posojilo
Spoštovani,
imam sledečo situacijo. Dobra prijateljica ima na banki večjo vsoto denarja, od obresti mora seveda plačati davek, pa še pri ostalih prejemkih jo udari po žepu. Midva z možem sva nameravala vzeti spomladi kredit za opremo stanovanjske hiše. Prijateljica mi je predlagala, da mi posodi svoj denar, kredit pa bi midva z možem vzela, ko bo denar potrebovala nazaj. Planira, da za 2-3 leta lahko sigurno posodi. Napisali bi posojilno pogodbo. V zvezi z obrestmi se še nisva nič dogovarjali, nekako bi bile manjše kot če bi jaz vzela kredit pri banki, vrnila bi ji nekako tako, kot če bi imela ta denar na vezani vlogi. Gre za vsoto 15.000 EUR. Koliko bi naj znašale te obresti, da bi bilo zame poceni posojilo, prijateljica pa ne bi bila na škodi. V bistvu delava druga drugi uslugo. Lepo prosim za nasvet, kaj storiti.
Mislim, da se prijateljica ne boji, da bi jo jaz kakorkoli oškodovala. Navsezadnje je bil to tudi njen predlog, meni še na kraj pameti ni prišlo, da bi jo to prosila, ker sva oba z možem kreditno sposobna. Bolj gre za mojo uslugo njej, ne želim pa, da bi zaradi tega, ker bi jaz ugodno prišla do denarja, ona nič imela od tega. Bolj me zanima kakšna je tista obrestna mera, da bi bila primerna. Ker “zastonj” pa denarja ne maram.
Še dobro da smo lahko prijatelji.
Osebno bi predlagal zlato sredino med njenim dobičkom in tvojim stroškom.
Če prijateljica dobi na 15.000,00 € obresti recimo 4% znese to 600 € na leto, ti pa kredit z 6% obrestno mero znese to 900 €. Torej bi se z dobro prijateljico dogovoril za 750 €.
Seveda pa nikakor brez pogodbe, nikoli se neve kje se zalomi in stari pregovor pravi:
Brat, brata pozna samo do sodišča.
V primeru pa, da prijateljica plačuje davek na obresti, mora imeti na banki vsaj 20.000 €, saj se davek na obretti iz bančnih vlog plača šele nad 1.000,01 € donosa.
Moje osebno mnenje.
Moje mnenje – tu gre za relativno gledano majhne dejanske koristi, pa dosti večje deklarativne in dejanske obveznosti oz.občutek koristi.
Z drugimi besedami, zelo lahko se zgodi, da se bo nekdo v tej dobi do vračila posojila počutil nekoliko prikrajšanega, pa čeprav bi šlo le za par evrov, in do slabe volje ni daleč.
Osebno v taki sitaciji in ob tako majhnih potencialnih koristih oz.izgubah ne bi tvegal prijateljstva.
Aja-razlika v koristih je pa približno enaka razliki med obresti za depozit (davek ni upoštevan) n obrestmi za kredti. Za oboje bo najbolje, da povprašata pri vajinih bankah, da ne bo sumničenja.
V praksi je to recimo ene 1,5-3%, torej recimo ene 200-450 € za prvo leto, nato pa vsako leto ca.1/3 manj.