Povečan obseg dela
Spoštovani.
Pred kratkim sem na delovnem mestu prejela nove zadolžitve (nadomeščanje delavke, ki je odšla na porodniško), ki mi zraven obstoječega dela zavzamejo vsaj 3-4 ure dnevno. Tako dejansko moje delo zaostaja, s čimer je seznanjen tudi najin nadrejeni. Vendar ni kakršnega koli odziva.
V kolikor sem seznanjena, je delo izven opisa delovnega mesta oziroma povečan obseg dela opisan in določen v 95 in 96 členu Zakona o javnih uslužbencih. 96 člen sicer določa, da lahko predstojnik določi omenjeno delo in tudi plačilo za povečan obseg dela oziroma nadpovprečno obremenitev. V zakonu pa ni določeno, koliko lahko to plačilo znaša.
Prosila bi za pomoč, predvsem glede zakonske podlage za višino plačila ter v katerih primerih delavec v državni upravi do tega plačila ni upravičen.
Hvala za sodelovanje in lep pozdrav.
Če prav razumem v vašem primeru pride v poštev samo 96. člen ZJU, kajti 95. govori o drugem delu NAMESTO vašega, vi pa opravljate še drugo delo POLEG svojega. 96. člen pa razumem tako, da če predstojnik sprejme pisno odločitev o povečanem obsegu dela, potem mora v istem dokumentu določiti še plačilo za tako dodatno delo. Če torej dodatno delo opravljate, ste upravičeni tudi do dodatnega plačila, katerega višino določi predstojnik.
Lep pozdrav,
Katarina
Pozdravljeni!
V našem podjetju vlada popoln kakos ali lahko bi rekla, popolno izkoriščanje delavcev. Tudi meni se je obseg dela znatno povečal, oziroma delam dela, ki niso v opisu mojega delovnega mesta. Pred nedavnim sem nadrejenemu to omenila, da me naj za 5 % stimulira, pa sem dobila odgovor.:
Sem vaš nadrejeni in po navodilu – naročilu nadrejenega morate opravljati delo, ki se vam reče. O dodatni stimulaciji ni govora. Imam 31 let delovne dobe in moj bruto dohodek z 10% stimulacijo znaša 158.000,00. Ker sem bila pred kratkim tudi v bolniškem staležu cca 1 mesec so mi med ostalim vzeli tudi dodatek, ki bi mi pripadal za minimalno plačo. Je to v redu?
hvala l.p.
Visina placila je maximalno lahko 35% na tvoj kolicnik. O tem obstaja sklep Vlade.
Minimalna plača pripada delavcu za opravljeno delo, res pa je nadomestilo za čas bolezni lahko nižje od minimalne plače.
Lep pozdrav,
Katarina
Oprostite, mislim, da ste mi pozabili odgovoriti na prvi del mojega vprašanja.
Hvala l.p.
Kateri del? Razbrala sem edino vprašanje, če je odvzem dodatka v redu.
lPozdravljeni!
V našem podjetju vlada popoln kakos ali lahko bi rekla, popolno izkoriščanje delavcev. Tudi meni se je obseg dela znatno povečal, oziroma delam dela, ki niso v opisu mojega delovnega mesta. Pred nedavnim sem nadrejenemu to omenila, da me naj za 5 % stimulira, pa sem dobila odgovor.:
Sem vaš nadrejeni in po navodilu – naročilu nadrejenega morate opravljati delo, ki se vam reče. O dodatni stimulaciji ni govora. Imam 31 let delovne dobe in moj bruto dohodek z 10% stimulacijo znaša 158.000,00.
Ali moramo res po naročilu nadrejenega opravljati dela, ki niso v opisu delovnega mest?
L.P-
Hvala za ta podatek ga. Maja.
Forum je zaprt za komentiranje.