potni stroški – napačna izjava
V službo se vozim z avtom. Dobim povrnjene stroške javnega prevoza, v mojem primeru avtobusa. Sicer dobim manj kot realno porabim pa vendar, ni to bistvo. Ko sem pisala izjavo o potnih stroških sem klicala na avtobusno postajo, če mi lahko povedo ceno mesečne vozovnice za omenjeno razdaljo. V službi ne rabim pravp potrdila o kupljeni vozovnici ampak samo znesek. Rečeno mi je bilo da znaša 31,50e. Isto napišem v izjavo. Ker bom naslednji mesec brez avta sem šla danes po več kot enem letu kupit mesečno za naslednji mesec in znesek je bil 30,5e. Jo vprašam če so kaj pocenili in pravi da ne, da je že skos tako.
Res da gre za drobiž ampak me je prav strah in imam nelagoden občutek. Takoj zjutraj bom klicala v računovodstvo, očitno je prišlo do napake in predlagala da vrnem to razliko za zadnje leto kar sem v službi. Mi je prav nelagodno. Mislite, da lahko sledijo kakšne sankcije? Res nebi rada ostala brez službe. Sem pa zaposlena v JU za nedoločen čas. Sodelavka, ko sem zagnala paniko mi je rekla da sem nora, apak ne morem iz svoje kože in imam slabo vest.
Ni tole provokacija, res mi je bad. Ker od tega evra ne bom ne revna ne bogata, vest pa ni čista Kdo ve kakšne so lahko sankcije za nepravilne podatke, čeprav so bili ti po nesreči?
Pozdravljeni,
zanima me ali mi v kadrovski službi pravilno izplačujejo potne stroške.
Delam v dveh izmenah. Do prve železniške postaje imam 500 m, nato čez 10 km presedem na naslednji vlak, ki me pripelje v službo z zamudo pol ure. Za nazaj imam vlak takoj po službi, vendar na prestopanje čakam skoraj dve uri. V kadrovski službi mi niso dali nobenih navodil zraven izjave, izplačujejo mi kilometrino. Ko sem šla z voznimi redi, so rekli, da naj se ne sekiram, važno da se vozim iz prijavljenega bivališča. Ali sem naredil kaj narobe?
Če prav razumem, se voziš z vlakom, čeprav pri prestopanju vsak dan čakaš 2 uri. V službi ti plačajo kilometrino, ki znese verjetno več kot vozovnice za vlak. Drži?
Prav je, da ti plačajo kilometrino, saj zaradi voznega reda javnega prevoza ne morejo zahtevati, da se voziš z javnim prevozom in čakaš vsak dan 2 uri na vlak. Obenem pa lahko zahtevajo, da na delo prihajaš točno, brez zamude zaradi neustreznega voznega reda javnega prevoza. Če se voziš z vlakom namesto z osebnim avtom, je to tvoja stvar.
Stroški se pravilno izplačujejo – dobiš kilometrino, ki je povračilo stroškov za pot na delo in z dela s tvojim osebnim avtom. Višina kilometrine je sicer odvisna zakonodaje in od internih aktov podjetja. Nekateri delodajalci dajo več, drugi manj za prevoženi kilometer. Namenjena pa je pokrivanju stroškov goriva, stroškov vzdrževanja vozila, stroškov amortizacije, stroškov zavarovanja… za vsak prevožen kilometer na poti v službo in nazaj domov.
Zaposleni v javnih službah dobijo okrog 0,11 €/km (ne vem točno), pri zasebnikih pa lahko manj ali več, a največ 0,18 €/km, da izplačilo ni obremenjeno še s prispevki in dohodnino.
Vprašanje ali bi morala prvi vlak izpustiti in se z avtom peljati na vlak, na katerega prestopam, da ni čakalne izgube ali mi za celotno pot pripada kilometrina zaradi prestopanja? V kadrovski mi niso nič razložile, nisem dobila navodil za izpolnitev izjave, zato se bojim, da nisem kaj narobe naredila?
Ce v sluzbo, ne glede na prestopanje, ne mores priti pravocasno, se steje, da nimas ustreznega javnega prevoza in ti pripada kilometrina in ne vozovnice javnega prevoza. In cetudi bi imela ustrezen prevoz za nazaj, ga nimas za v sluzbo, kar pomeni, da ni ustreznega prevoza, saj mora biti ustrezen v obeh smereh.
Imate prav, več kot ena ura čakanja se smatra, kot da javni prevoz ni možen.
Nervira me, ker ne vem ali mi kilometrina pripada zaradi čakanja ob prestopanju, ali bi morala z avtom, do naslednje postaje, da ne čakam več kot eno uro do drugo uporabljenega javnega prevoza.
V uredi piše, da se smatra čakanje več kot eno uro zaradi prestopanja med več prevoznimi sredstvi kot da javni prevoz ni možen. Ali ima še kdo podobno situacijo…več javnih prevozov na poti v službo? Kadrovska služba mi ni nič preverjala, smatra kot, da je ok, razložila mi itak ni nič. Ali niso v kadrovski službi dolžni, da preverijo, če so izjave ok, ker lahko hitro pride do kakšne nevede napake zaposlenega. Ne bi bila rada brez službe zaradi tega.
.
