Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev potni stroški

potni stroški

Po Kolektivni pogodbi za gostinstvo in turizem dobivam 60% mesečne nalepke LPP, kar znese 4.500 sit.
V službo se vozim z avtom (in porabim cca. 15.000 SIT za bencin), ker bi do Rudnika z avtobusom v normalnih pogojih potrebovala 1 uro in pol za v službo in 1 uro in pol iz službe domov, česar si seveda ne morem privoščiti.

Zanima me ali sem upravičena do povračila 1/3 kilometrine, glede na to, da je avtobusna postaja od službe oddaljena 1,7 km.

Hvala!

Po tej kolektivni pogodbi pripada delavcu povračilo stoškov za prevoz v višini tretjine kilometrine samo v primeru, če prevoz z javnimi sredstvi sploh ni mogoč. V vašem primeru očitno je mogoč, samo dolgo traja.

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Ja, kaj pa to pomeni, da prevoz “sploh ni mogoč”?

To pomeni, da morate npr. ob 6h biti na svojem delovnem mestu, prvi avtobus iz vašega kraja proti službi pe pelje šele ob 6.10. Fizično torej ne morete z javnim prevozom do svoje službe, ker ga takrat sploh še ni.

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Če prav razumem: potem sploh nimam šans, da dobim vsaj približno toliko povrnjenih stroškov, kolikor jih imam s prevozom na delo in nazaj domov?

Kje je tu pravica? Če bi delala v Slovenijalesu, kjer smo imeli prej lokacijo, bi se dejansko vozila z avtobusom in bila na zgubi “le” tistih 40% mesečne nalepke, ki mi jih delodajalec ne plača (to je 3.000 sit). Ker smo se pa VMES preselili na Rudnik, kjer sem primorana se vozit s svojim avtomobilom (že tako imava z možem smolo, da je potem pa on brez avtomobila), sem s tem na zgubi 3-krat toliko (9.000 sit).
9.000 sit dam svojega denarja vsak mesec, da sploh lahko delam (tj 108.000 letno, kar je skoraj ena moja mesečna plača). En drug, ki ima malce več sreče in dela bližje domu, pa je na trikrat manjši izgubi.

Mi res hočete reči, da v tej ljubi Sloveniji nimamo zakona, ki bi to preprečeval?

Morda službe res ne bi sprejela, če bi se zanimala zanjo na tej lokaciji (saj je v Lj., samo zelo slabo pokrito z LPP-jem), ampak mi smo se selili VMES: se pravi, da bi se situaciji lahko izognila le, če bi zamenjala službo?

Do 1/3 kilometrine bi bila upravičena tudi v primeru, če bi imela od doma do avtobusnega postajališča več kot 1 km. V tem primeru bi dobila povrnjene stroške javnega prevoza + kilometrina od doma do postajališča (v obe smeri).
Lp

Ne vem več, kaj naj vam še napišem. Z avtom se vozite pač zato, ker je hitreje, še vedno pa se lahko vozite tudi z avtobusom. V enem primeru ste na izgubi s časom, v drugem pa z denarjem.

Lep pozdrav,
Katarina

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close