Povečevalniki-razvijanje

Odločil sem se da bi si mkupil povečevalnik in ostalo opremo za razvijanje filmov-črno belih ali barvnih. ker imam vse filme negative barvne me zanima če je to možno potem razviti črnobelo. saj jaz bi raje barvno sam baje je pol vse skupaj ful drago. torej nasvete kaj rabim in koliko stanejo povečevalniki za barvno in črnobelo razvijanje filmov.
Samostojno razvijanje barvnih slik je smiselno samo za umetnike. Za ostale je zadeva mnogo preveč komplicirana in draga.
Raje si kupi scaner za film, slike obdelaj na PCju in si jih sprintaj na dobrem tiskalniku. Ne bo ti treba kupovati posebnih procesorjev, barvnih glav, skrbeti za natančne temperature kemikalij in ostalo navlako.
P.S. Dodatki za skeniranje negativov, ki jih dobiš pri boljših normalnih scanerjih so dobesedno neuporabni. Tisto kar šteje, je namenski scaner za negative, cene uporabnih pa začnejo nekje pri 150.000 Sit. Ostalo so igračke…
Tudi ce bos delal samo crnobele fotke, ti priporocam nakup povecevalnika z barvno glavo, saj jo bos lahko uporabljal pri multigrade papirjih.
Z barvnega negativa se da narediti CB povecave, vendar se bos kar precej namatral, da bos ujel pravi kontrast. Se posebej ce so negativi malo podosvetljeni.
LP
Rado