Povračilo potnih stroškov, dopust in minulo delo
Pozdravljeni,
Delodajalec po novem želi obračunavat potne stroške tako, da bo mesečno vozovnico razdelil na dneve prisotnosti.Torej, če mi plačuje mesečno vozovnico ali mi jo mora izplačati v celoti? Po kolektivni pogodbi spada med obrt in podjetništvo. Vsak zakon razlaga drugače, delodajalec pa tako po svoje. Ampak načeloma bi mi tako moral izplačevati potne stroške po kilometrih, ker nimam možnosti uporabe javnega prevoza.
Dodatek za minulo delo je bil po devetih letih dela pri tem delodajalcu prvič izplačan v prejšnjem mesecu. Kako je za vsa leta nazaj?
Kako je z dopustom? Še zmeraj sem na 20 dnevih po 9 letih dela, Zakon o delovnih razmerjih govori drugače.
Hvala za vaše odgovore in lep pozdrav
Spoštovani,
v skladu z določili Kolektivne pogodbe za obrt in podjetništvo je delavec je upravičen do povračila stroškov za prevoz na delo in z dela za dneve prisotnosti na delu, od kraja, določenega v pogodbi o zaposlitvi, do sedeža delodajalca oziroma do mesta opravljanja dela.
Delavec je upravičen do povračila stroškov prevoza na delo in z dela najmanj v višini 70 % cene najcenejšega javnega prevoza.
Če javni prevoz ni organiziran oziroma ga delavec iz utemeljenih razlogov ne more uporabljati, je upravičen do povračila stroškov prevoza na delo in z dela najmanj v višini 0,18 EUR oziroma največ v zneskih, ki se ne vštevajo v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja, kot to določa vsakokratni podzakonski predpis, za vsak polni kilometer razdalje med bivališčem, določenim v pogodbi o zaposlitvi, do sedeža delodajalca oziroma do mesta opravljanja dela.
Delavcu pripada dodatek za delovno dobo najmanj v višini 0,5 % od osnovne plače za vsako izpolnjeno leto skupne delovne dobe.
Delavcu pripadajo dodatni dnevi letnega dopusta za delo pri zadnjem delodajalcu in sicer za delovno dobo od 5 do 10 let – 1 dan.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.