Potapljanje na dah

Potapljanje na vdih je preprost in priljubljen šport, vendar pa za seboj potegne kar nekaj znanja. Vaš mož verjetno ve, kaj sme in kaj ne sme.
Dokler je potapljanje na vdih le v raziskovalne in občudovalne namene in pri tem ne dosega večjih naporov in globin je zelo varno. V kolikor pa gre za doseganje osebnih mej v globino ali podvodni lov, pa morajo biti previdni. Najbolje je, da se potapljamo na vdih v paru, da lahko izmenično po potrebi nudimo pomoč, če bi se pokazala potreba.
Kaj bi se lahko zgodilo? Potapljač se lahko zaplete v mrežo ali laks (zato je dobro, da ima potapljač s seboj nož), lahko pride do pomanjkanja vsebnosti kisika in ob vrnitvi iz globine tik pod površjem potapljač pade v hipoksijo, lahko delno nezavest (to je pojav, ki se pojavi pri doseganju globinskih mej), krč,…
Torej, naj vas ne skrbi, verjetno se vaš mož potaplja previdno in z glavo, zato je vaš strah odveč.
Sicer pa je lahko tudi kolesarjenje ali sprehod nevaren.
Lep pozdrav,
LEPO POZDRAVLJENI
ŽE KAR NEKAJ LET SE POTAPLJAM NA DAH.ZANIMA PA ME,ALI SO KAKŠNE VAJE ALI PA KAJ DELAM NAROBE.RAD BI SE NAMREČ POTOPIL NEKOLIKO GLOBJE OZIROMA DALJŠI ČAS.SEDAJ SE POTOPIM DO 12m.v času OKROG 1min..PRITISK PA IZENAČUJEM TAKO DA SE DRŽIM ZA NOS IN VSAKE TOLIKO(ca.1,5m.) PIHNEM NA NJEGA.NABAVIL SEM TUDI DALJŠE PLAVUTI S KATERIMI JE POTOP OBČUTNO LAŽJI (HITREJE PREMAGAM RAZDALJO)
HVALA ZA ODGOVOR BOJAN
UPAM DA SE BOSTE ŠE NAPREJ TRUDILI Z NAMI,KER JE PRAV PRIJETNO PREBIRAT TALE FORUM…PA ŠE KORISTEN JE.

Živjo!
Obstajajo tudi slovenski forumi o potapljanju na dah http://www.apnea2000-ar.si/apnea.php
Tale mislim da je še najbolj obiskan, malo ga preberi, drugače pa mislim da ti bodo v njem lahko razložili vse kar te zanima. Če se nameravaš resneje ukvarjati s potapljanjem na dah se je dobro udeležiti tečaja. Mislim da ti po opravljenem tečaju ne bo problem se potopiti vsaj do globine 20 metrov.
lp
žan
Pozdravljeni,
to, da ste si nabavili daljše plavuti, je vsekakor močan plus, saj lahko v kratkem času preplavate veliko razdaljo.
Izenačevanje je najbolj pogosto s stiskom za nos in pih vanj, ko začutite potrebo po izenačevanju. Mi potapljači pogosto izenačujemo prvič že kar na gladini in kasneje po potrebi, lahko tudi na meter, odvisno od človeka, stanja pripravljenosti oziroma od posameznika, kako prenaša pritisk, ki se pri hitrem spustu hitro spreminja. Nekateri lahko dobro izenačujejo že s samo pravilno lege glave, požiranjem sline ali premikanjem čeljusti.
Za povečanje globine je potrebno tudi povečanje časa, ki ga lahko preživite pod vodo. Vaj je veliko. Zelo pomembno je, da se pred potopom znate pravilno sprostiti, predihati in da pod vodo plavate sproščeno in pravilno. Mišice, ki ne opravljajo nobenega dela, morajo biti sproščene. Na naših tečajih potapljanja na vdih, ko se tečajniki pravilno sprostijo, naučijo določenih dihalnih vaj-hiperventilacije in gibov, ponavadi z lahkoto podvojijo globino in čas. Izjema so seveda tisti, ki pridejo na tečaj že z določenim znanjem in imajo že pred tečajem dobre rezultate. Vsekakor pa jih tudi ti izboljšajo.
Letos smo na tečaj apneje povabili svetovnega prvaka o potapljanju na vdih, inštruktorja potapljanja, ki je veliko pripomogel s svojimi namigi in izkušnjami. Gianluca Genoni je v kategoriji spremenljive teže svetovni prvak, ki je dosegel 141 metrov globine, potop pa je trajal 3’08”. Rekord je bil postavljen v Sharm el Sheik-u.
Lep pozdrav,
Kar se tiče potapljanja na dah oziroma prostega potapljanja kot je menda pravilno po slovensko vsekakor priporočam vsakomur, ki misli nekoliko resneje, da se udeleži tečaja na to temo.
Meni se zdi tečaj, ki ga izvaja državna rekorderka Mojca Studen kot neke vrste meditacijo absolutno super, ker nauči tako pravilnega dihanja, vaje za raztezanje, najbolj pomembno pa tehnike za sproščanje (tudi avtohipnozo).
Meni je tečaj dal veliko uporabnega znanja, pri dekoncentraciji se še vedno lovim, a ko mi uspe je res uporabna.
Več si pa lahko preberete na njeni stani velosimed.com.
Sicer pa prosto potapljanje ni ne vem kako zelo nevaren šport, če ga delate po pameti. Mishika1123 – možu lahko zelo veliko pomagaš že samo če ga spremljaš (in znaš plavati) in če ga v primeru black-outa enostavno obrneš na hrbet in mu omogočiš, da zadiha. S tem bo tvoj mož skoraj 100% varen.
Pa srečno pod in nad vodo,
Jelka

lep pozdrav vsem.mene pa zanima kakšne so vaje za daljši dah pod vodo.kajti kadar lovim s harpuno ne morem dosečti velike globine.moj rekord trenutno pod vodo je 1 minuta.to bi rad povečal do naslednjega leta vsaj do 4 minute pod vodo.če bi mi kdo opisal kako bi lahko te vaje potekale in mogoče naredil kakšno skico kakšne vaje moram delati in s tem opisal kako morem pri tem dihati bi bil zelo hvaležen.prosim za odgovor.