Posledice po splošni anesteziji
Veckrat sem ze bil zagiftan, ene 10x pomoje. Ko sem bil mlajsi, sem imel veckrat slabost prvo uro, vrtoglavico. Unicen sem bil pa se skoraj cel dan. Zdaj je pa lazje. Hitreje se poberem in skoraj ni simptomov. Odvisno je seveda tudi od trajanja narkoze. Najdalj sem bil pod narkozo 1 uro. Verjetno pa vecurne operacije posledicno povzrocijo vec stranskih ucinkov.
A potem so ti pa celice nazaj zrasle? Slab spomin sigurno ni od tega, ce ti crkne par celic. Potem bi bili alkoholiki ze brez mozganov in rastline.
[/quote]
saj imamo ene tristo vrst demenc, ki so več ali manj ozdravljive samo tista ta huda na Al…..saj veš pač ni. Alkoholiki pa imajo več ali manj alkoholno demenco, ki pa je tudi je……
imela sem tri anestezije, pa nikoli nobenih posledic. Mogoče je tisti občutek ko te zbudijo malo neprijeten, bi še kar spal naprej če bi se dalo, nazadnje vem da sem bila kar malo tečna, ker me niso pustili spati, drugače pa nobenih posebnosti. Slabo mi ni bilo nikoli, glava me tudi ni bolela. Nekatere osebe so ful boge ko se zbudijo po anesteziji. Nazadnje ko sem bila v bolnišnici, so mi sestre vzele copate, ker jih nisem ubogala, pač po posegu ko sem se zbudila, sem sama brez njihove pomoči hodila na wc, tega kao ne smeš, da slučajno ne padeš skupaj. Ampak ker sem se vredu počutla sem jo kar sama mahnila po hodniku, ko je pa to sestra vidla, me je okregala, potem pa še copate vzela … tko da čist odvisno je od posameznika, kako organizem reagira na anestezijo
Po srčni operaciji je bil oče prvi dan totalno zmeden, kričal, agresiven, imel napad panike, zmerjal osebje, želel oditi iz intenzivne, da smo ga proti njegovi volji dali v umobolnico, …grozno!
Ob prihodu me je zdravstveno osebje opozorilo na njegove izpade in zdravnik mi je razložil, da je to pogosta reakcija starejših po težjih operacijah. Da eni to hitreje dajo iz sistema, drugim traja tudi teden ali več, da k sebi pridejo. Vseeno me je šokiralo, ker očeta še nikdar nisem videla v takem stanju.
Drugi dan je bilo malo bolje, je “samo” grozil z odvetnikom, da bo vse prijavil, kako delajo z njim in jih dal v časopis.
Tretji dan se ni spomnil niti ene stvari od prej in nihče od nas ni omenjal. Kot da se ni zgodilo! Bil čisto tak oči kot smo ga bili navajeni, prijazen in miroljuben. Po vrnitvi domov opažamo, da ima malce težav s spominom, kar jih prej ni imel.
Zraven njega na intenzivni ena gospa, prav tako po operaciji na srcu. Zahtevala telefon, da kliče moža in odvetnika, da naj jo takoj odpeljejo od tu, da je grozno kaj delajo z njo.
Ne vem kaj imajo s temi odvetniki:)
saj imamo ene tristo vrst demenc, ki so več ali manj ozdravljive samo tista ta huda na Al…..saj veš pač ni. Alkoholiki pa imajo več ali manj alkoholno demenco, ki pa je tudi je……
[/quote]
Demenca je nepovratna in je posledica odmiranja mozganov. Nobena ni ozdravljiva, ali pa ne govoris o demenci, ampak o amneziji. Ce ti crkne par 1000 celic, se to na spominu ne pozna, ker spomin ni na celicni ravni.
teden dni zdravilo hidergin, hydergine-notropik ki dramatično izboljša prekrvavljenost v možganih in kisik, tudi, če človek za minuto zgubi kisik, ne pride do poškodb možganov tako piše v študijah
Tako, če moram na operacijo lahko vzamem naš Redergin včasih je bil brez recepta.
https://bcenter.org/bwell/therapies/Hydergine
Splošna anestezija je umetno vzdrževana smrt.
je razlika, ali si v kratkotrajni ( pol urce, kak ginekološki poseg), ali dolgotrajni ( zahtevnejša operacija tudi 5-7 ur).
Lahko povzroči odmiranje določenih celic, predvsem živčnih sinaps in povezav ( če jo dobivaš prepogosto – naprimer več kot dve, tri na leto).
Moja sorodnica je bila napirmer v zadnjih 3 letih 6x v splošni anesteziji ( več endoprotez). Sedaj pa ima težave z oživčenjem telesa (mrtviči ji določene dele drugih udov, ne tam kjer ima endoproteze, pa oživčenje hrbtenice je postal problem)….
