Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti postopek za oddajo izredne odpovedi

postopek za oddajo izredne odpovedi

Pozdravljeni

Zanima me postopek oz kaj točno moram narediti ker želim dati izredno odpoved delovnega razmerja. Na kratko opisem situacijo, sem na porodniski, ki se konca 23.novembra. Se vedno mi delodajalec ni izplacal 2 zadnjih plac in to se place pred nastopom porodniskega dopusta (zdaj prejemam od socialne nadomestilo se do 23. novembra). Odlocila sem se, da ne grem vec nazaj zdaj pa me zanima:

1.) -Imam sploh pravno pravico do izredne odpovedi (nekje sem zasledila da je potrebno upostevati 6 mesecni rok od nastanka razloga in tega ne razumem)

2.) -Kdaj datumsko moram napisati obvestilo inspektoratu in delodajalcu? (glede na to da 23.koncam porodnisko)

3.) -In kdaj datumsko moram poslati izredno odpoved?

4.) -Kako in v koliksnem casu se po odpovedi prijavim na zavodu oz zaprosim za nadomestilo?

5.) -Lahko dam odpoved ze recimo takoj jutri ali moram nujno pocakati da koncam porodniski dopust? (zato ker do takrat dobivam se placilo od socialne)

Najlepsa hvala za vase odgovore ki mi bodo v veliko pomoc

Izredno odpoved mora pogodbena stranka podati v 15. dneh od seznanitve z razlogi, ki utemeljujejo izredno odpoved in najkasneje v 6. mesecih od nastanka razloga. Vendar menim, da vi te možnosti še niste zamudili, saj v primeru, da ima ravnanje delodajalca vse znake kaznivega dejanja, lahko delavec poda izredno odpoved ves čas, ko je možen kazenski pregon. V danem primeru gre za kaznivo dejanje kršitev temeljnih pravic delavcev po 196. čl. KZ-1.

Postopek izredne odpovedi je takšen, da morate najprej pisno opomniti delodajalca in o kršitvah obvestiti inšpektorja za delo. Potem lahko po 8. dneh podate izredno odpoved.

Ni pomembno, kdaj boste napisali obvestilo, naj bo odposlano (priporočeno) vsaj 8 dni pred koncem vašega starševskega dopusta, če se nočete več vrniti na delo. Izredna odpoved učinkuje takoj z vročitvijo- nimate odpovednega roka.

Če boste postopek izvedli pred končanim starševskim dopustom, morate to v 8. dneh javiti na Center za socialno delo, na Zavod za zaposlovanje pa se prijavite, ko končate z dopustom, saj ste v vmesnem času zavarovani na osnovi prej plačanih prispevkov za starševsko varstvo.

*********************************** EVA STROPNIK, univ. dipl. prav., Geovin, geodetske storitve in pravno svetovanje, V. Stropnik s.p., Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem.

Ga. Eva
najlepša hvala za zelo dobro razložen odgovor. Zdaj mi je vse jasno.
Edino kar še ne razumem, kaj pomeni “vročeno”….se to šteje 15. dan, če recimo šef ne dvigne pošte, 3.,4.,8., dan, če jo dvigne 3.,4.,8.dan, ali se šteje “vročeno” takoj naslednji dan ko gre pošta naprej, četudi jo šef še ni dvignil in mogoče sploh ne bo dvignil?

Ker če se šteje 15.dan kot vročeno (če ne dvigne pošte, kar sem prepričana da je ne bo dvignil) je potem bolje da vse skupaj pošljem 15 dni pred koncem porodniškega dopusta, najprej obvestilo in po 8.dneh še odpoved.

