Pralne plenice – izkušnje
V kratkem pričakujemo prihod prvorojenca in nekako se navdušejem za nakup pralnic plenic. V trgovini (BC) mi niso znali nič kaj svetovati Zanimajo me predvsem izkušnje. Najraje bi jih uporabljala že kar od začetka. Sedaj pa si ne znam predstravljati razliko med Štorkljo in Racmanom. Kaj je bolje? Predvsem me zanima ali so res tako dobro vpojne, se res dolgo sušijo, zahtevajo pranje s pralnimi oreški, na kakšni temperaturi se perejo, potrebno optimalno število….?
Težko je še stotič ponavljat ene in iste klobase. Ti pa vtipkaš dve besedi in nato klikaš in bereš
http://med.over.net/forum5/search.php?151,search=bomba{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}C5{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}BEne+plenice,author=,page=1,match_type=ALL,match_dates=0,match_forum=ALL,match_threads=0
….. 34 strani branja imaš……. če te seveda RES zanima in bi si rada ustvarila SVOJE mnenje in ne posvojila instant 3 stavke, ki ti njabolj letijo na dušo.
Pralne plenice pa res niso drage. Celo najcenejša opcija so in komot prenesejo tudi po 3 otroke.
Če se prav spomnem smo dali po 12€ za 1 plenico. Če se ti to zdi poceni – meni ni. Imela sem pa preko 20 plenic.[/quote][/quote]
Ja no in?? 20 x 12 = 240 € za vse vekov veke – drži? Plenice brez težav zdržijo še 2. ( in 3.) otroka, pa če recimo kak kos dokupiš, kake prekrivne hlačke in kake predloge, še vedno prideš skozi s 350 € na okroglo za vse pleničarje v familji. Drži?
Za en paklc Pampers daš kolk? AF so 13 € (v Muellerju seveda, drugje so dražje) in jih je not – recimo trojke, da bo srednja cifra – 56. Za kolk časa maš paket? Če redno previjaš in ne šparaš na otrokovi riti, gre dnevno 6-8 plenic, 6 je res minimalc. Se pravi, da imaš paket v najboljšem primeru za 10 dni ali manj. To so torej 3 paketi mesečno, minimalno, kar znese 39 €. Pomnoži z 12, kolikor ima leto mesecev in dobiš 468 €, pa pomnoži z 2, ker pred 2. letom je pa res redkoredkoredko kdo brez plenic dandanes in dobiš 936 €. Če je v družini več otrok, pomnoži znesek še s številom otrok. Pridodaj še kakšne robčke, brez katerih se dandanes ne da živet.
Pa mi zdaj povej, kaj je drago.
Ja no in?? 20 x 12 = 240 € za vse vekov veke – drži? Plenice brez težav zdržijo še 2. ( in 3.) otroka, pa če recimo kak kos dokupiš, kake prekrivne hlačke in kake predloge, še vedno prideš skozi s 350 € na okroglo za vse pleničarje v familji. Drži?
Za en paklc Pampers daš kolk? AF so 13 € (v Muellerju seveda, drugje so dražje) in jih je not – recimo trojke, da bo srednja cifra – 56. Za kolk časa maš paket? Če redno previjaš in ne šparaš na otrokovi riti, gre dnevno 6-8 plenic, 6 je res minimalc. Se pravi, da imaš paket v najboljšem primeru za 10 dni ali manj. To so torej 3 paketi mesečno, minimalno, kar znese 39 €. Pomnoži z 12, kolikor ima leto mesecev in dobiš 468 €, pa pomnoži z 2, ker pred 2. letom je pa res redkoredkoredko kdo brez plenic dandanes in dobiš 936 €. Če je v družini več otrok, pomnoži znesek še s številom otrok. Pridodaj še kakšne robčke, brez katerih se dandanes ne da živet.
Pa mi zdaj povej, kaj je drago.[/quote][/quote]
No, no. Če pa kupiš nove, pa tvojemu otroku ne pašejo, pa si ob mmm, koliko denarja?
No, jaz ti pa lahko napišem same pohvale. Večino planic imam od Racmana, za probo sem kupila še par racmanovih bambusk in par popolinijevih iz biobombaža.
Uporabljala sem jih takoj po prihodu iz porodnišnice, najprej brez vložka (da niso tako debele), po kakšnem mesecu pa z vložkom. Moj sin je bil precej velik, tako da ni bilo težav. Tudi njegovi koži zelo ustrezajo, saj je od pampersk že v porodnišnici dobil spuščaje, ki se niso nikoli več ponovili od prihoda domov in uporabe pralnih plenic.
Perem jih na 90, s polovično dozo ariela za belo perilo in včasih dam malo alkoholnega kisa namesto mehčalca. Tega sicer nikoli ne uporabljam. Opere se super, madežev po pranju ni. Problem so edino bambuske, ker se jih sme prati edino na 60 in imam potem težave s kombiniranjem ustrezne žehte. Perem vsake 3 dni, sedaj sušim na balkonu, spozimi na radiatorju. Sedaj se posušijo od zjutraj do večera, na radiatorju pa v 24 urah; prej, če jih vmes obrnem, sicer pa malo kasneje. Se mi ne zdi, da je s pranjem veliko dela, v resnici so plenice najenostavnejša žehta.
Sprva sem kupila 25 plenic, kasneje sem dokupila še 4, tako da gremo lahko sedaj na vikend brez pranja, pa še ni tak problem napolniti bobna (imam stroj za 6 kg perila, ki ga je kar težko napolniti).
