pozor-Pag
Tole je samo opozorilo za slovenske turiste kateri boste letovali na Pagu. Naša družina in še nekaj prijateljev smo doživeli šok glede cen in odnosa Pažanov. Ko rezerviraš je ena cena, ko pa je konec dopusta in plačaš pa je cena skoraj 2x-na. Zgodilo se je 3-članski družini. Dva dni prej je prijatelj klical najemodajalko ali velja še dopust in ni nič govorila o podražitvi. Dogovorjeni so bili za ceno 45 dem (oni še vedno radi uporabljajo to valuto, čeprav plačaš v kunah ali eurih), ko pa so po končanem dopustu hoteli plačati dopust je cena poskočila na 71 dem. Pa to pri ženski, pri kateri so bili že 4.leto.
Potem se je zgodilo da je imel prijatelj rezerviran app za 6 oseb in za ceno 120.000 sit, ko pa je en dan prej klical, če je notri posteljnina in je vprašal iz čiste neumnosti ali pa pameti koliko sta že rekla ceno (čeprav je vedel) je rekla da 200.000 sit seveda v protivrednosti eur.
To velja za tiste kateri imate ali pa imajo rezervacijo direktno brez agencije naše ali pa hrvaške! Je pa samo dobrohotno opozorilo.
Saj veste kako pravijo hrvatje: “Diši nam slovenski denar, Slovenci pa ne!”
Pa srečno.
Mi najem vedno plačamo vnaprej (ko si apartma že ogledamo, se nastanimo in preverimo, da je z njim vse v redu) in se s tem izognemo problemom. V vašem primeru bi pa sam plačal le tisto vnaprej dogovorjen ceno (kaj več lastnik od vas tudi ne more zahtevati, ker predvidevam, da nimate nobenega pisnega dokumenta ali rezervacije).
Mi smo bili tudi siti odnosa istranov , in deloma kvarnercev, zato smo začeli hodit v Dalmacijo, tam je zadeva kar se odnosa tičečisto drugačna, saj so Dalmatinci čisto drugi ljudje,
kar se zmeniš drži,
počutiš pa se kot dobrodošel gost, včasih so še malo preveč vsiljivo prijazni, ker hočejo ustrečt,
Jaz sem, kljub temu, da sem rezervirala po telefonu, želela pisno zagotovilo, da nas bo apartma čakal. Tam je pisala tudi cena. Če je lastnik resen, ga bo poslal. Po faksu, mailu ali po pošti. Normalno, da tudi to ni zagotovilo, da te bo čakal apartma, ampak neka pisna izjava pa je, če se je na koncu, ko srečno “oddelaš” dopust, potrebno kregati za ceno.
Jaz hodim na en mini otoček, kjer je vse bol po divje, ampak sem kljub temu uspela dobiti potrdilo.
Sicer je pa Pag postal meka za Slovenčke, zato ni čudno, da je tak odnos. Ali ni to popolnoma logično tudi v ekonomiji:
RASTE POVPRAŠEVANJE, posledično raste cena. Saj gre že skoraj vsak drugi Slovenec na Pag, no!
Pojdite v Dalmacijo.
mi pa imamo super izkušnjo. Letovali smo v Rtini, malem selu, južno od paškega mosta. In ker je bil termin pol izven sezone, pol pa v sezoni, so nam komplet obračunali po predsezonski ceni (25 eurov na app za 3 osebe), spekli so nam ribe, zjutraj pa so nas na mizi na terasi čakale domače fige, kumare in paradižnik. Zelooo prijazni! Oddajajo več app in imajo pa vse zasedeno do srede septembra in v avgustu bodo menda tam sami Slovenci.
V Baški pred dvemi leti smo se aprila dogovorili za apartma za 2 osebi za 63 DEM/na dan.
En teden pred dopustom (julij) sem poklical tja, če termin še drži in še enkrat vprašal za ceno. Rekla je 67 DEM/na dan. Kljub prepričevanju, da smo se drugače zmenili je rekla, da oni ne morejo pomagati ker je te cene predlagala njihova TZ.
Kaj sem naredil? Mene že ne bodo nategovali, preprosto sem vzel očasopis v roke in telefon. Poklical sem na prvi oglas za apartma za dve osebi na Pagu v Caski, se zmenil za termin v istem času in ceno, ki je bila veliko ugodnejša (40 DEM/na dan).
Moram reči, da sva bila z ženo super zadovoljna tudi po dopustu, prijazni domačini, dokaj na novo opremljen apartma…..oni v Baški pa si naj iščejo druge goste…
TOREJ VAM PREDLAGAM, ČISTO PREPROSTO! POJDITE DRUGAM BREZ ODPOVEDI, SAJ JE VELIKO APARTMAJEV ŠE VEDNO PRAZNIH ZA UGODNO CENO!
Aha, ali pa narediš tako, kot naši znanci. Ko so prišli dol,
so zaradi podražanja prej dogovorjene cene, vžgali avto in se
z družino in vso kramo odpeljali v enega slovenskih termalnih
letovišč. Po dopustu so povedali, da se že dolgo niso imeli
tako fajn in to celo brez “lipoga Jadrana”. Mogoče bomo pa
tudi Slovenci začeli bolj ceniti tisto, kar je naše.
Lansko leto sem se z družino odpravila na “blef” na počitnice. Ustavili smo se na otoku Ugljanu in brez problema dobili apartma v dveh nadstropjih z lepim pogledom na morje – pa nismo prej nič v naprej rezervirali.
Vedite, da se povsod najde kakšen primeren prostor za dopustovanje. Tako avanturistično kot smo šli mi ni nič narobe – imeli pa smo se SUPER.
Sam otok Ugljan (bili smo v mestu Preko) je manhen in zelo zanimiv. Ljudje so zelo prijazni. Bilo je res OK.
Tudi mi smo bili letos na Pagu. Apartma smo imeli v mestu Novalja. Prej smo se po telefonu z lastnikom (ki živi v isti hiši) dogovorili za termin in ceno (10 EUR na osebo). Nismo bili razočarani. Mi je pa bilo prav zoprno, ker je zadnjih 14 dni pred dogovorjenim dopustom vsaj 5 telefoniral, če bomo res prišli, naj čimprej pridemo. Jasno, radi bi imeli čisto vsak dan oddan, da bi čimveč zaslužili.
Prvo leto, ko smo bili na Pagu, smo preko Salomonovega oglasnika rezervirali apartma v stanovanjski hiši ( “privat” plaža, za male otroke odlično, itd). Ko smo prišli, smo videli da je to skoraj mali blok, vsak dan v 3. nadstropje (jasno, z otroki), tista plaža zanemarjena, čoln potopljen v vodi itd., zato smo rekli hvala lepa in odšli. Apartma smo dobili drugje, saj so takrat (to je cca 4 leta nazaj) lastniki apartmajev kar na cesti stali in čakali na “mimoidoče” turiste. Danes je to malo drugače, ker so čehiči in poljakiči “odkrili” hrvaško morje.