Hvala še enkrat

Zakon o delovnih razmerjih ne določa izrecno, na kakšen način mora biti vročeno obvestilo delodajalcu. Tako da bi naj bilo zadostno dokazilo potrdilo o priporočeni pošiljki. Če vas skrbi, da ne bo želel sprejeti pošte, je najbolje, da mu nesete obvestilo osebno ali preko pooblaščenega vročevalca, ali pa jo, kot sami navajte, oddate na pošto toliko časa prej, da boste gotovi, da je obvestilo prejeto (informacijo o tem, ali je bila pošiljka prevzeta, dobite na pošti).
Izredna odpoved pa mora biti vročena po pravilih ZPP, kar pomeni, da mu mora biti vročena osebno oz. neposredno osebi v podjetju, ki je pooblaščena za sprejemanje pošiljk. Pri tem mora biti podpisana tudi vročilnica (če je delodajalec oz. poobl. os. ne bo želel podpisati, zadostuje podpis vročevalca in njegova opomba, da prejemnik ni želel podpisati vroč. in se s tem šteje vročitev za opravljeno).

*********************************** EVA STROPNIK, univ. dipl. prav., Geovin, geodetske storitve in pravno svetovanje, V. Stropnik s.p., Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem.

pozdravljena,
Sla sem na posto, vprasala za kuverto o vrocanju po zpp, delavka se je najprej obotavljala, nato sla iskat, po nekaj minutah se vrne, jaz izpolnem, posljem in sele sedaj ugotivim, da mi je dala kuverto za vrocitev po zup,ker se je al zmotila al ni razumela, jaz pa sem ji zaupala da je to to, ali moja izredna odpoved vseeno velja? In ce velja, kdaj se steje kot vrocena?
Hvala in lp

Določene razlike so med vročanjem po ZUP in po ZPP. Vendar pa če bo pošiljka vročena in boste dobili podpisano vročilnico, ne bi smelo biti problemov.
Ovojnica za vročanje po ZPP bi morali dobiti v vsaki bolje založeni knjigarni (gre za obrazec DZS 0,42-2).

Pozdravljeni!

Pred razvezo me je žena ovadila za nasilništvo ( seveda tega ni bilo, postopek je za enkrat v fazi preiskave pred sodiščem) ker si s tem poskuša pridobiti boljše “fis točke” ob delitvi premoženja in skrbništvu otrok. Ker sem v kazenskem postopku je delodajalec zoper mene uvedel postopek izredne odpovedi.

Ker te lahko kdor koli ovadi in si v kazenskem postopku, pri tem te doleti še izredn odpoved službe me zanima kako se v teh postopkih upošteva ustavno načelo nedolžnosti, saj dokler nisem spoznan za krivega sem nedolžen? Kakšne so moje pravice če na sodišču dokažem da sem nedolžen, ali te delodajalec mora sprejeti nazaj v sluzbo ali je to lenjegova dobra volja.

Spoštovani,

razlogi za postopek izredne odpovedi pogodbeo zaposlitvi so eksplicitno navedeni v zakonu o delovnih razmerjih, prav takotudi sam postopek. V vprašanju niste zapisali, na kakšnem delovnem mestu ste zaposleni, kar ni nepomembno, saj samo dejstvo, da ste ovadeni (in ne tudi pravnomočno obsojeni) ne bi smelo vplivati na vašo zaposlitev. Predlagamo, da poiščete odvetnika po vaši izbiri, ki vam bo na sodišču pomagal uveljaviti vse pravice, ki vam pripadajo. Postavlja pa se vprašanje, ali imate res interes, da se vrnete k temu delodajalcu, ki je odreagiral na verjetno nezakonit in nesprejemljiv način. Po zaključenem sodnem postopku mora delodajalec izvršiti svoje obveznosti, ki mu jih nalaga pravnomočna sodna odločba.

Lepo pozdravljeni!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

pozdrav
-zanima me glede na to da nisem dobil plačilnih list(vem da ni bilo plačano), kako dobim potrdilo za nazaj ali mi je delodajalec plačal prispevke. Da imam pisno na listu. Verjetno se obrnem na DURS?

