Poslovni sekretar
Ko takole spremljam razpise za delovna mesta, je veliko takih, kjer iščejo poslovnega sekretarja. Sama sem sicer iz šolstva, obvladam dva tuja jezika in mi diši sprememba poklica. Rada bi delala v kakšnem mednarodnem podjetju, ampak mi seveda manjka praktično znanje. Zato razmišljam o vpisu na eno teh višjih šol, ki jih je itak polno povsod. Me pa zanima, če so te službe sploh v redu. Mož me prepričuje, naj ne delam tega, ker da je delo v takšni firmi stresno (kot da v šoli ni), da je polno mobinga vsepovsod ipd. Se zavedam, da poslovni sekretar lahko dela marsikaj, se tudi zavedam, da se da vsega naučit, ampak ko gledam take oglase, ni šans, da pridem kje zraven, ker povsod zahtevajo končano ekonomsko srednjo ali višjo šolo, če ne celo faks. Je tu kakšna poslovna sekretarka, da bi znala opisati, kaj dela? Pa če katera po možnosti dela v večji mednarodni firmi?
Velja enako kot za druge poklice: če prideš v solidno firmo in dobro okolje, zna bit v redu oziroma celo zelo dobro, lahko je pa poden tako glede odnosov kot glede plače.
Sicer je pa poslovni sekretar večinoma tajnica na (mogoče) malo višjem nivoju, pri nas ima čez tudi fakturiranje, plačilni promet, kadrovske zadeve, koordinacijo z računovodstvom… Pa še marsikaj. Tudi plačo ima odlično – ampak to predvsem zaradi intimnih povezav z direktorjem.
Če delašv šolstvu se lahko pozanimaš pri vaši poslovni sekretarki, kakšna dela opravlja. Lahko pa se zaposliš kot posl. sekretar na šoli, kjer delaš, če slučajno imate prosto delovno mesto. Kaj pa delaš na šoli s samo srednješolsko izobrazbo?
Drugače ti pa iz prve roke lahko povem, da je to delo zelo stresno in zahteva veliko različnih znanj in spretnosti. Izkušnje so vsekakor zaželjene, se pa vse da priučiti. Ker pa na eno prosto delovno mesto pride tudi do 500 prijav, se pač izbere kandidat s primernimi delovnimi izkušnjami in referencami.
Torej je razumljivo, da bo nekdo z izkušnjami dobil prej delo, kot nekdo ki jih nima, sploh pa ko je na izbiro toliko kandidatov , ki imajo izkušnje na tem področju.
Saj nimam samo srednješolske izobrazbe, učim dva tuja jezika, ki sem ju tudi doštudirala. Bi pa menjala poklic. Vem, da nimam izkušenj v poslovnem svetu, vendar mogoče bi dobila šanso v kakem podjetju, kjer cenijo izvrstno znanje jezikov (znam še tretjega tekoče). Vem, da se da dela za poslovnega sekretarja priučiti, vendar me nihče ne bo vzel, če se prijavi 100 drugih, ki imajo ustrezno izobrazbo. Zato razmišljam o študiju.
Kot, ti je napisala ze ena zgoraj, pojdi v vase tajnistvo in se pogovori z vaso tajnico.
Delo poslovnega sekretarja je zelo obsezno in le redko dobro placano.
Poslovni svet?? Posluje tudi sola, trgovina itd, mislim da imas malo zgresene predstave o delovnem mestu o katerem sanjas.
Lahko malo opises, kako si ti predstavljas delo poslovnega sekretarja?
Ce poucujes dva tuja jezika in zadevo obvladas, bos v mednarodni firmi lazje dobila zaposlitev prevajalca in po vsej verjetnost bo tudi bolje placano. Pa tudi za prevajalca v resnih in normalnih firmah potrebujes dobre reference.
Delam kot poslovna sekretarka na šoli. Skoraj deklica za vse. Plača za 31 let delovne dobe 1.280 eur bruto,
(26. plač. razred + del. doba) torej cca 880 eur neto.
Če učiš tuje jezike je tvoja plača precej višja. V gospodarstvu, če obvladaš jezike pa zato ne rabiš 6. stopnje
za PS – v gospodarstvu velja kaj znaš in ne kakšno izobrazbo imaš. Plača odvisna kje delaš.
Nisem napisala, da bi bila poslovna sekretarka na šoli, čeprav se mi zdi to tudi luštno delo. Se mi zdi pa škoda, da ne bi izkoristila znanje svojih jezikov. Bi delala v podjetju, ki dela s tujci. Kot prevajalec težko prideš kam, ker za karkoli najamejo zunanje ali pa delo opravi ravno poslovna sekretarka, ki ni nujno tudi dobra prevajalka, pač zna jezike. Pa sem prevajala in je mi je muka to delat 8 ur, raje bi še kaj drugega zraven. Poučevanja sem se naveličala, ker si vpet v nek sistem, ki ti ne dopušča veliko svobode. Ne vem, bi pač menjala poklic, pa kaj, saj ljudje se pač iščejo v življenju in ne vidim nič napačnega v tem. Če mi bo kdaj žal, se je brezveze spraševati.
Na razpisih izvisim, ker nimam nobenih praktičnih izkušenj. Pač znam tri jezike, nimam pa pojma o računovodstvu, poslovni komunikaciji, vodenju česarkoli. Zato sem mislila, da bi mi kakšna šola koristila.