Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Posojilna pogodba – tožba

Posojilna pogodba – tožba

Pozdrav vsem

Zanima me, kaj vse je potrebno za vložitev tožbe na sodišču. Je potrebno imeti odvetnika?
Na katero sodišče je potrebno vložiti tožbo? Pogodba je bila sklenjena v Ljubljani, pa tudi v pogodbi piše, da je pristojno sodišče v Ljubljani (dolžnica je iz Štajerske, jaz pa iz Gorenjske).
Ali obstaja kakšna druga možnost poleg tožbe (elektronska izvršba – COVL)?

Pogodba je bila sklenjena v septembru 2009, rok plačila pa je bil 5 delovnih dni.
Tej osebi sem denar posojal postopoma že od začetka leta 2008 (50€ + 50€ + 100€ + …), pač vedno so bile obljube, da bo takoj vrnjeno. Za podpis pogodbe sem se pa odločil po naključnem pogovoru z njenim bivšim sodelavcem, ki je povedal, da je bila dolžna tudi njemu in da ima verjetno OGROMNO dolgov.
Poleg tega sem za to osebo vzel tudi kredit pri NLB, ki ga tudi ni plačevala in je sedaj pred sodno izvršbo, seveda terjajo mene kot dolžnika.

Res prosim za pomoč, ker sploh ne vem kaj narediti.

Lep pozdrav

Pozdravljeni,

posojilna pogodba žal nima narave verodostojne listine, na podlagi katere bi bila možna neposredna izvršba, zato boste morali sprožiti sodni postopek, v katerem se bo (tudi s pogodbo) dokazoval obstoj vaše terjatve. Če oz. ko boste v postopku uspeli, bo s sodbo dolžnici naloženo, da vam mora v določenem roku plačati dolgovan znesek. Če tudi v paricijskem roku tega ne bo storila, boste imeli možnost vložiti še predlog za izvršbo (pravnomočna sodna odločba je izvršilni naslov).

Odvetniška pomoč ni obvezna, tožbo lahko vložite tudi sami.

Splošno krajevno pristojno je sodišče, na območju katerega ima tožena stranka stalno prebivališče, lahko pa se stranki glede tega tudi sporazumeta, kot se je zgodilo v vajinem primeru.

*********************************** EVA STROPNIK, univ. dipl. prav., Geovin, geodetske storitve in pravno svetovanje, V. Stropnik s.p., Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close