Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Potrebujemo nasvet-najstnica

Potrebujemo nasvet-najstnica

Lep pozdrav!
Potrebujemo pomoč! Moj partner ima iz prejšnega zakona 13 letno hči, ki trenutno noče v šolo. S svojo bivšo ženo sta čisto paf. Cel mesec ni bila v šoli, najprej je bila res bolana en teden, potem pa je bolezen hlinila..od vročine, do glavobola. Pred prazniki pa smo jo “pogruntali” se z njo pogovorili in nam je obljubila, da bo po novem letu šla v šolo, vendar se to ni zgodilo, včeraj se je zlagal, da je bila v šoli in smo ji verjeli, danes pa je bila partnerjeva bivša slučajno doma, ko je najstnica ob 9 veselo prikorakala domov. Pravi, da se boji iti v šolo, ker se boji slabih ocen, čeprav nikoli nismo pritiskali nanjo. Istočasno pravi, da se ne razume s sošolkami. Danes so bili pri ravnatelju, kamor ni hotela vendar sta jo partner in bivša žena prisililila, da je šla, obljubila je, da bo hodila v šolo, vendar nas še vedno skrbi, da ne bi šla. Ne vem več kako naj ji pomagamo, ker je zelo zaprt otrok, malce drugačna od ostalih deklet, ker je bolj fantovska in nima nobene prave prijateljice. Zelo rada bi ji pomagala, ker je drugače čisto v redu punca ampak ne vem kako! Z menoj se drugače veliko pogovarja, mi zaupa več stvari kot mojemu partnerju in svoji mami ampak tukaj pa res ne vem kaj naj, ker se bojim, da bi jo lahko kako prizadela oz. da bi se nehala pogovarjati. Prosim kakšen nasvet.
Edina pametna ideja, ki jo trenutno imam je ta, da bi šla k psihologinji in da bi se z njo pogovorila o svojih problemih.

Jaz imam v spominu, da sem po vsaki bolezni tezko sla v solo, pa ne zaradi ocen, ker te sem imela vedno super. Nekako mi je bil pritisk vrniti se med sosolce, sprasevala sem se, kaj ce so me pozabili, kaj ce se je vse spremenilo in me ne bodo sprejeli medse, kaj ce se je zgodilo kaj novega in aktualnega, jaz pa ne bom imela pojma o tem… Po vsaki bolezni sem potrebovala nekaj dni, da sem se vkljucila nazaj med sosolce. Ko sem proti koncu OS postala samozavestnejsa, je tudi to minilo.

Pogovori se z njo. Ne sprasuj je, kaj ji je, ampak jo sprasuj konkretne stvari, da bodo njeni odgovori lahko le da ali ne. Tako bos odkrila, kaj jo resnicno muci. Veliko lazje je zaupati nekomu, ki ni tvoj stars.

Ni pomembno biti popoln, pomembno je biti popolnoma to kar si.

Kaj pa če se je v šoli kaj pripetilo in ona enostavno noče povedat. Lahko da so nesramni do nje. Lahko da ji je kdo všeč kaj pa če ji kakšen predmet ne gre? Kaj pa če bi si enostavno vzeli kakšen dan in odšli z njo nekam mogoče enostavno rabi več pozornosti. Vprašajte jo kaj si želi oz. kakšne so njene želje. Lahko se odpravite po nakupih omenila si da je fantovski tip mogoče pa to sploh noče biti ampak ji je enostavno tako lažje. Punca odrašča in počasi se tudi ona zaveda sebe in mogoče ji je težko pa ne ve kako naj si pomaga. Pa tudi sedaj če ne bo šla v šolo ni take panike in bolje da sedaj rešite problem kot da se ta prenese v srednjo šolo ker potem bo še slabše.

Temeljit pogovor. Treba ji je pomagati.
Če je mogoče jo poskusite prešolati na drugo šolo. Mogoče bo pomagalo.

Temeljit pogovor brez obtoževanja, groženj in podobnega.
Sigurno obstaja razlog zakaj noče več v šolo, potrebno ga je izvleči iz nje.
Dajte ji nekako vedet, da boste naredili vse kar je v vaši moči, da ji boste pomagali, da so vse opcije odprte, ampak, hočeš-nočeš v šolo bo morala hoditi, ker je pač obvezna.

New Report

Close