Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti poskus izsiljevanja

poskus izsiljevanja

Pozdravljeni imam vprašanje.

Ko sem bil v tretjem letniku srednje šole, sem imel spolni odnos s punco ki je bila takrat v 1. letniku srednje šole.
Problem je v tem, da ker so mene dali v šolo s 7 leti in sem v tretjem letniku dopolnil marca že 18 let.
Njo so pa dali v šolo s 6imi in je maja dopolnila v prvem letniku šele 15 let.
Torej to pomeni da je med nama 3 leta in 2 meseca razlike.
NE vem točno kdaj sva imela ta spolni odnos, morda sem bil star 17 ali pa že 18, ona pa 14 ali 15.
Par sva bila 1 leto, in nikoli mi ni na misel prišlo da bi to bilo lahko kaznivo.

Naša zakonodaja pravi da je vsak spolni odnos z osebo mlajšo od 15 let kazniv, razen če ni nesorazmerne razlike v letih.
Naj še povem da je bil spolni odnos prostovoljen in bila sva v razmerju eno leto.
Od tega je sedaj že 8 let.

To me zanima ker me ta punca poskuša s tem izsiljevati? Ali me dejansko lahko kaj doleti zaradi te napake v mladosti?

lp HVALA ZA ODG.

Spoštovani!

V primeru, da je bila punca v času spolnega odnosa že stara 15 let, potem niso podani zakonski znaki kaznivega dejanja in podlage za pregon ni. Sicer pa zakon določa, da oseba mlajša od 15 let ne more dati veljavne privolitve za spolni odnos. Zadeva po novem zakonu zastara v roku 20 let po polnoletnosti oškodovanke, vendar, ker zakon določa, da če se po storitvi kaznivega dejanja zakon spremeni, se uporablja zakon, ki je za storilca milejši, torej se za vas uporabi stari zakon. Če je od storitve preteklo 8 let se bo uporabila različica zakona, ki je veljala v obdobju od 5.5.2004 do 31.10.2008 (nanjo se sedaj nanaša tudi moj odgovor). Stari KZ za kaznivo dejanje spolnega napada na osebo mlajšo od 15 let predvideva isto kazen kot novi zakon, torej od enega do osem let zapora, vendar pa določa milejše zastaralne roke – kaznivo dejanje za katero se sme po zakonu izreči zapor nad pet let, zastara v roku 10 let od storitve kaznivega dejanja. Ne glede na te določbe pa v primerih kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost in kaznivih dejanj zoper zakonsko zvezo, družino in mladino, storjenih proti mladoletni osebi, rok za zastaranje kazenskega pregona ne more izteči pred potekom petih let od polnoletnosti oškodovanca.
Kot navajate v vašem vprašanju ste bili v tem primeru vi še mladoletni, kar za vas posledično pomeni blažje obravnavanje, vseeno pa vas lahko doleti kazen. Pravilno ste ugotovili, da dejanje ni protipravno, če je bilo storjeno z osebo primerljive starosti in če ustreza stopnji njene duševne in telesne zrelosti, kar se največkrat v postopku dokazuje z izvedencem psihologom ali psihiatrom. V postopku se spolni odnosi lahko dokazujejo npr. z zapisi ginekologinje, če kažejo, da je imela oškodovanka spolne odnose že pred 15 letom starosti.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close