-koliko mesecev je dovolj, ker mi prispevke ne plačuje delodajalec, da lahko dam izredno odpoved?

naslednje me zanima še:
Kaj v opominu pred izredno odpovedjo napišem, predvidevam da nekaj v smislu, da bom čimkrajše in jedrnato:
tako nekako:
“opomin pred izredno odpovedjo po pogodbi o zaposlitvi z dnem x.y, ki traja od.. do.. , na podlagi 112. člena ZDR.
Ta dokument , ki ga podpišem, pošljem delodajalcu z ovojnico po ZPP, ki jo dobim v knjigarni..in sicer ker sem sam tisti, ki sprejema pošto, ki ni na naslovu sedeža podjetja, lahko to podpišem, ko prejmem, da sem sam sprejel svojo izredno odpoved in jo pač v vednost predam nadrejenim. A je to problem? Pač sam pošljem opomin pred izredno odpovedjo sebi, in to predam svojim nadrejenim.
– po 8 dneh ko sprejmem ta opomin pa pošljem še izredno odpoved in določim datum zaključka, napišem kratko in jedrnato, spet pošljem kot ovojnico za vročanje po ZPP

– še to me zanima, ko pošljem opomin pred izredno odpovedjo delodajalcu istočasno pošljem identičen opomin v vednost tudi inšpektorju spet vročanje po zpp?Ali mu pošljem tudi dokumente, da ni bilo plačano za zadnje 3 mesece nič prispevkov, te dokumente bi rad dobil, da je jasno, da ne bom v zmoti dajal izredno odpoved.

zanimajo me detajli da ne bom morda kje narbe naredil, če bom že dajal izredno opoved.

hvala

Spoštovani,

za to, da podate izredno odpoved delodajalcu, je dovolj, da 3 mesece nimate plačanih plač ali davkov/prispevkov. To lahko dokazujete s potrdilom, ki ga pridobite na ZZZS ali ZPIZ – morda zdaj tudi DURS. V odpovedi napišete zgolj to, da podajate izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi zaradi 3 neplačanih plač/prispevkov, pošljete jo priporočeno s povratnico – enako lahko o tem obvestite tudi pristojni inšpektorat.

Lep pozdrav!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Ali velja izredna odpoved če v firmi ni nikogar ki bi pošto sprejel…namreč firma obstaja samo na papirju…v času moje porodniške so vsi zaposleni podali izredne odpovedi jaz sem pa edina ostala zaposlena…navidezni direktor je baje nekje v tujini in ni dosegljiv..kako podati izredno odpoved v takem primeru?

Spoštovani!

Postopek za izredno odpoved delavca je urejen v Zakonu o delovnih razmerjih. Dolžnost delavca je, da najprej delodajalca pisno opomni na izpolnitev obveznosti. Dovolj je, da opomin pošljete na naslov, ki je kot sedež pravne osebe naveden v registru. Hkrati morate o kršitvah obvestiti tudi inšpektorja za delo. V 8 dneh po tem pa bo začel teči 30 dnevni rok, v katerem lahko podate izredno odpoved.

S spoštovanjem!

Pozdravljeni,

Prosim za pravni nasvet. Moj partner dela v podjetju, kjer montirajo hiše na terenu v tujini (Italija, Švica). V pogodbi nimajo napisanega datuma do katerega mora delodajalec izplačati plače za kar smatram, da stopi v veljavo zakon o delovnih razmerjih, kjer je rok plačila 18-tega v mesecu. Januarja je plačo dobil nakazano 20., februarja 28 in marca 26-tega v mesecu. Poleg tega nima podpisane pogodbe saj mu je pogodba za določen čas potekla že novembra 2012. Delodajalec mu je mesec in pol kasneje dal v podpis pogodbo za določen čas in sicer enega leta. Partner še do danes ni podpisal pogodbe, delodajalec pa ni popravil le te za nedoločen čas. Da je vse skupaj še bolj sumljivo, iz plačilnih list ni razvidno koliko dnevnic je plačanih, poleg tega je njegova plača za mesec marec (brez dnevnic, prevoza in prehrane) znašala 417 eur netto?! Na plačilnih listah je tudi napisan rok izplačila, ki je na vseh 18. -tega v mesecu. Prosim pomagajte mi z nasvetom ali je upravičen do izredne odpovedi, kakšni so roki za oddajo le-te?
Najlepša hvala in lep ppzdrav, Katarina

Spoštovani!