Ne strašim, samo 1x splošna kratkotrajna anestezija verjetno ne bo pustila kakšnih hujših posledic, večkrat daljše so pa že bolj problematične.
V letosnjem letu sem imela operacijo modrostnega pod splosno anestezijo. Priprave na operacijo so potekale tako hitro, da nisem niti imela casa razmisljati o tem, ce me je operacije strah in kaj se vse lahko iz tega izcimi. Pa sem si rekla – to je to, pa .. Kar bo pac bo. Itak, da ko si tako dalec – si samo se dejansko v “rokah” zdravikov, ki te operirajo. Spomnim se kako sem se ulegla na posteljo, so me pripeli s pasom, pokrili.. Sem par besed spregovorila z enim, pa se z drugim zdravnikom in so me ze odpeljali. Nazadnje se spomnim slike stropa v operacijski, potem pa nic vec., dokler ni bilo operacije konec in sem odprla oci za sekundo, dve na intenzivni. Tisti dan sem kaki 2uri se spala (se mi zdi), povedali so mi, da sem bila uro in pol v narkozi.. Po narkozi nisem imela nobene slabosti, nikakrsnih tezav s spominom. Tudi minimalne bolecine. Sem dobivala protibolecinske kapljice, pa priblizno 2 dni sem vsakic, ko sem zaprla oci, da bi sla pocivati al spati videla barve in razlicne slike, ki so se hitro spreminjale iz ene situacije v drugo pred ocmi.. Kr zanimiva izkusnja. Verjetno sem bila od zdravil zadeta. Tako si razlagam pac to. Sicer pa danes tega vec ne dozivljam in funkcioniram normalno. Sem pa presrecna, da sem operacijo dobro prestala in, da me je operiral res odlicen zdravnik, ki je svoje delo res opravil tako kot je treba.
Od otroštva dalje na parih nujnih operacijah, daljših od 1 ure. Vsakič sem se zbudila dobre volje in zelo zgovorna, potem je bila faza slabosti in bruhanja in vrtoglavice, dolgo spanje in par dni, da sem se počutila jaz jaz.
Opažam pa znake slabšega spomina, kot so že nekatere omenile “izguba niti v pogovoru”.
Pri zadnjem obisku bolnice, je bila v sosednji postelji starejša gospa, ki je bila po narkozi zelo agresivna, glasna, želela oditi, zmerjala, grozila, kričala…ni bilo prijetno. Umirili so jo šele drugi dan. Tako kot ena opisuje zgoraj očeta, se tudi ta gospa ni ničesar spomnila o svojem vedenju.
Očitno ima vsak neko svojo reakcijo, baje je pa tudi odvisno od časa narkoze.
Imamo pa tudi primere, ko je zdrav mali otrok zaradi zapletov pri anesteziji za rutinsko operacijo postal rastlinica. Vsaka operacija, anestezija, porod…nosi s sabo tveganja, tako da ni za z levo roko jemat.
Če bi kdo želel pomagat…sem zasledila pred dnevi na FB:
https://www.facebook.com/photo?fbid=672853564993392&set=a.414859764126108
špela marela561, 28.12.2023 ob 13:01
prvič sem po prebujanju bruhala kot vidra 4 ure – pa nisem imela kaj za izbruhat, vrtelo se mi je kot pri norcih in cel mesec sem imela težave s spominom
drugič nobenih slabosti, le minorne težave s spominom
Možgan si že pred tem imela ubogi, ne?
Anonimno 8592, 28.12.2023 ob 13:04
Možgan si že pred tem imela ubogi, ne?
Dopuščam možnost, da imaš omejene kapacitete in posledično možgane edninskega spola. Precej takih revežev se pase na tem forumu. Verjetno gre za skupinski praznični izpust iz določenih ustanov
Jaz pa možgane uporabljam množinsko in zaenkrat mi po 6 desetletjih še dobro služijo.
Ne bojte se operacij. Danes je tehnologija tako napredovala, da so zapleti res redki.
Najvecjo nerodnost in napake lahko dozivite le pri anestezistih, zacetnikih, ki opravljajo strokovni izpit – pa se ti so, med samo operacijo, pod budnim ocesom anestezista z dolgoletnimi izkusnjami.
To sem dozivela sama. Za se vecjo nerodnost me je anestezist – zacetnik – poznal, jaz pa njega.
Skratka, ko te v povsem budnem stanju pripravljajo na operacijski mizi, privezejo kot unga reveza na kriz, se nimas kam skrit… uf, nerodno.
Po operaciji, se zavem, da sem brez glasu. Grlo zjebano za dva dni, ker zacetnik, seveda! se nima obcutka.
Drugih posledic ni bilo.
Le’s go.
Je bilo tako @zdr?