poved ali stavek
Poved je vsaka pomensko zaključena misel, ki jo v pisavi na začetku označimo z veliko začetnico, končamo pa z enim izmed končnih ločil (s piko, vprašajem, klicajem, tudi tremi pikami). V govoru konec povedi označimo z dvigom ali spustom glasu.
Stavek je skupina besed, zbranih okrog osebne glagolske oblike.
Vsak stavek je poved, ni pa vsaka poved stavek.
Primeri:
Stavek (ki je tudi poved) – ali z drugega zornega kota – poved, ki je hkrati tudi stavek: Najrajši jem melonin sladoled.
Poved (ki ni stavek): Seveda! (Kot odgovor na vprašanje: Ali gremo danes zvečer v kino?)
Poved, ki vsebuje več stavkov: Če bo sprejela moje povabilo, se bova zvečer odpravila v kino.
Ne, poved in stavek ni eno in isto. Stavek je skupek besed okrog osebne glagolske oblike (poznamo tudi posebnosti, ampak te zdaj pustimo ob strani), poved pa je skupek stavkov.
En stavek je lahko tudi poved, v tem primeru gre za enostavčno poved: Ana je doma (stavek = poved).
Ena poved pa ni nujno stavek, saj je lahko sestavljena iz dveh ali več stavkov, v tem primeru gre za dvostavčno ali n-stavčno poved: Ana je doma (1. stavek), Mateja je pa v šoli (2. stavek) (2 stavka > 1 poved).
Zanima me, če se za polstavek: Mladost, polna ponižanja, lahko reče, da je to dvodelni stavek(ali enodelni, nisem sigurna), ali pa se to, da je stavek enodelni ali dvodelni določa samo tisitim, ki niso polstavki.
Zanima me še stavek: Sedeč za mizo. Ali je to enodelni stavek?
In še na zadnje, če večstavčna poved pomeni, da vsebuje več povedkov?
Hvala!
lp
Če se to vprašanje nanaša na mojo trditev, naj dopolnim: mišljeno je, da ena poved ne pomeni nujno isto kot en stavek, to pojasnjuje tudi primer; ključno je, da je lahko poved sestavljena iz več stavkov, koliko je teh stavkov, je pravzaprav neomejeno. Njihovo število “omejujejo” le razumevanje povedi, smiselnost npr. izjemno številčnega nizanja stavkov ipd.