potni stroški – začasno bivališče
Kaj lahko delodajalec stori v primeru, da delavec uvaljavlja potne stroške iz naslova začansega bivališča, ki je 100 km oddaljeno od kraja, kjer delavec delo opravlja, stalno bivališče pa ima v kraju kjer delo dejansko opravlja. Ali mu lahko v takšnem primeru zavrne povrnitev stroškov iz začasnega bivališča? Kaj lahko delodajalec stori v primerih, ko ve, da se delavci prijavljajo na različne naslove zaradi višjih stroškov prevoza, čeprav se dejansko ne vozijo na delo iz teh krajev? Na kakšno pravno podlago se lahko delodajalec sklicuje?
najlepša hvala!
Po določbi 130. člena ZDR mora delodajalec delavcu povrniti stroške za prevoz na delo in z dela. Jasno je, da mu mora povrniti tiste stroške, ki delavcu dejansko nastanejo (kajti če mu ne nastanejo, potem to sploh niso stroški).
Formalna prijava stalnega in/ali začasnega prebivališča s tem nima nobene zveze: povrnejo se pač tisti stroški, ki jih ima delavec s prihodom na delo. Pomemben je torej kraj, odkoder dejansko prihaja na delo.
Lep pozdrav,
Katarina
potni stroški
moj primer: ko sem se zaposlil sem se moral prijaviti na začasno prebivališče oddaljeno 32km od delovnega mesta, po enem letu tega prebivališča nisem podaljšal in sem avtomatično prijavljen na stalnem naslovu (delodajalca pisno nisem obvestil) Po treh letih sem dobil odpoved iz poslovnih razlogov. Do zadnjega dne mi je delodajalec še vedno plačeval stroške prevoza iz in do začasnega bivališča, ki več ni bilo veljavno. Dejansko pa sem se vozil na delo in iz dela vedno iz stalnega bivališča. Zanima me za zadnji dve leti ali lahko izterjam od delodajalca prevozne stroške iz stalnega bivališča, ki je bistveno bolj oddaljeno kot 32km.
lp Tejc
Imam stalno prebivališče sedaj pa sem kupil nepremičnino v drugem kraju .Sedaj bi se rad začasno prijavil na novo nepremičnino. Zanima me kako je z potnimi stroški in sicer. Iz novega naslova (začasno prebivališče) bi se mesečno vozil na delo cca. 7 x iz stalnega prebivališča pa ostalo cca 13 x. kako to opredeliti pri delodajalcu tak primer (gre za izplačilo potnih stroškov iz dveh naslovov)
Ne moreš dobivati stroškov za prihod na delo iz dveh krajev (čeprav to ni nikjer izrecno prepovedano).
Ampak, kar je bolj pomembno, tudi če se preseliš v bolj oddaljen kraj, praviloma ne moreš zahtevati povečanih stroškov.
ZDR-1 določa v 3. odstavku 130. člena, da če se zaradi razlogov na strani delavca strošek za prevoz na delo in z dela naknadno poveča, ima delavec pravico do povračila tako povečanega stroška za prevoz na delo in z dela, če je tako določeno v kolektivni pogodbi na ravni dejavnosti oziroma če se tako sporazume z delodajalcem.
Forum je zaprt za komentiranje.