Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti posojanje apartmaja prijateljem

posojanje apartmaja prijateljem

POzdravljeni,
ker sem izgubljena med iskanjem pravnih zadev po netu me zanima, če mi vi lahko pomagate.
Sem lastnica apartmaja v manjšem naselju v Slo, mi ga imamo za vikend. Zanima me, kako je s posojanjem apartmaja dobrim prijateljem, brez da jim zaračunamo. Šlo bi za 2x po 14 dni, čez poletje. Ali je to sploh možno in da je po predpisih?
Zanima me predvsem zato, ker sosednji hiši poteka uradno oddajanje apartmajev, tudi oglašujejo to in imajo vse prijavljeno. Pa me skrbi, da bi kdorkoli mimogrede preverjal, kdo je v našem apartmaju. Če naši gosti povejo, da smo jim posodili, je to ok? Ali bi morali vseeno kaj prijaviti – in komu?
Kako je s turistično takso v takem primeru?
Hvala za nasvet

Spoštovani,

glede na opis dejanskega stanja sklepam, da vaš apartma nima statusa nastanitvenega obrata, da ga torej ne oddajate gostom in niste izvajalec nastanitvene dejavnosti, saj apartma uporabljate za lastne potrebe (vikend). Upoštevajoč navedeno, svojim prijateljem lahko omogočite brezplačno uporabo vašega apartmaja kot opisujete, navedeno ni v nasprotju s predpisi in bivanja takšnih oseb ni potrebno prijavljati.

V kolikor vaš apartma nima statusa nastanitvenega obrata, se turistična taksa od nočitev ne plačuje. V kolikor pa ima vaš apartma status počitniškega stanovanja, pa lahko občina z odlokom določi, da se plača t.i. turistična taksa za prenočevanje v počitniških hišah in počitniških stanovanjih. V takem primeru pa že lastnik počitniške hiše ali počitniškega stanovanja plača turistično takso v pavšalnem letnem znesku.

Lep pozdrav,

Petra Tušar odvetnica Kotnikova ulica 28 1000 Ljubljana

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close