Eden izmed razlogov zaradi katerih lahko delavec odpove pogodbo o zaposlitvi je tudi, če delodajalec delavcu dvakrat zaporedoma ali v obdobju šestih mesecev ni izplačal plače ob zakonsko oziroma pogodbeno dogovorjenem roku. Izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi mora pogodbena stranka podati najkasneje v 30 dneh od ugotovitve razloga za izredno odpoved in najkasneje v šestih mesecih od nastanka razloga. Pred izredno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi mora delavec delodajalca pisno opomniti na izpolnitev obveznosti in o kršitvah pisno obvestiti inšpektorat za delo. Če delodajalec v roku treh delovnih dni po prejemu pisnega opomina ne izpolni svoje obveznosti iz delovnega razmerja oziroma ne odpravi kršitve, lahko delavec izredno odpove pogodbo o zaposlitvi v nadaljnjem 30-dnevnem roku navedenem v prejšnjem odstavku.

S spoštovanjem!

Pozdravljeni!

Mene prav tako zanima izredna odpoved.Trenutno sem zaposlena v zdravstveni ustanovi,ampak bi rada šla čimprej stran,saj sambila vabljena na razgovor kjer je pričetek dela že čez 1 teden.Situacija pa je takšna,namreč nadrejeni se do mene obnaša kot da sem navadna “smet” (če se lahko izrazim tako).Namreč kriči name,vpričo drugih sodelavk,bila sem označena kot nesposobna oseba,izrečene so mi bile besede kot je da sem podn od podna,da zaradi njih lahko grem delat kot navadna delavka,in še bi lahko naštevala.Tudi kar se tiče bolnišk,bog ne daj da ostanem kakšen dan doma,sem najslabša oseba na celem svetu.Da niti ne omenjam odnosa sodelavk,če bi temu lahko rekli odnos.Zanima me če lahko to navedem kot razlog izredne odpovedi,ker je to neke vrste mobing na delovnem mestu?In ali je možno da od vročitve odpovedi do pričetka dela na drugem delovnem mestu,mine samo nekaj dni? Hvala za dogovor. Lep pozdrav

Ps:nikjer v pogodbi ne piše o odpovednem roku.

Spoštovani!

Eden izmed razlogov za izredno odpoved po zakonu o delovnih razmerjih je tudi razlog, da delodajalec ni zagotovil varstva pred spolnim in drugim nadlegovanjem ali trpinčenjem na delovnem mestu, vendar menimo, da boste razlog težko dokazali, glede na to, da niste navedli, da bi se glede tega kdaj obrnili na nadrejene in nadlegovanje prijavili. Pri tem mora pogodbena stranka izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi podati najkasneje v 30 dneh od ugotovitve razloga za izredno odpoved in najkasneje v šestih mesecih od nastanka razloga.
Poleg tega je tudi postopek izredne odpovedi bolj zapleten in ravno tako ne bi mogli takoj zapustiti delovnega mesta. Pred izredno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi mora namreč delavec delodajalca pisno opomniti na izpolnitev obveznosti in o kršitvah pisno obvestiti inšpektorat za delo. Če delodajalec v roku treh delovnih dni po prejemu pisnega opomina ne izpolni svoje obveznosti iz delovnega razmerja oziroma ne odpravi kršitve, lahko delavec izredno odpove pogodbo o zaposlitvi v nadaljnjem 30-dnevnem roku iz prejšnjega odstavka.
Redno odpoved pa lahko podate brez kakršnekoli obrazložitve, pri tem je odpovedni rok za čas zaposlitve pri delodajalcu do 1 leta 15 dni, kolikor pa ste bili pri delodajalcu zaposleni več kot eno leto pa znaša odpovedni rok : od enega do dveh let zaposlitve pri delodajalcu 30 dni. Nad dve leti zaposlitve pri delodajalcu odpovedni rok v trajanju 30 dni narašča za vsako izpolnjeno leto zaposlitve pri delodajalcu za dva dni, največ pa do 60 dni. Nad 25 let zaposlitve pri delodajalcu je odpovedni rok 80 dni, če ni s kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti določen drugačen odpovedni rok, vendar ne krajši kot 60 dni. Delavec in delodajalec se lahko dogovorita o ustreznem denarnem povračilu namesto dela ali celotnega odpovednega roka.

S spoštovanjem!

