Potni stroški – 2.del
Spoštovana gospa Katarina
ponovno se obračam na vas glede povrnitve potnih stroškov za prevoz na delo. V naši firmi obračunavajo potne stroške glede na ceno ene vožnje z avtobusom. Vozim se z osebnim avtomobilom, ker ni avtobusne povezave do mojega delovnega mesta. Pred časom sem po ustnem dogovoru pristal na manjše potne stroške, ker so mi grozili, da me bodo drugače premestili v organizacijo, ki je v kraju mojega stalnega prebivališča. Ker sem komaj sedaj izvedel da mi po zakonu pripadajo celotni potni stroški in da me ne morejo kar tako premeščati sem ponovno oddal potrdilo avtobusnega prevoznika o ceni ene vožnje in zahteval celotno povračilo (ena vožnja x 2 = cena na dan in potem množeno z delovnimi dnevi v mesecu = potni stroški). Avtobusni prevoz tako znaša kar za 25.000 več kot sem do sedaj dobival. Sedaj pa zahtevajo, da napišem prošnjo da bi mi od sedaj naprej izplačali “višje” potne stroške, to pomeni tisto kar mi tako in tako pripada. Ali mi lahko napišete na katere člene iz Zakona o del. razmerjih se naj sklicujem v prošnji? Pa še en nasvet prosim, ali naj zahtevam tudi povračilo za nazaj, glede na to da mi že lep čas izplačujejo manj kot mi pripada. Ne glede na to, da je bil ustni dogovor da pristanem na manjše izplačilo; v resnici pa sem bil zaveden z grožnjo o premestitvi.
Prosim pomagajte mi, ker res več ne vem kako naj napišem prošnjo. Vsi ostali delavci v firmi oddajo listke od avtobusnega prevoznika pa to dobijo izplačano, jaz pa moram še zraven listka pisat prošnjo za stroške, ki mi tako pripadajo.
Hvala že v naprej za odgovor
Janči
P.S.: Ko so mi grozili s premestitvijo sem se tudi obrnik na sindikat v firmi, pa so tudi govorili o premestitvi oziroma, da ne vedo točno, ampak da bi mogoče res lahko prišlo do premestitve, v glavnem nihče mi ne zna povedati kako in kaj. Plačujem članarino sindikatu in mi sploh ne pomagajo, samo se nekaj izmikajo.
ZDR 130. člen: Delodajalec mora delavcu zagotoviti povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela.
Če delate v gospodarstvu, za vas velja Splošna kolektivna pogodba za gospodarske dejavnosti. O stroških govori njen 52. člen: Delavcu pripada povračilo stroškov za prevoz. Višina povračila se določi s kolektivno pogodbo, ne more pa biti manjša od 60% cene javnega prevoza. Ista kolektivna pogodba pa v svoji tarifni prilogi (točka 4) pravi, da se stroški za prevoz izplačujejo v višini zgornjega zneska, določenega z uredbo o višini povračil stroškov v zvezi z delom, se pravi v 100% višini. Preverite še, kaj v zvezi s povračilom stroškov pravi tista kolektivna pogodba, ki velja za vašo dejavnost oz. za dejavnost vašega delodajalca.
Lep pozdrav,
Katarina
Forum je zaprt za komentiranje.