Ce gre za zaposlitev v Ju je tako da v izjavi pise, da odgovarjas za rsnicnost podatkov. Pri nas v kadrovski smo letos zaceli s preverjanjem izjav. Sicer gre pocasi ker je prevec sprotnega dela, ampak smo jih pa ze nekaj nasli ki krsijo. Je pa tako ce v krogu 2 km nimas javnega prevoza oz izgubis s prestopanjrm dve uri ti pripada kilometrina…
Glede napacne izjave pa tako, morda je bila takrat res taka cena, nekateri prevozi so se dejansko pocenili. Najbolj enostavno je da napisete novo izjavo, saj dejansko ne veste koliko casa ze krsite.
[/quote]
Ce gre za zaposlitev v Ju je tako da v izjavi pise, da odgovarjas za rsnicnost podatkov. Pri nas v kadrovski smo letos zaceli s preverjanjem izjav. Sicer gre pocasi ker je prevec sprotnega dela, ampak smo jih pa ze nekaj nasli ki krsijo. Je pa tako ce v krogu 2 km nimas javnega prevoza oz izgubis s prestopanjrm dve uri ti pripada kilometrina…
Glede napacne izjave pa tako, morda je bila takrat res taka cena, nekateri prevozi so se dejansko pocenili. Najbolj enostavno je da napisete novo izjavo, saj dejansko ne veste koliko casa ze krsite.
[/quote]
Seveda vsak odgovarja, ki podpiše izjavo,vendar je kadrovska služba dolžna vsako izjavo novo zaposlenega preveriti v 30 dneh. Ne z namenom, da novo zaposleni dejansko goljufa, vendar napačno oz. zmotno razmišlja. Kadrovska služba je po mojem mnenju dolžna preveriti in opozoriti na napako pri sami vlogi novozaposlenega?
In kakšne kršitve ste našli? Goljufanje pri navedbi bivališča, ali ceni prevoznih sredstev?
Seveda vsak odgovarja, ki podpiše izjavo,vendar je kadrovska služba dolžna vsako izjavo novo zaposlenega preveriti v 30 dneh. Ne z namenom, da novo zaposleni dejansko goljufa, vendar napačno oz. zmotno razmišlja. Kadrovska služba je po mojem mnenju dolžna preveriti in opozoriti na napako pri sami vlogi novozaposlenega?
V kakšnem primeru ti pa še lahko izplačajo kilometrino? So še kakšni utemeljeni razlogi? Naprimer, če delaš dvoizmensko delo (delo popoldne in nato naslednji dan dopoldne in tako naprej) in imaš vmes samo 7 ur za spanec (namesto 12 ur, ki ti pripada za počitek) ali ti lahko odredijo kilometrino, ker v tem primeru se je nemogoče vozit z javnim prevozi.
potni stroški, 23.08.2011 ob 18:30
V službo se vozim z avtom. Dobim povrnjene stroške javnega prevoza, v mojem primeru avtobusa. Sicer dobim manj kot realno porabim pa vendar, ni to bistvo. Ko sem pisala izjavo o potnih stroških sem klicala na avtobusno postajo, če mi lahko povedo ceno mesečne vozovnice za omenjeno razdaljo. V službi ne rabim pravp potrdila o kupljeni vozovnici ampak samo znesek. Rečeno mi je bilo da znaša 31,50e. Isto napišem v izjavo. Ker bom naslednji mesec brez avta sem šla danes po več kot enem letu kupit mesečno za naslednji mesec in znesek je bil 30,5e. Jo vprašam če so kaj pocenili in pravi da ne, da je že skos tako.
Res da gre za drobiž ampak me je prav strah in imam nelagoden občutek. Takoj zjutraj bom klicala v računovodstvo, očitno je prišlo do napake in predlagala da vrnem to razliko za zadnje leto kar sem v službi. Mi je prav nelagodno. Mislite, da lahko sledijo kakšne sankcije? Res nebi rada ostala brez službe. Sem pa zaposlena v JU za nedoločen čas. Sodelavka, ko sem zagnala paniko mi je rekla da sem nora, apak ne morem iz svoje kože in imam slabo vest.
Ni tole provokacija, res mi je bad. Ker od tega evra ne bom ne revna ne bogata, vest pa ni čista Kdo ve kakšne so lahko sankcije za nepravilne podatke, čeprav so bili ti po nesreči?
Le zakaj bi se sekirala.
V JS je tako, da dobiš povrnjeneno KILOMETRINO, kupiš pa karto za vlak, ki stane samo 60 EUR. Tako se dodatno zaslužiš. Poznam ljudi ki se vozijo iz gorenjskega konca. Kupijo za vlak karto, kilometrine pa dobijo cirka 400 eur.
Torej, zakaj bi se ti sekirala za ubogi evro?
Ariel669, 14.09.2023 ob 15:11
Le zakaj bi se sekirala.
V JS je tako, da dobiš povrnjeneno KILOMETRINO, kupiš pa karto za vlak, ki stane samo 60 EUR. Tako se dodatno zaslužiš. Poznam ljudi ki se vozijo iz gorenjskega konca. Kupijo za vlak karto, kilometrine pa dobijo cirka 400 eur.
Torej, zakaj bi se ti sekirala za ubogi evro?
A to je dovoljeno, resno?
V d.d., d.o.o tega ni.
Res se čudim, da se to dovoljuje?
Imate prave informacije?