Pospravljanje: katera sredstva uporabljate za čiščenje
Hojla,
Tema o pospravljanju me je zelo “pritegnila”. Zgleda, da to paše v jesenske dneve, ki so krajši, pa še sončka je bilo bolj malo zadnje dni.
Prebrala sem link Flylady, ki ima kup uporabnih nasvetov glede pospravljanja in vaše izkušnje in nasvete glede pospravljanja.
Ker ste že bolj izkušene na tem področju, upam, da boste pomagale tudi meni pri izbiri pravih čistil. Imamo enoletno punčko, pa ne bi rada preagresivnih sredstev.
No pa začnimo:
1. S čim čistite tla (topli pod in parket)? Ali uporabljate Viledino metlo? Katera čistila za topli pod (za lesk kaj posebej) in katera za parket?
2. S čim čistite ploščice v kuhinji (tudi za mastne madeže) in fuge in
katera sredstva uporabljate za pomivanje omaric v kuhinji?
4. Katera sredstva uporabljate za čiščenje banje in WC-ja, ploščic in fug v kopalnici ?
5. Kaj uporabljate za čiščenje vodovodnih pip?
Najlepša hvala vsem, ki si boste vzele čas za odgovore na vprašanja še precej neizkušeni “čistilki”.
Lep dan vsem in lp,
Natilana
1. Pronto z zelenim zamaškom, prosojna plastenka, čistilo za parket- toplega poda nimamo
2. Čistilo za razmaščevanje Trim ali Domestic za kuhinjo- v razpršilu-kot za okana
3. Fuge v kuhinji še ni problema, drugače v kopalnici, cilit ali domestic pa zobno krtačko v roke in gre, elemente pa tudi Trim ali Domestic kot za ploščice
4. Domestic ali Cilit
5. Cilit ali Domestic + zobna krtačka
Ojla!
Za brisanje tal uporabljam Viledino metlo, za čiščenje in mazanje Emsalova čistila in premaze.
Za čiščenje kuhinje uporabljam čistilo Cif za kuhinje in Tarco.
Za čiščenje kopalnice Ajax za kopalnice in Cillit za odstranjevanje vodnega kamna. Za školjko Anitra čistilni gel.
Za pohištvo uporabljam Pronto.
Za steklene površine pa Stelex.
Z zgoraj omenjenimi sem zadovoljna in jih priporočam.
LP
1.Tla – Viledin Ultra Max in ajax – šmarnice
2.Kuhinja – Arf in frosch cet, gobica za kuhinjo in Calgonit tbl. za pom. stroj
3. Kopalnica (cela)- Arf, frosch cet, gobica za kopalnico in Domestos gel za wc
Uporabljam tudi Domestos čistilne robčke za kljuke, stikala, pri smeteh in ciff robčke za ogledala po stanovanju. Za prah uporabljam svežo bombažno krpo in sesalec. Okna umivam s cetom in potegnem z brisalcem. Igrače čistim z otroškim šamponom.
V glavnem se zaradi malčka izogibam vsem razpršilom, ki sem jih včasih z veseljem uporabljala (kje sem imela pamet!!) in vsem hudo agresivnim čistilom (z izjemo čistila za wc, kjer je potrebna dezinfekcija).Ker čistimo redno, jih niti ne potrebujemo.
LPT
Za vse, razen za kopalnico uporabljam eno Froschevo čistilo (univerzalno, s pomarančo). Sem ga enkrat našla v VIP reviji in je po testih našibal vse tekmece. Čisti OK, OK pa je tudi cena.
Za kopalnico pa kakšno zadevo s šprico, trenutno je en Ajax ali nekaj podobnega pri hiši. Za WC pa Trim.
Ojoj, koliko čistil, a se vam ne zdi, da vseeno malce pretiravate.
Če čistite tako pogosto, kot ste opisovale spodaj, je vsaj po mojem čisto dovolj voda.
Pri nas uporabljamo za pomivanje tal vlažno krpo, enkrat na leto čistilo za parket, ki smo ga dobili pri proizvajalcu.
Za ostale površine močno razredčen Golden super 10. To pomeni, da že tako razredčen Golden (1:10) parkrat šrpicnemo v lavor z vodo.
Za stekla Amway (tudi precej bolj razredčen kot je v navodilih)
Edino za školjko uporabljamo WC Račko in za kuhinjsko korito in pipe po potrebi Cillit.
Tudi jaz uporabljam v glavnem klasična čistila ( Meister proper, Cilit, Frosch…), a sem pred kratkim odkrila fantastično naravno čistilo za novo keramiko, na kateri so bili madeži od lepila in fugirne mase – jabolčni kis!
Ni agresiven, lepo diši, naneseš na krpo ( nerazredčen), očistiš, opereš z vodo, obrišeš – in se lesketa!
Kis uporabljam tudi sicer za odstranjevanje vodnega kamna ( za vrelnik, mačkovo posodico za vodo, vaze, itd..). Za čiščenje belega kuhinjskega korita pa uporabljam limonin sok.
Baje je odlično čistilo za fuge pecilni prašek ( verjetno tudi običajna soda), tudi to bom poskusila. Tudi sol se odlično obnese kot čistilo.
Back to nature!
– za kopalnico večinoma Ajax, Domestos za Wc in Pronto za ploščice
– kuhinja omarice samo z vodo in karkoli je že doma za pomivati posodo, ostalo z Cifom ki razkužuje
– parket s Pronto
– omare v dnevni sobi samo z vodo (karkoli drugega sem poskusila je bilo vse flekasto)
– ZA FUGE V KOPALNICi ŠE VEDNO IŠČEM RES DOBRO ČISTILO – nasveti dobrodošli
Za kuhinjo Amway LOC za kuhinjo(zelo ok),pa njihovo tekocino za pomivanje ali Pril.. za pecico karkoli za pecico ki deluje na hladno,Ben za vodni kamen.
Pomivalni stroj-Somat ali Amway(nam tudi ni prevec vsec)
Kopalnica-Amway LOC za kopalnico(pa ni prevec ok),Cilit.
WC-Bref,Domestos
Steklo-Amway ali Ajax.
za čiščenje cele kopalnice je še najboljši >kis< pa še lepo diši. Če že naštejem: bana, umivalnik,pipa, wc školka, ploščice ni bolj univerzalnega čistila kot je kis pa še naraven je, ki še dezinficira. Ko pomijem tla, potem pa še prebrišem s čisto vodo v katero sem dal malo kisa. Čisti s kisom za lepo dišeč in zdrav dom. Samo za čiščenje parketa ne vem kaj bi vzel v roke.