Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Poštne znamke – ni mi jasno

Poštne znamke – ni mi jasno

Doma sem našla nekaj starih poštnih znamk. Večina izdanih okoli leta 2000 z oznakami A in B, ene so iz leta 1999 z oznako 18 (predvidevam, da to pomeni 18 SIT) in ene par iz leta 2007 z oznako 0,48 (predvidevam, da to pomeni 48 centov).

Gledam še zraven aktualne cenike pošte in piše npr. v notranjem prometu za standardna in navadna pisma zraven: znamka s črkovno oznako A in B ter ceni 36 in 42 centov, v mednarodnem prometu pa znamke z oznako C in D, v istem stolpcu pa vrednosti 60 oz. 64 centov.

Zdaj me pa zanima, če so te vrednosti univerzalne. So moje znamke A in B iz leta 2000 danes vredne 36 oz. 42 centov? Lahko to tudi kombiniram? Recimo prilepim 2 znamki A in je to enakovredno (oz. še malo več) kot ena znamka D in pošljem s tem pismo v tujino? Ali je strogo C, D za tujino in se tega ne da skombinirat s tistimi A in B? Si lahko še s tistimi 18 SIT znamkami iz 1999 kaj začnem (se to preračuna v evre?) ali so za v kanto?

Bom še na pošti vprašala v pondelk, me pa še tako zanima, če kdo ve. Hvala.

Aja, pa s tistimi, ki imajo samo nominalne oznake gor (recimo 0,48) in so brez črkovne oznake, se da to skor zihr skombinirat, da ustreza eni D znamki, a ne? Ker drugače sploh ne razumem, kako so te z nominalno vrednostjo sploh uporabne, če to ne gre 🙂

Včasih sem zbirala znamke, imela serije, pri vrednosti se je vedno zataknilo. Tu pri nas. Če bi pa vseeno obrnila čas, ko sem ji prodala, bi rekla, da je bila včasih vrednost višja kot pa je sedaj. V danajšnjih časih še delovci ponekod niso vredni svojega denarja in jim celo plač ne dajo ali tistega, kar počnejo, niso ustrezno plačani.

Zbiraj sedaj zaradi sebe, morda bo kasneje še kaj dobilo na neki vrednosti, če bo vrednost obstajala v samem bistvu predstavljenega. Čeprav z znamkami.

Tiste s črko veljajo še vedno. Pogledaš v sedanji cenik koliko stane A ali B in nakombiniraš.

Vse lahko mirno uporabis, vse so se veljavne.
No, razen tista za 18 sit.

Hvala za odgovor, ampak me ne zanima z vidika zbiranja, ampak samo z vidika kupovanja poštnih storitev oz. pošiljanje. Torej, ali je znamka npr. A vedno “zamenljiva” za neko vrednost v poštnih storitvah (danes bi to npr. bilo 36 centov po aktualnem ceniku). Ampak če je res tako zamenljivo, mi ni najbolj jasno, zakaj ne tiskajo enostavno samo znamk z nominalno vrednostjo, recimo 1, 2, 5, 10, 25 itd. centov (pa si potem na ceniku pogledaš, koliko jih rabiš), črkovnih oznak A, B, C ,D pa opustijo (ker meni osebno te črkovne oznake samo zmedo povzročajo).

Hvala tudi vsem ostalim za odgovore, zelo ste prijazni.

Hvala za odgovor, ampak me ne zanima z vidika zbiranja, ampak samo z vidika kupovanja poštnih storitev oz. pošiljanje. Torej, ali je znamka npr. A vedno “zamenljiva” za neko vrednost v poštnih storitvah (danes bi to npr. bilo 36 centov po aktualnem ceniku). Ampak če je res tako zamenljivo, mi ni najbolj jasno, zakaj ne tiskajo enostavno samo znamk z nominalno vrednostjo, recimo 1, 2, 5, 10, 25 itd. centov (pa si potem na ceniku pogledaš, koliko jih rabiš), črkovnih oznak A, B, C ,D pa opustijo (ker meni osebno te črkovne oznake samo zmedo povzročajo).[/quote]

Aja, to sprašuješ. Niso nič drugačni kot ostali, pač tržno poslujejo in ko gre nekaj ven, pač nima vrednosti oz. je mogoče še kaj zamenjati za samo novost. Pokliči na pošto, morda se kaj zmeniš. Če boš samo na monu spraševala, mogoče nič od tega ne boš odnesla. Tudi Pošta ima svojo politiko, zato pač tja povprašaj in četudi se kaj ne da, morda se bo pa vseeno kaj dalo.

Hvala za odgovor, ampak me ne zanima z vidika zbiranja, ampak samo z vidika kupovanja poštnih storitev oz. pošiljanje. Torej, ali je znamka npr. A vedno “zamenljiva” za neko vrednost v poštnih storitvah (danes bi to npr. bilo 36 centov po aktualnem ceniku). Ampak če je res tako zamenljivo, mi ni najbolj jasno, zakaj ne tiskajo enostavno samo znamk z nominalno vrednostjo, recimo 1, 2, 5, 10, 25 itd. centov (pa si potem na ceniku pogledaš, koliko jih rabiš), črkovnih oznak A, B, C ,D pa opustijo (ker meni osebno te črkovne oznake samo zmedo povzročajo).[/quote]
ja seveda so zamenljive, saj ravno zaradi tega so uvedli črkovne oznake. da lahko nemoteno dražijo storitve, brez da bi to vplivalo na že izdane znamke

New Report

Close