Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine posrednik brez licence?

posrednik brez licence?

Pozdravljeni,
rada bi preverila, če ima moj posrednik pri nakupu nepremičnine licenco. Preverjala sem že po seznamu na internetu, ki ste ga posredovali v eni izmed prejšnjih tem. Klicala sem tudi že ga. Bojano Verbec z MOP-a RS, a je žal nisem dobila.Posrednik, ki je posredoval pri poslu, namreč ni podpisan nikjer v pogodbi, podpisan pa je lastnik agencije, ki je imetnik trajne licence. Še nekaj drugi načini poslovanja so nenavadni pri tem posredniku. Ali mi lahko posredujete še kakšno ime uradnika MOPa, kjer lahko preverim, če je gospod res opravil izpit in ima licenco? Hvala za hiter odgovor.

Mislim da če je delal za vas potem zagotovo ima licenco,lahko pa to tudi zahtevate od njega da se izkaže.
Pa veliko užitkov.

Od posrednika lahko takoj na licu mesta zahtevate dokumete, s katerimi dokazuje licence. V nasprotnem se sploh ne pogovarjajte naprej. Pravi in pošten agent pa to ob srečanju pokaže že sam, pod točko 1!

Posrednik, ki ima licenco ima izkaznico, ki mu jo je podelilo MOP RS. Dolžan se vam jo je pokazati. V posredniški pogodbi mora biti napisana njegova zaporedna št. licence in št. vpisa v imenik nepremičninskih posrednikov. Podjetje, ki posluje drugače je lahko sankcionirano z visoko denarno kaznijo.

Pokličite direktorja, ki je naveden na pogodbi in zahtevajte pojasnilo.
lp

Hvala za odgovore. Posrednik, dobila sva se namreč izven pisarne, je rekel, da ima licenco agencija in da si jo lahko ogledam na steni njihove pisarne. Nakdnadne informacije gospe Bojane V. iz MOPa so drugačne: , da se licenca podeljuje posamezniku ne na pa agenciji. Zadeva malo smrdi,ne !? Kako je pa kaj s takoimenovanimi ekskluzivnimi provizijami? Kupec in prodajalec ali pa samo kupec naj bi plačala provizijo v višini 4%. Ta posrednik pa bi rad še provizijo v višini cca. 8-9%, če mu uspe ceno stanovanja znižati. Provizijo želi na roke. Jasno, da ni to po pravilih MOPa. Kako pogosta je takšna praksa?

Skadno z Zakonom o nepremičninskem posredovanju MORA ose, ki posreduje imeti licenco MOP RS. Licenca za podjetje NE obstaja. Maksimalna provizija znaša 4 %.
Oseba s katero imate opravka ni posrednik ampak verjetno šušmar. Zato predlagam, da si pošiščete drugo nepremičninsko družbo, ki ima urejeno poslovanje. Pristojnost za kršitve v tej zadevi pa ima tržni inšpektorat.
lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close