Premočijo včasih, saj ne držijo 12ur tako kot plastične. Moj otrok gre zelo zgodaj spat, tako da ga tudi ponoči vmes enkrat previjem. Ampak tudi če premoči to ni neka luža ampak samo manjši flek. Pa zjutraj ga moram previti prej kot na tri ure, ker tedaj ogoromno lula. Sicer pa na 3-4 ure. Nekaj časa na začetku so skoraj vedno spustile, a sem potem ugotovila, da sem jih premalo tesno namestila, tako da je teklo mimo plenice. Odkar sem to prilagodila, je vse super.
Glede modela, če bi kupovala še enkrat, bi kupila same popolinijeve. Sicer rada podpiram slovensko industrijo, a se mi zdijo najboljše, ker najmanjkrat spustijo. Racmanke so sicer čisto v redu, tako da se da z njimi živeti, niso mi pa všeč bambusove. Sicer so najtanjše od vseh in zelo mehke, sušijo se pa pošastno dolgo (recimo vsaj 50{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} dlje kot druge). Moti me čuden vonj, ki ne gre stran niti v pranju.
Tudi na izlete, potovanje, obiske vzamem pralne plenice, porabljeno dam v vrečko in doma operem. Na dopustu smo bili v bungalovu, opremljenim s pralnim strojem, tako da je bilo tudi tam vse ok.
Jaz sem zadovoljna z odločitvijo za plenice iz blaga, dve moji prijateljici tudi, tretja je pa zelo nezadovoljna, saj so plenice malemu čisto ogulile kožo, tako da je prešaltala na plastične. Je pa imela eno drugo firmo, pa se ne spomnim katero.
No, no. Če pa kupiš nove, pa tvojemu otroku ne pašejo, pa si ob mmm, koliko denarja?[/quote][/quote]
Pač ne kupiš 20 naenkrat – a ni to logično? Kupiš npr. 5 in če ustrezajo mami in otroku, kupiš ostalih x, kolikor rabiš. Nam npr. bambusove plenice niso ustrezale in sem jih prodala naprej, 15{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} ceneje. Izgubiš recimo 15-20 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}. Če seveda malo misliš zraven in se ne zaletavaš na vrat na nos….Flanelne in bumgeniusi so bili pa zakon in so se nam krepko krepko obrestovali.
Pobrskaj po forumih, kjer je veliko tega napisanega. Izbira pralnih plenic je ogromna, sploh v tujini, pri nas pa predvsem v spletnih trgovinah (racman, soncek, tviga, eko-baby …). V BC imajo samo racmanke in bumgenius, tako da je izbira tam majhna, svetovati pa itak ne znajo, ker nimajo izkušenj z njimi.
Jaz sem sprobala sigurno 10 različnih, pa sem najbolj zadovoljna z all in one variantami. Perem jih na 2-3 dni, imam pa dva pleničkarja. Uporabljam pralno kroglo in res minimalno praška (mogoče petino), pa obvezno dvakrat spiram.
Kaj moraš gledati pri pralnih plenicah:
1. material (bambusove, konoplja itd. so bolj vpojne in mehke od bombaža, se pa počasneje sušijo) -> če imaš sušilca pa itak ni problem
2. kako se zapenjajo (ježki se znajo obrabiti, pritiskači so meni osebno ljubši, se pa ne da tako točno nastaviti kot pri ježkih, nekatere plenice imajo pa posebne sponke …)
3. debelina in širina plenice (širše in debelejše so bolj vpojne, a je otrok v njih manj mobilen)
4. ali so v enem kosu ali je posebej plenička, posebej vložek, posebej prekrivne hlačke (te ločene so bolj vpojne, ker lažje z ločenimi hlačkami zatesniš)
Jaz pralnih ne menjam za nobene druge. So ful lepe, tanke, zdrave za rito, pa še ne smrdijo tako kot “papirnate”. Jaz svoje 5-mesečnice v njih sploh ne zavoham, ko je pokakana, medtem ko pampersko voham že samo, če je polulana.
So pa meni osebno ravno plenice tipa racman ali štorklja najmanj všeč, ker je “preveč zlaganja”.
Tudi mi smo zadovoljni uporabniki pralnih pleničk. Zdaj jih uporabljamo že pri 2 otročku, starejša je podnevi že suha, ponoči pa tudi upam da kmalu. Sprobali smo različne – od racmank, bumgenius, totsbots, pop in… Najbolje se nam obnesejo bumgenius organic in gro via – oboje so AIO, no gro via so AI2, ker lahko dokupiš samo vložke, ki jih s pritiskači vpneš v pleničko. Za novorojenčka in tam nekje do 5. ali 6. meseca pa so se najbolje obnesle racmanke bambus – so super mehke, vpojne in relativno tanke.
Tudi jaz sem v pričakovanju prvorojenca in me zelo mikajo pralne plenice, no, sem že 99,9{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} da se bom odločila za njih, vendar imam enak problem kot večina na tem forumu – KATERE IZBRATI? Glede na mnenja na različnih forumih, nisem preveč navdušena nad Racmankami in Štorkljinimi. Zaenkrat me najbolj mikajo Wonderoos-ove. A ima katera izkušnje z njimi? A ste izbrale tiste z dvojnim vložkom? Glede na to, da ni velike razlike v ceni med Wonderoos (14, 99€) in Wonderoos z dvojnim vložkom (18,99€), se verjetno bolj splača kupiti slednje, saj ne veš koliko bo otrok lulal. Zanima me tudi ali moram imeti nočne pleničke v vsakem primeru ali je to odvisno od vrste (firme) pleničk?
Tudi jaz čakam na odgovor punce lunce. Hvala vsem za info!