Pozdravljeni prosim za pomoč…vdor
Kot vse kaže mi je nekdo vdrl v gmail…ker sem se probal vpisat in ni šlo… poanta je v tem, da mi je spodaj napisalo, da mi je bilo geslo spremenjeno…cca.5 ur nazaj….kasneje mi je uspelo račun obnovit…preko drugega maila in sem se spet uspel vpisat….nato sem malo brskal o tem vsem…in ugotovil da obstaja zavihek nedavna dejavnost…
Stvar je sledeča….
Sam sem iz mb..nikoli nisem od drugod dostopal na gmail….
Torej to pomeni, da mi je nekdo, danes ob 18.08, ki je dostopal iz Lj spremenil geslo ? to se je ujema tudi z časom, ko bi naj bilo geslo spremenjeno….
Imam pa še dodatna 3 vprašanja…
1. Bila je ena prijava preko telefona ..
12. sep.
Prijavljen(-a) (SonyEricssonLT26i)
Slovenija
ki ga nikoli nisem imel…to je torej bil tudi vdor…..?? in pa neki dve prijavi iz Novega mesta..
7. sep.
Prijava iz brskalnika Firefox (Windows)
Novo mesto, Slovenija
6. sep.
Novo mesto, Slovenija
že leta nisem bil tam..torej tudi vdor ?
2. Sedaj ko se sam prijavljam mi vedno kot lokacijo kaže Ljubljana…čeprav se iz MB…torej kot lokacijo kaže tisto s katere je bil danes vdor….to torej pomeni…da mi še vedno na gmailu “leži” oz ga spremlja…..
3. Imam njegov ip…..saj kot vidim, sam nimam dinamičnega in mi vedno, ko se sam prijavim kaže istega….ta iz katerega je bil vdor…pa je povsem nov…. lahko iz teh podatkov kaj konkretnega zvem.. ?
Brskalnik (Internet Explorer) Skrij podrobnosti
»Mozilla/5.0 (compatible; MSIE 10.0; Windows NT 6.1; Trident/6.0),gzip(gfe),gzip(gfe)«
Slovenija (213.143.88.132) 18:09 (pred 5 urami)
Še celotni spisek nedavne dejavnosti…
Nedavna dejavnost
Datum
Dogodek
Ljubljana, Slovenija
22:39
Geslo je bilo spremenjeno
Ljubljana, Slovenija
22:39
Ljubljana, Slovenija
18:08
Geslo je bilo spremenjeno
Ljubljana, Slovenija
18:08
Prijava iz brskalnika Internet Explorer (Windows)
Ljubljana, Slovenija
14:42
Maribor, Slovenija
08:30
Maribor, Slovenija
12. sep.
Maribor, Slovenija
12. sep.
Maribor, Slovenija
12. sep.
Slovenija
11. sep.
Maribor, Slovenija
11. sep.
Maribor, Slovenija
10. sep.
Maribor, Slovenija
10. sep.
Maribor, Slovenija
10. sep.
Maribor, Slovenija
9. sep.
Maribor, Slovenija
9. sep.
Slovenija
9. sep.
Maribor, Slovenija
9. sep.
Maribor, Slovenija
9. sep.
Maribor, Slovenija
7. sep.
Maribor, Slovenija
7. sep.
Novo mesto, Slovenija
6. sep.
Novo mesto, Slovenija
5. sep.
Maribor, Slovenija
31. avg.
Maribor, Slovenija
Za vso pomoč in odgovore se zahvaljujem.
Imaš sranje, res je. Takole gre:
– informacija o kraju od kod je bilo dostopnano do tvojega predala ni zanesljiva
– informacija o ip s katerega je bilo dostopano je zanesljiva
– poleg menjave gesla preveri še če nimaš okuženega računalnika, če ga imaš so vse menjave zastonj
– poskrbi, da boš svoja gesla tipkal le na računalnikih, ki jih ne uporablja nihče drug
– takoj zamenjaj vsa pomembna gesla : ebanka, windows login
Hoj,
Preko baznih (mobilnih) postaj bi se sigurno dalo locirati prav osebo, ki je preko mobilnega telefona dostopala do Vašega e-poštnega računa. Ni pa nujno, da je oseba, ki je imela/uporabljala mobilni telefon, da je bil to tudi dejansko storilec (lahko da mu/ji je samo nekdo dal Vaše uporabniške podatke, potem je pa oseba sama to uporabila preko svoje naprave).
V “live smislu” bi se dalo pa osebo s triangulacijo prav locirati. Policija ima takšne zadeve drugače (IMSI Catcher, itn.).
Če ne dajete okoli svojih podatkov, potem je bil tudi to seveda vdor, vendar ali pa je bilo kaznivo dejanje storjeno s strani iste osebe pa ni moč ugotoviti, ker tudi IP naslov NE DOLOČA osebe, temveč samo vmesnik ali stroj, torej računalnik, PREKO KATEREGA je bilo izvršeno neko dejanje. Večje kot je število uporabnikov oz. ima dostop do omrežja oz. računalnika, tem večja je lahko “preiskava”.
So še druge finte kako se lahko identiteto prikrije, vendar tega ne bom javno pisal ravno zaradi možnosti zlorab.
Če imaš na omrežju samo eden računalnik oz. je avtenticirana (MAC filtriranje naslovov na (brez)žičnem usmerjevalniku, op.p.) samo ena naprava, ki lahko dostopa do spleta, potem je lažje odkriti storilca kot pa če imaš več naprav. Če jih imaš več, potem greš pa ne samo po ključu IP naslova, temveč tudi po MAC naslovu (brez)žičnega vmesnika, preko katerega lahko naprava dostopa do omrežja in od tam na svetovni splet.
Seveda so tudi tukaj spet možne zlorabe (ne bom navajal kako in kaj), vendar vseeno.
Ni nujno, lahko da je samo spremenil podatke v Vašem profilu in namesto kraja MB je dal LJ. Namreč v GMail ne moreta biti istočasno prijavljena 2 ali več uporabnikov. To je varnostno funkcija, vendar pa če se “slučajno” Vi prijavite v svoj poštni račun in istočasno še storilec ali oseba, ki ima Vaše up. ime ter geslo, potem bo nekdo “prisilno odjavljen” iz danega e-računa. Kdo – to je pa nagradno vprašanje oz. bo treba strićkota G povprašat. 😐
Statični naslov torej ? Jah… kaj pa če je bil storilec tako “pameten”, da je kakšnega slovenskega bota uporabil ? To ali pa mreženje proxy strežnikov (podobno kot v rač. igrici Uplink) in potem končni IP naslov pa je slovenski (geografsko gledano) ?
Tukaj je možno toliko interpretacij, ker, kot sem Vam že prej omenil, IP naslov, odvisno od števila naprav v omrežju in dostopa do njih, ni enoličen identifikator konkretne osebe. Vseeno je stvar zrela za policijo.
Je pa super, da imate vse te datume in čase (uro), ker tako se bo precej lažje zoožalo krog nabora možnih osumljencev.
Forum je zaprt za komentiranje.