povedati knjigo?
Včeraj sem napisala odgovor, zdaj pa presenečeno ugotavljam, da ga ni nikjer. No, ta je pa dobra. 🙂 Poskusimo znova … Upam, da se bom spomnila vsega, kar sem včeraj stuhtala ob razmišljanju o tej tematiki.
Najprej, meni se ne zdi smiselno govoriti o tem, da povemo knjigo, ker povemo vsebino knjige, ne knjigo kot tako. K temu je smiselno dodati še razlago iz SSKJ, kaj sploh je knjiga: ‘večje število trdno sešitih tiskanih listov’. Torej ne pripovedujem trdno sešitih tiskanih listov, ampak vsebino s teh listov.
Poskušam razumeti, odkod bi to prišlo, in razlago najdem v možnosti, da se knjiga v tem primeru razume kot metonimija. Podobno je tudi v stavkih kot na primer Pol šole je šlo na izlet, pri čemer je razumljivo, da šola pomeni ‘šolniki in šolarji’.
Torej, da povzamem: knjiga se lahko smiselno pojmuje kot metonimija za literarno delo, vendar mi preprosto primanjkuje argumentov in/ali primerov iz prakse, da bi lahko smiselno utemeljila stavek: Povedala sem knjigo. Če bi dobila kaj takega v lekturo, bi se zanesljivo odločila za možnost kot na primer: Povedala sem vsebino knjige.