potenje in pranje modrcev
poleti se zelo nenormalno potim, to pomeni, da konec deva slečem dol tudi čisto premočen moderc od potu. alora na teden preoblečem 7modrcov…. in problem mi je pri pranju ker če ga na roke operem potem se mi žal uniči oblika košarice in ne vem zakaj. postane zgubane in grde oblike skratka moderc za v smeti.
gledam zadnje čase pralne vreče za moderce pa da bi potem vse skupaj oprala v pralnem stroju. ali ostanejo košarice modercu potem iste oblike ali se tud tam poškodujejo in zgubajo in izgubijo obliko itd itd itd?
mokra mačka, 02.09.2023 ob 14:26
poleti se zelo nenormalno potim, to pomeni, da konec deva slečem dol tudi čisto premočen moderc od potu. alora na teden preoblečem 7modrcov…. in problem mi je pri pranju ker če ga na roke operem potem se mi žal uniči oblika košarice in ne vem zakaj. postane zgubane in grde oblike skratka moderc za v smeti.
gledam zadnje čase pralne vreče za moderce pa da bi potem vse skupaj oprala v pralnem stroju. ali ostanejo košarice modercu potem iste oblike ali se tud tam poškodujejo in zgubajo in izgubijo obliko itd itd itd?
Jaz sem dala v te mrežice in v pralni stroj, pa se košarice uničijo.
Najboljše je oprati na roke.
Meni se pa ravno v stroju pomečkajo in jih prav zato perem na roke, da ohranijo lepo obliko. Jaz jih dam močit v toplo vodo in prašek. Pustim kar nekaj časa, tudi uro ali dve. Potem jih namilim z milom za tkanine in nekoliko zdrgnem, kar z blazinicami prstov. Brez mečkanja in mencanja. In potem jih dobro sperem s toplo vodo, spet brez mencanja. Potem jih ne ožemam, ampak nežno popivnam z brisačo in obesim, da se ocedijo in osušijo. In na tak način se prej vse blago zmucka in preparijo elastike, kot izgubi oblika. Ti jih verjetno uničiš z mencanjem in ožemanjem.
ok hvala za nasvete bom poskusila drugače prati
kakšni so pa moderci brrez kosti? ker sedaj ja že od vedno nosim te moderce ki imajo kost. in seveda od potenja potem pride tudi do kosti in mi ratajo prav rujavi fleki ko not žica arjavi. skratka poletje moderci in moje potenje mi je nočna mora. bi bila najraje u kopalkah ne v spodnjem perilu.
Perem v pralnem na 60 in sušimv sušilcu vse perilo – tudi modrce. Gotovo to ne gre s kakšnimi čipkastmi modrci, ampak navadni bonbažni brez kosti in zgolj tankimi blazinicami se dobro operejo. Včasih se kakšen malo zgužva, ampak navadno šele po več letih uporabe. Takrag kupim nove, kar ni problem, ker ne kupujem dragih.
Zakaj ne daš po 6 dneh 6 rabljenih modrcev skupaj v pralni stroj na program ročno pranje? Tam kjer je roka narisana. Ali pa vsaj pero. In centrifuga 800 največ, če je od 400 do 1200. Tako delam jaz. Imam jih 7. Posuši se v 1 do 2 dneh v stanovanju. Nič sušilec, ne smeš.
Saj nismo v srednjem veku, da bi si na roke prali!
Odvisno kakšne imaš. Take s blazinicami jaz ne bi dala v stroj sploh, če ima odprto pri blazinicah in padajo ven, jaz sem tako oprala kopalke z blazinicami imajo možnost pranja na 40stopinj, je padla ven ena blazinica in ne stoji več isto kot prej. Na splošno modrci s kostjo in podloženi se perejo na roko. Opereš na roko, pustiš namakati malo, ne ožemaš močno, po koncu zaviješ v brisačo, da vpije odvečno vodo.
Ah ja, 02.09.2023 ob 14:52
Jaz sem dala v te mrežice in v pralni stroj, pa se košarice uničijo.
Najboljše je oprati na roke.
Jaz pa vedno perem v stroju in vrečki, pa ni noben uničen, je pa res, da nimam takih, ki imajo v vsaki košarici pol kile tistega čuda od podloženosti.
Anonimno 1865, 02.09.2023 ob 17:19
Jaz pa vedno perem v stroju in vrečki, pa ni noben uničen, je pa res, da nimam takih, ki imajo v vsaki košarici pol kile tistega čuda od podloženosti.
Moji so sicer s kostjo in trsimi kosaricami, nimajo pa dodatne pene v kosaricah, dam jih v vrecko za perilo in operem z ostalim perilom normalno na 40,tudi centrifuga najmocnejsa, nic jim ni. Pa nosim vecinoma poceni modrce iz Primarka, ki ima en redkih mojo stevilko (majhen obseg na veliko kosarico), tistih drazjih mi je skoda za vsak dan, te tudi perem rocno.
Bele modrce perem z belim obcutljivim perilom v stroju na programu za rocno pranje in z gelom za belo perilo. En modrc je star gotovo ze 5-6 let, redno ga nosim in je se vedno cel, nezmeckan in snezno bel.
Imam modrce s kostjo, večina ima oblikovane košarice, niso pa zelo podložene. Vedno jih perem v stroju v pralnih vrečkah. Takrat centrifugo zmanjšam. Obesim jih tako kot jih nosim za 2 naramnici. Še nikoli mi niso kosti rjavele, se pa po letih nošenja zlomijo. Ta poceni zgubijo obiko in jih je vedno poravnam ko pridejo iz stroja. Pri bolj kvalitetnih tega problema ni. Belih ne nosim ker so preveč vidni. Največ vsakodnevnih imam kožnate barve. Oblečeš jih lahko brez problema pod vsemi oblačili.
Realnost, 02.09.2023 ob 16:46
Kupuj modrčke barve smetane, so bolj hvaležni kot beli.
Perem jih v stroju na 40C. Kupujem priznane znamke, se pozna dolgoročno.
Ja res je, tudi to, ali je kar en x modrček ali eden malo dražji od kake znamke, se pozna na življenjski dobi modrčka. Se splača dati malo več. Pri ostalih oblačilih mi ni važno, od kod so, ne kompliciram, lahko so tudi zelo poceni cote vmes. Nikakor pa ne šparam na čevljih in modrčkih. To dvoje mora pri meni biti kvalietno in pika.