potovanje čez mejo na Hravško
Pozdravljeni!
Letos se po nekaj časa spet odpravljamo na morja na Hrvaško. Ker bodo šli z nama otroci od mojega sina, me zanima ali potrebujejo posebno dovoljenje. Saj če se pravilno spominjam, je bilo dve leti nazaj treba dobiti neke posebne papirje.
Hvala za pomoč.
lp alojz
Mladoletni otrok, ki v Republiko Hrvaško potuje brez spremstva staršev (ali zakonitega zastopnika), ne potrebuje nobenega posebnega dovoljenja.
Res je, da je Republika Hrvaška pred časom (če se ne motim v začetku leta 2008) zahtevala dovoljenje staršev oziroma zakonitega zastopnika, če je otrok potoval le v spremstvu tretje osebe (npr. strica, tete, starih staršev). To dovoljenje je moralo imeti overjen podpis starša (overila ga je slovenska upravna enota), poleg tega pa je moralo biti tudi uradno prevedeno v hrvaški jezik (torej z overitvijo sodnega tolmača). Zaradi velike nejevolje turistov in intervencije Slovenije je Republika Hrvaška pristala na uporabo slovenskih obrazcev, ki so že bili prevedeni v hrvaški in angleški jezik. S tem so odpadli vsaj stroški uradnih prevodov s strani sodnih tolmačev. Od leta 2009 dalje pa (po mojih informacijah) Republika Hrvaška pri prehodu meje ne zahteva več nobenega dovoljenja ali soglasja za mladoletnika, ki potuje v spremstvu tretje osebe.
Naj ob tem dodam, da je podobna ureditev veljala tudi v Sloveniji. Zakon o potnih listinah je v 7. členu določal, da mora otrok do 15. leta starosti, ki potuje v tujino ali iz tujine brez spremstva zakonitega zastopnika, imeti njegovo dovoljenje, ki ga potrdi upravna enota. Takrat ste torej tudi za prehod slovenske meje potrebovali dovoljenje staršev (npr. če ste sami z mladoletnim vnukom potovali na počitnice izven EU in ste šli npr. na letališču čez mejno kontrolo). Od sprejetja novele Zakona o potnih listinah (ZPLD- 1C ) v letu 2009 pa mladoletnik, ki potuje brez spremstva zakonitega zastopnika, ne potrebuje nobenega posebnega dovoljenja za prestop meje.
lep pozdrav,
M.
moja hči bi rada letos potovala s prijatelji na morje na hrvaško. mene zanima ali rabi posebno dovoljenje ali samo osebni dukument
Spoštovana/i krist,
vaša hči potrebuje samo veljaven osebni dokument (os.izkaznica, potni list). Posebno dovoljenje za prestop meje s Hrvaško ni več potrebno.
Več smo o tem govorili že zgoraj (glej odgovor na lojzetovo vprašanje), dodatne informacije pa lahko dobite tudi na spletni strani Policije:
http://www.policija.si/index.php/delovna-podroja/mejne-zadeve-in-tujci/1110
lep pozdrav
M.
Najverjetneje zgornje še vedno velja?
Torej, če mladoleten otrok potuje brez zakonitega zastopnika na Hrvaško, ne potrebuje nobenega uradno overjenega in prevedenega potrdila iz pristojne UE?
Spoštovani!
po meni dostopnih informacijah tudi letos mladoletnik ne potrebujete nobenih posebnih dokumnetov (razen osebnega dokumneta) za prestop meje s Hrvaško.
Lep pozdrav,
M.
Pozdravljeni!
Zanima me, kako je letos s potovanjem na Hrvaško za mladoletne osebe. So potrebna kakšna pooblastila? Je lahko skrbnik starejši, polnoletni brat/sestra?
Hvala!
Spoštovani!
Z novelo slovenskega Zakona o potnih listinah (z dne 1. 6. 2009) se je prenehalo potrjevati dovoljenja zakonitega zastopnika, s katerimi so zakoniti zastopniki dovolili svojim otrokom do 15. leta starosti, da lahko skupaj z veljavnim potovalnim dokumentom potujejo sami ali v spremstvu tretje osebe (Soglasje), zato zadostuje za prehod meje le veljaven potovalni dokument.
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.