni vsi testi, se odvijale vse konference sestanki, dopolnilni in dodatni pouk, govorilne ure, razredne ure, roditeljski sestanki in ostalo, kar spada zraven. Pa še vsa obvezna usposabljanja naj bodo v okviru tega delovnega časa, tako kot v drugih poklicih), popolnoma pa se pozablja na pravice učiteljev in učitelj, ki svoje pravice pozna in jih zahteva, ‘ni seznanjen s svojimi delovnimi dolžnostmi za aktere dobiva plačo’.
To, da dežuramo zastonj, ne igra tukaj nobene vloge. Za varnost mora biti poskrbljeno, v primeru nesreče je treba ukrepati po danih določitvah. Kako smo učitelji plačani oz. neplačani, starše upravičeno ne zanima. Sem pa tudi sama že izkusila, kako se je vzgojiteljica mojega otroka postavila v neko obrambno držo, ko mi je poročala o nesreči, ki se je pripetila mojemu otroku (prijateljica ji je v glavo vrgla kamen). Zakaj? Zato, ker se, kljub temu, da nesreča ni bila posledica njihove malomarnosti, njihove nepazljivosti…bojijo reakcij staršev, ker so le te pogosto ne samo žaljive, ampak tudi neutemeljene.
Resnični dogodek.
Pri telovadbi je moje že tako štorasto dete (čist po očiju je) sošolec v žaru igre in želje po točkah čisto v skladu s tekmovalnostjo, ki jo spodbujajo učitelji in sistem, nešportno spotaknil sošolec. Zlomljeni dve kosti. Šest tednov gipsa. V nadaljevanju so nam lezli v rit od učiteljev do ravnateljice vsi, jaz sem si pa samo želela, da bi se zavedli svoje napake ter drugače organizirali ure športne vzgoje in da je nihče vsaj letos vsaj v njenem razredu ne bi več skupil. Zaman. Prerivanje je za učitelje otroška razigranost, ki bo že minila. Očitno nekaj zlomljenih podlahtnic, palcev, stegnenic in čeljustih ter vsaj nekaj šivov ni dovolj dobra spodbuda k razmišljanju o varnosti in je potrebno, da jih nekaj orng udari po žepu, da se bodo odrasli začeli zavedati svojih odgovornosti do otrok, ki jih imajo v varstvu.