Potica — hitro,prosim!!
KO jo zavijem, jo pustim vzhajati vsaj še pol ure, raje več, če le imam čas, potem premažem s toplim maslom in prepikam ter dam v pečico. Ko se potica peče, naj bi se vsaj pol ure pečice ne odpiralo, saj ti potica lahko “pade skupaj”.
Jaz jo bom pekla jutri zjutraj.
Vladka
Avtor: elektra
Datum: 03-04-07 11:25
jaz jo delam po tem receptu,je fina in dobra
testo
1/2kg moke(jaz dam pol bele in pol ostre)
3 žlice sladkorja
1 mala žlička soli
10dag margarine
3 rumenjaki
približno 2,5 dcl mleka
4g kvasa
Kvas,žličko moke,žličko sladkorja in 3 žlice mleka(mlačnega)zmešaš in pustiš,da vzhaja.
Moko,sladkor,sol,rumenjake,stopljeno margarino,mleko in vzhajan kvas dobro zmašaš-zgneteš z električnim mešalnikom.
nadev
0,5kg mletih orehov
1/4kg sladkorja
1 vanili sladkor
sneg 3 beljakov
približno 2 dcl mleka ali sladke smetane
Orehe,sladkor,vanili sladkor,zmešaš,preliješ z vrelim mlekom ali smetano in primešaš sneg beljakov
Pečeš 45 minut pri 180 stopinjah
Potico prepikam takoj ko jo zvijem, pred drugim vzhajanjem, da gre zrak ven. Vzhajam jo v pečici, ki jo prej čisto, čisto malo ogrejem (in ugasnem!) Ko potica vzide (se poveča za eno prvotno velikost) jo premažem z mlačno vodo, prižgem pečico na 180 in pečem. Ko je pečena, jo še v modelu premažem z maslom in jo v njem pustim še 15 minut potem jo zvrnem na rešetko in še mlačno posipam sladkorjem.
Vesele praznike!