Zanima me ko oddas izredno odpoved a te mora delodajalec odjaviti in ce koliko dni ima casa da te odjavi?

Spoštovani,

delodajalec je delavca dolžan odjaviti v roku 8 dni od prenehanja pogodbe o zaposlitvi.

S spoštovanjem!

Spoštovani,
Podala sem opomin delodajalcu pred izredno odpovedjo in obvestila inšpektorat. Če delodajalec ne izpolni svojih zapadlih obveznosti, dam v roku enega tedna izredno odpoved, ki velja takoj na dan vročitve.
Zanima pa me kakšen je potem nadaljni postopek. Ali gre to avtomatsko na sodišče? Moram imeti odvetnika.Kaj se zgodi, ko inšpektorat pregleda poslano dokumentacijo. Prosim za pomoč in pojasnilo, kako vse skupaj poteka in kaj me čaka v prihodnjih dneh. Imam že novo zaposlitev, tako, da se ne bom prijavila na zavod.
Hvala in lep pozdrav!
Štefka

Spoštovani,

postopek na sodišču se sproži z vložitvijo tožbe, če je niste vložili postopek ne bo tekel.

Izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi mora pogodbena stranka podati najkasneje v 30 dneh od ugotovitve razloga za izredno odpoved in najkasneje v šestih mesecih od nastanka razloga.

Pred izredno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi mora delavec delodajalca pisno opomniti na izpolnitev obveznosti in o kršitvah pisno obvestiti inšpektorat za delo. Če delodajalec v roku treh delovnih dni po prejemu pisnega opomina ne izpolni svoje obveznosti iz delovnega razmerja oziroma ne odpravi kršitve, lahko delavec izredno odpove pogodbo o zaposlitvi v nadaljnjem 30-dnevnem roku iz prejšnjega odstavka.

Delovni inšpektorat bo postopek vodil neodvisno od vas.

S spoštovanjem!

Pozdravljeni!

Prosil bi za pravnini nasvet. Delodajlcu sem danes izročil opozorilo o odpovedi delovnega razmerja. (vzrok za odpoved je, da v zadnjem letu in pol nismo nikoli dobili plače v zakonsko določenem roku niti nam delodajalec nikoli ni objasnil zakaj plače zamujajo). Ko je delodajalec moje opozorilo dobil pa mi je dejal da bo inšpekturatu pisno zagotovil da ta mesec plače bodo 15. v mesecu in da v tem primeru nimam pravice do odpovedi sedaj pa me zanima če je to res? Hvala za odgovor! Lep pozdrav! Miha

Pozdravljeni!

Prosil bi za pravnini nasvet. Delodajlcu sem danes izročil opozorilo o odpovedi delovnega razmerja. (vzrok za odpoved je, da v zadnjem letu in pol nismo nikoli dobili plače v zakonsko določenem roku niti nam delodajalec nikoli ni objasnil zakaj plače zamujajo). Ko je delodajalec moje opozorilo dobil pa mi je dejal da bo inšpekturatu pisno zagotovil da ta mesec plače bodo 15. v mesecu in da v tem primeru nimam pravice do odpovedi sedaj pa me zanima če je to res? Hvala za odgovor! Lep pozdrav! Miha

Spoštovani,

Pred izredno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi mora delavec delodajalca pisno opomniti na izpolnitev obveznosti in o kršitvah pisno obvestiti inšpektorat za delo. Če delodajalec v roku treh delovnih dni po prejemu pisnega opomina ne izpolni svoje obveznosti iz delovnega razmerja oziroma ne odpravi kršitve, lahko delavec izredno odpove pogodbo o zaposlitvi v nadaljnjem 30 dnevnem roku.

S spoštovanjem!

Pozdravljeni. Sem najdo boljso sluzbo v Nemciji in bi rad dal redno odpoved delovnega razmerja ,odpovedni roki so mi jasni ,ampak v moji pogodbi za nedolocen cas ne pise odpovedni rok kaj to pomeni da ni odpovednega roka al kaj?

Spoštovani,

v tem primeru se uporabijo odpovedni roki, ki so določeni v Zakonu o delovnih razmerjih.

S spoštovanjem!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close