povišanje plač
Zaposlena sem v računovodslem servisu (d.o.o.) kjer velja splošna kolektivna pogodba. Kar se tiče plač, še niso bile v tem letu niti enkrat povišane, čeprav sem zasledila, da bi se naj plače že avgusta povišale za 5000 Sit zaradi rasti življenskih potreb. To sem tudi povedala šefu in je rekel, da to ne velja povsod in tako seveda tudi pri njih ne.
Ali imam pravico do povišanja, ali ne? In če imam, kako lahko dosežem, da bo plača izplačana tako, kot bi morala biti? Imam pa še en problem in sicer ta, da je moja plača 94000 Bruto, čeprav vem, da je minimalna plača malo več kot 117.000. včasih dobim % na uspešnost, in tako dosežem minimalno plačo. Na plačilni listi je pa seveda vse prikazano v enem znesku in ni nič ločeno.
Pa še nekaj: na katero inšpekcijo se lahko obrnem glede tega in ali je vse to, kar se dogaja pri nas kaznivo? Lep pozdrav
Vsaj 5.000 sit povišanja bi morali prejeti, ker to velja za vse zaposlene v državi (dogovor je bil sprejet na državni ravni in nato tudi uzakonjen). Glede minimalnme plače pa velja, da je delavčeva osnovna plača lahko tudi nižja od minimalne; v takem primeru mora delodajalec vsak mesec izplačati ustrezen dodatek, da znesek skupaj doseže vsaj 117.500.
Lep pozdrav,
Katarina
Forum je zaprt za komentiranje.