Potrošniški kredit
Pozdravljeni!
Pri banki sem imel najet kratkoročni kredit zavarovan s točkami vzajemnih skladov. Kredit sem poplačal tako, da sem pri isti banki najel dolgoročni potrošniški kredit, ki je ravno tako zavarovan s točkami istih vzajemnih skladov in tudi v isti višini kot prejšnji kredit. Banka mi je odobritev dolgoročnega kredita pogojevala z naslednjim:
1. da postanem komitent banke,
2. ker sem samostojni potjetnik, da sem kot samostojni podjetnik istočasno tudi porok.
Vprašanja, ki jih imam so naslednja:
1. Čeprav sem na dan sklenitve pogodbe o kreditu postal komitent banke, mi je le-ta zaračunala stroške odobritve kredita v znesku, ki velja za nekomitente in je 2-krat višji od zneska za komitente.
Seveda me zanima ali lahko to razliko zahtevam nazaj?
2. Kot porok (samostojni podjetnik) sem moral podpisati tri bianko menice, z Menično izjavo z naročilom in pooblastilom ter Nalogi za nakazilo.
Zanima me ali lahko banka to od mene kot s.p.-ja in poroka sploh zahteva, glede na to da gre za isto osebo in 15. člen ZPotK prepoveduje dajalcu kredita zavarovanje plačil, ki potrošnika zavezuje k izdaji ali sprejemu bianko menice?
3. 7. točka 7. člena ZPotK, ki govori o obvezni vsebini kreditne pogodbe določa, da ima potrošnik pravico odplačati kredit pred zapadlostjo in pravico, da lahko v takem primeru zahteva zmanjšanje zneskov pod pogoji iz 12. člena ZPotK.
V mojem primeru kreditna pogodba določa, da lahko kredit vrnem predčasno, pravice, da lahko v takem primeru zahtevam zmanjšanje zneskov iz 12. člena ZPotK pa sploh ne omenja.
Ali to predstavlja kršitev 7. člena ZPotK in posledično ali je to lahko razlog za odstop od pogodbe s strani kreditojemalca v skladu z 10. členom ZPotK?
Za odgovore se vam najlepše zahvaljujem.